Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Τσίπρας δεν θεωρεί υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του και δεν θέλει στην κυβέρνηση πρόσωπα του παλιού συστήματος- Ευρύς ανασχηματισμός την Πέμπτη-Βαρυσήμαντη συνέντευξη απόψε στην ΕΡΤ

Ο Τσίπρας δεν θεωρεί υπεύθυνη στάση να α...

Έρχεται ανασχηματισμός

20.30  Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της, ενώ αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, την κατάρρευση των τραπεζών και την εξαέρωση των καταθέσεων που απεργάζονταν αντιευρωπαϊκοί κύκλοι, επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι παραδέχονται ότι οι προτάσεις που αποδέχτηκε τελικώς η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και θέτουν σκληρά διλήμματα.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ήταν σκληρές και αρκετές φορές έφθασαν πολύ κοντά στο σημείο να «εκτροχιαστούν».

Παράλληλα κάνουν λόγο για σχέδιο που είχαν προετοιμάσει και είχαν αρχίσει να υλοποιούν «ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις» προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης και να υλοποιήσουν το όραμά τους για μια τελείως διαφορετική Ευρώπη.

Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η δύσκολη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση με την οποία συμβιβάστηκε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Απόφαση που κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας χωρίς, όμως, να έχει εκλείψει τελείως ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας» συμπληρώνουν.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς, όπως εκτιμούν, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλακτούν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση πρέπει «συνεχίσουν να δίνουν μάχες, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ασφυξίας, μέσω του οικονομικού πραξικοπήματος που επιχειρείται».

Μάλιστα, επικαλούνται δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, με τους κυβερνητικούς κύκλους να παρατηρούν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι πρότεινε Crexit γιατί «πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση». «Το ίδιο ομολογεί και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. “Υπήρχε”, τόνισε, ένα “ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα τρίτο πρόγραμμα”» συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ως γενικό συμπέρασμα, οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα, ενώ κινητοποίησε υπέρ της την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Επιπλέον, αναφέρουν πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης ήρθαν στην επιφάνεια και έγινε κατανοητό ότι η δημοκρατία πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς δεν είναι κάτι που μπορεί να επιζήσει στο περιθώριο.

«Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι αξίες του Διαφωτισμού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την πάλη ο ένας εναντίον του άλλου. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουν την Ευρώπη στον 19ο αιώνα. Απαιτείται βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση» τονίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

«Αν, κάποιος, πάντως, αξιολογήσει τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τα περισσότερα –άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- είναι χρεοκοπημένα. Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, στην επόμενη οικονομική κρίση θα βιώσουμε άσχημες καταστάσεις, με περισσότερη οικονομική καταπίεση. Εκτός και αν οι λαοί εξεγερθούν», συμπληρώνουν.

Όπως εξηγούν, η συμφωνία προβλέπει και αναδιάρθρωση/αναμόρφωση για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ σημειώνουν ότι οι Γερμανοί φαίνεται να κατανοούν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους χωρίς, όμως, να αποδέχονται ένα «κλασικό» κούρεμα.

Οι κυβερνητικές πηγές επικαλούνται δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, που είπε ότι «ένα κλασικό κούρεμα είναι εκτός συζήτησης για εμένα και αυτό δεν έχει αλλάξει», καθώς και δήλωση του κ. Σόιμπλε που τόνισε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ  έχει δίκιο σε αυτό», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα «γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το ΔΝΤ, βέβαια, το τελευταίο διάστημα πιέζει για "κούρεμα" χρέους, είτε δημοσιοποιώντας την προηγούμενη έκθεσή του, είτε, όπως σήμερα, με την επικαιροποιημένη έκθεσή του, που σαφώς έκανε λόγο για μη βιώσιμο χρέος, προτείνοντας στις ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών, σε όλα τα δάνεια που χορηγούν προς την Ελλάδα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνεχίζοντας, τονίζουν ότι η συμφωνία προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα των προστασία. Όπως διευκρινίζουν, από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10-25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (12,5 δισ. ευρώ) και χρέος (12,5 δισ. ευρώ).

Το νέο ταμείο, σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις (να μην χρειαστεί, δηλαδή, «κούρεμα» καταθέσεων – bail in), ενώ η ενεργοποίηση από την Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD) γίνεται για να διασφαλιστεί, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα του νέου ταμείου, θα προέρχονται από τον ESM (θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), ενώ θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό). Ακόμα στο νέο ταμείο θα ενταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι έδρα του ταμείου θα είναι η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, για το οποίο επέμεναν οι δανειστές, ενώ εξηγούν ότι θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, με την Κομισιόν να εποπτεύει.

«Να σημειωθεί ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πουληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

 

20.20 Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης  και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία.

Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές,  είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.

20.17 Ο Πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την Πρόεδρο της Βουλής όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ.

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 

19.33 «Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

19.30 Κατατέθηκε ως κατεπείγον το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα

19.00 Την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, γνωστοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου. Δεν διευκρινίζει αν θα παραιτηθεί.

18.44 H κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει οτι ο ανασχηματισμός που θα γίνει από την Πέμπτη και μετά θα έχει έναν πιο ευρύ χαρακτήρα και θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

18.37 Το βράδυ συνεδριάζει η Αριστερή Πλατφόρμα με τη συμμετοχή 32 βουλευτών σε ξενοδοχείο της Αθήνας

18.19 Αναφορικά με τις πληροφορίες περί παραίτησης της Νάντιας Βαλαβάνη, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την βουλευτική έδρα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διέψευσαν ότι η παραίτηση της έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. 

17.25 Συνέντευξη στην ΕΡΤ απόψε στις 10.00 το βράδυ από τον Αλέξη Τσίπρα.

17.23 Δεν θα καθίσει στην έδρα της προέδρου της Βουλής κατα την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου για τα νέα μέτρα η Ζωή Κωνταντοπουλου σύμφωνα με πληροφορίες .

17.00 Την παραίτησή της από αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αλλά και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται να υποβάλει εντός της ημέρας σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν το protothema.gr και το capital.gr η Νάντια Βαλαβάνη.

16.11 Αύριο με μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της περασμένης Παρασκευής θα συζητηθούν στη Βουλή τα μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία με τους δανειστές και τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια για να αρχίσουν να "τρέχουν" οι δανειοδοτήσεις και να αποκατασταθεί η ρευστότητα σε πρώτη φάση. Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.

14.47: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στελέχη, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προσερχόμενος παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα που πήγε να γίνει μέσα στην Ευρώπη, δεν θα γίνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων».

Προ ολίγου αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

14.40: Στην κατάθεση του νομοσχεδίου με τρία άρθρα εκ των οποίων ένα θα περιλαμβάνει φορολογικά, ένα ασφαλιστικά και το πρώτο τη γενική συμφωνία και τις άλλες διατάξεις, προσανατολίζεται το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα τρία άρθρα φέρονται να είναι αίτημα Καμμένου, προκειμένου να υπερψηφίσει γενικά τη συμφωνία αλλά να καταψηφίσει τα κοινωνικά μέτρα.

Η ΝΔ όμως αντιδρά και ζητά να έλθουν όλα σε ένα άρθρο, για να μην επιτρέψει στον Καμμένο να φανεί ήρωας, αλλά και για να μην αντιμετωπίσει και η ίδια φαινόμενα διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της, που θα έθεταν σε κίνδυνο και την ίδια τη συμφωνία. Ήδη δέκα βουλευτές της ΝΔ, κυρίως σαμαρικοι εκλεγμένοι στην επαρχία ετοιμάζουν κίνημα για "παρών".

 

14.34: Κατηγορηματικά αντίθετος σε διαγραφές ή άλλα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος των βουλευτών που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΒΗΜΑ 99.5 FM, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

«Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να δηλώνει

14.23: Σαφέστατο μήνυμα προς τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για «ορισμένους που επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης».

Ο κ. Φλαμπουράρης καλεί όλες τις πλευρές να συναισθανθούν τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας και να αποτρέψουν τον διχασμό καλεί όλες τις πλευρές

Όπως επισημαίνει, «παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω».

«Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας» σημειώνει και προσθέτει:

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μη συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων».

 

14.47: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ.

Αυτή την ώρα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μεταφέρει τις προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η συνεδρίαση τελέστηκε σε κλίμα ενότητας.

 

13.19: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία και το κατά πόσο θα στηριχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τις έντονες αντιδράσεις από στελέχη και βουλευτές προερχόμενους κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κατέθεσαν σειρά προτάσεων που θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό κατά την συνεδρίαση του κομματικού οργάνου από τον γραμματέα του κόμματος, Τάσο Κορωνάκη.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι όσο είναι γραμματέας θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, τα μέλη της Γραμματείας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα δεν έχει οριστεί ακόμα πότε θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία αναμένεται να είναι θυελλώδης καθώς είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης στις 08:00 αλλά αναβλήθηκε, με την ηγεσία του κόμματος να επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιδράσεις πριν την σύγκληση της ΚΟ.

 

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Εν μέσω κλυδωνισμών και αναμενόμενων εξελίξεων σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει αυτή την ώρα  η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι σε εξέλιξη ενώ
σήμερα ήταν να συενδριάσει και η Κ.Ο. του κόμματος αλλά αναβλήθηκε η συνεδρίαση χωρίς να εξηγείται το γιατί. Εκτιμάται ότι αν γινόταν η συνεδρίαση τα πράγματα θα αγρίευαν πολύ.

Στόχος της σύγκλησης των οργάνων είναι να ξεκαθαριστεί η θέση των διαφωνούντων και σε αυτή τη βάση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ακούσει πρώτα τα στελέχη και τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μικρότερων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία να ανοίξει τα χαρτιά του, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαγραφών. Αλλωστε, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια απλή συνιστώσα, αλλά ιδρυτικό στοιχείο του κόμματος.

Πριν από λίγο με γραπτή του δήλωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές λύσεις.

Λαφαζάνης: Ζητά από τον Πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης προσερχόμενος στη Βουλή είπε ότι πρέπει να βρεθούν τα κοινωνικά αντίμετρα που θα δώσουν μια προοπτική. Δια της αποδράσεως δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα, επεσήμανε.

 

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Βουλή ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αριστερή παρένθεση με υπαιτιότητα ανθρώπων της Αριστεράς

 

 

NΩΡΙΤΕΡΑ: Η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση είναι αρκετά δύσκολη μετά από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, τα χαράματα του Σαββάτου, και με δεδομένο ότι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που η ίδια δήλωσε έτοιμη να πάρει. Ετσι, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη μετά τη συμφωνία εποχή.

Καταψηφίζει η Αριστερή Πλατφόρμα

Σύμφωνα με κύκλους της Αριστερής Πλατφόρμας, ο προσανατολισμός είναι οι βουλευτές που ανήκουν στην τάση, να καταψηφίσουν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει «γραμμή» και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν μεταξύ του «όχι» του «παρών» και της αποχής.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παν. Λαφάζανης δεν προτίθεται να παραιτηθεί εκτός αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό.

Για τον πρωθυπουργό είναι πλέον υποχρεωτικός, τουλάχιστον, ένας μίνι ανασχηματισμός, καθώς δύο υπουργοί του, οι κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης, δεν του παρείχαν -με την ψήφο τους στη Βουλή- την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρει η efsyn.gr

Πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού είναι η Πέμπτη (16/07).

Ένα ακόμα στέλεχος του κόμματος, ο επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, Ρούντι Ρινάλντι, με δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του, αναφέροντας μετά τη συμφωνία πως η «αποικία χρέους» συνεχίζεται και πως «τα μνημόνια κυβερνούν την Ελλάδα».

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, αποφάσισε να ψηφίσει «''όχι'' σε ότι μετατρέπει την χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας» και στη συνέχεια όποτε αποφασίσει ο ίδιος, πρόκειται να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα.

Παραίτηση Χουντή

Να σημειώσουμε πως το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώθηκε από την προεδρία της Βουλής η παραίτηση του Νίκου Χουντή. Τη θέση του στο Κοινοβούλιο αναλαμβάνει ο Γιώργος Κυρίτσης.

Ο Ν. Χουντής αναμένεται να αντικαταστήσει το Μανώλη Γλέζο (σ.σ. παραιτήθηκε πρόσφατα) στο ευρωκοινοβούλιο.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συσκέψεις σε Μαξίμου - Βουλή

 

Το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.

Σήμερα συνεδριάζει επίσης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. για να καθορίσει τη στάση της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας είπε "ΟΧΙ" στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές

Σάλος από τις δηλώσεις Βαρουφάκη εναντίον Τσίπρα- "Ήθελε το ναι"- Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις, απαντά μέσω twitter

Κοδέλας: Ζητώ συγνώμη από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

"Όχι" θα πει η αριστερή πλατφόρμα- Δεν παραιτείται ο Λαφαζάνης


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις