Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O Θανάσης Κούστας μιλάει στο thebest.gr για τις "Αγκινάρες με αλάτι"

O Θανάσης Κούστας μιλάει στο thebest.gr ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μια ξενάγηση στην Πάτρα του 1960

To νέο του βιβλίο με τίτλο "Αγκινάρες με αλάτι" παρουσιάζει απόψε στις 9:00 ο Θανάσης Κούστας στο καφενείο «Ο Βράχος» (Τραγότσαλου) στην πλατεία Μαρκάτου, στην Πάτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια περιπλάνηση στην Πάτρα των αρχών της δεκαετίας του 1960 μέσα από μνήμες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Το Δόντι" του Ανδρέα Τσιλίρα.

Λίγο πριν την αποψινή παρουσίαση ο Θανάσης Κούστας μίλησε στο thebest.gr με την συγγραφική του ιδιότητα.

Πώς προέκυψε η ιδέα και η επιθυμία να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Γεννήθηκα στην Πάτρα το 1954 και φύγαμε οικογενειακώς για την Αθήνα το 1964. Μου έμειναν λοιπόν πολύ έντονες και νωπές οι μνήμες από την Πάτρα του 1960. Εκείνη η εποχή ήταν καθοριστική για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης.

Το 1959-1960 για παράδειγμα χτίστηκε η πρώτη πολυκατοικία. Ακολούθησαν πολλές.  Αρχοντικά διώροφα-τριώροφα με ωραία μπαλκόνια κ.α. Θυμάμαι έντονα την κίνηση που υπήρχε στο λιμάνι με τα φορτηγά και τις σταφίδες. Τα χοντρομπακάλικα στην Αγίου Ανδρέου μπαλκόνια, τα ψαράδικα, το Μαρκάτο. Αφιερώνω ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο σε αυτό.  Στο σκηνικό και στη ζωή που υπήρχε. Μέσα από ιστορίες και βιώματα ανθρώπων ρίχνεται φως στις συνήθειες και τα έθιμα που υπήρχαν τότε. Περιγράφω περιοχές που επισκέφθηκα πριν φύγω για την Αθήνα.

Τι θέλατε να πετύχετε μέσα από το βιβλίο;

Ήθελα να δείξω την ομορφιά που είχε η πόλη εκείνη την περίοδο αλλά και το πώς άλλαξε η φυσιογνωμία της σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη. Περιγράφω τα εμπορικά στην Ερμού και γενικότερα περιοχές που σχετίζονταν με την οικονομική κίνηση της πόλης. Όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού...

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου;

Από τα χρόνια εκείνα υπάρχει έντονα στο μυαλό μου η χαρακτηριστική εικόνα ενός πλανόδιου πωλητή που περιόδευε στα ουζερί της πόλης που βρίσκονταν κάτω από τις στοές.

Πήγαινε επίσης στις πλατείες (Ψηλά Αλώνια, πλατεία τριών Συμμάχων). Περιγράφω λοιπόν μια σκηνή στην πλατεία τριών Συμμάχων όπου περιμένουμε να ανέβει στην σκηνή ο αγαπημένος μαέστρος των Πατρινών, ο Θεόδωρος Κάβουρας. Συνέπαιρνε με την μπάντα του αλλά και με τα τραγούδια που έπαιζαν στο κοινό.

Εκεί ήταν και ο «Αγκιναράς» που φώναζε «Αγκιναρούλες, Τρυφερούδια» κλπ κλπ. Ο κόσμος τις αγόραζε μαζί με ένα λαδόχαρτο και αλάτι προκειμένου να συνοδέψει το ουζάκι του. Και τα παιδιά «έτρωγαν αγκιναρούλα για να φτάσουν στην καρδούλα». Ήταν μια συνήθεια της εποχής που έσβησε και αυτή. Θεώρησα ότι ήταν ωραίο να μπει αυτός ο τίτλος στο βιβλίο. Για όσους δεν γνωρίζουν φαίνεται να είναι ένας τίτλος που δεν έχει σχέση με το βιβλίο. Δεν είναι κατανοητός για τους νεότερους.

Υπήρξαν δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσατε κατά την συγγραφή του βιβλίου;

Όχι. Υπήρξαν άνθρωποι, φίλοι που είχα ή απέκτησα μέσα από αυτό το βιβλίο, που με προθυμία μου διηγήθηκαν κάποιες ιστορίες. Άνοιξαν τα συρτάρια τους και μου έδωσαν φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο βιβλίο. Πρόκειται για απλά και κατανοητά κείμενα που στους παλιούς θα ξυπνήσουν μνήμες αλλά και οι νεότεροι θα μάθουν πώς ήταν η Πάτρα που χάσαμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφετε ένα βιβλίο ιστορικού περιεχομένου...

Μου αρέσει να το κάνω σαν χόμπι. Μπορεί να το ξανακάνω. Με ξεκουράζει. Πριν κάποια χρόνια είχα γράψει ένα βιβλίο για την ζωή ενός συγγενικού μου προσώπου που είχε περάσει τρεις προσφυγές.

Τι θα συμβεί στην αποψινή παρουσίαση του βιβλίου;

Επιλέξαμε τον χώρο του Μαρκάτου καθώς γίνεται σε αυτόν μεγάλη αναφορά μέσα από το βιβλίο. Ένας όμορφος υπαίθριος χώρος. Θα είναι μια ιδιαίτερη βραδιά με πολλές εκπλήξεις.

Στην εκδήλωση παρουσίασης θα μιλήσουν οι:

- Κώστας Χρυσανθόπουλος, ιατρός, ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών,

- Τζίμης Πολίτης, ερασιτέχνης ηθοποιός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Θανάσης Κούστας έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1954. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή (1972 - 1976), με ειδικότητα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 1988 έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. σε επιχείρηση μεταποίησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Από το 2012 είναι ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Από τις Πατρινές εκδόσεις «Το Δόντι» κυκλοφορεί επίσης η ιστορική έρευνά του «Σόνιτσκα Κότογλου – Μια ζωή… τρεις πατρίδες» (2010).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις