Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θ. Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Αυτό το πάση θυσία στο ευρώ, με το να γλείψεις τα πατώματα δεν μπορώ να το δεχτώ,αλλά δεν νομίζω ότι είμαι μόνος μου»

Θ. Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Αυτό το...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο Πατρινός καλλιτέχνης επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου ο Θάνος Μικρούτσικος επιστρέφει στην πόλη του και στον θεσμό που δημιούργησε και άφησε το στίγμα του, στο Διεθνές Φεστιβάλ. Με παλιούς γνώριμους, την Αφροδίτη Μάνου, τον Κώστα Θωμαΐδη,  τον Θοδωρή Οικονόμου, τον Θύμιο Παπαδόπουλο και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» δίνουν ραντεβού στο Ρωμαϊκό Ωδείο, σε μια βραδιά όπου η μνήμες επιστρέφουν κι ενίοτε «εκδικούνται». «Η πιο όμορφη θάλασσα», «ο Ντικ», «η Δίκοπη ζωή» Η Ταράτσα», «τα Κελιά» και το «Μιλώ» του Μίκη θα είναι εκεί.Οι «Κρύες γυναίκες» με μια «Πιρόγα» θα συναντήσουν τη «Ρόζα».

Παραμονές της νέας συνάντησής του με το κοινό στην Πάτρα ο Θάνος Μικρούτσικός μιλά στο thebest.gr  και όχι μόνο γι αυτή….

 

 «Ξανά στην Πάτρα και στο Διεθνές Φεστιβάλ για μια βραδιά με τραγούδια με αίμα, τραγούδια από πέτρα όπως μας προϊδεάζει  το κείμενο για τη συναυλία…

 

«Φέτος  το καλοκαίρι κάνω αρκετά πράγματα αλλά μια βασική μου επιλογή είναι η συνεργασία μου  μετά από πάρα πολλά χρόνια, με την Αφροδίτη Μάνου  με την οποία είχαμε μια στενή συνεργασία, πριν 40 χρόνια,  στα τέλη της δικτατορίας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Υπενθυμίζω ότι είναι αδελφή της  Μαρίας Δημητριάδη , που ήταν η βασική μου ερμηνεύτρια και που  χάσαμε πριν μερικά χρόνια. Μετά, η Αφροδίτη ακολούθησε τον δικό της δρόμο και εξελίχθηκε σε μια πολύ σημαντική τραγουδοποιό. Φέτος επειδή εντυπωσιάστηκα από μια παράστασή της που είδα τον χειμώνα στον Ιανό σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, συγκινήθηκα πάρα πολύ και είπα να ξαναπιάσω το νήμα. Μαζί της και  ο μόνιμος συνεργάτης μου και πολύ σπουδαίος τραγουδιστής Κώστας Θωμαΐδης. Σκέφτηκα μία παράσταση που να περιλαμβάνει τραγούδια που θα εκκινούν από εκείνη την εποχή κυρίως, αλλά όχι μόνο δικά μου. Τραγούδια της μουσικής μας αθωότητας, που κατ΄αρχήν σημαίνουν πολλά για εμάς τους ίδιους που τα παίζουμε, αλλά έχει αποδειχθεί με τα χρόνια ότι σημαίνουν πολλά και σε όσους ξεκινήσαμε μαζί τότε, σε όσους τότε μας παρακολούθησαν, αλλά  και στις επόμενες γενιές. Αρκετά τραγούδια μου, κι αυτό  δεν είναι αξιολογικό που λέω, απεδείχθη ότι είναι διαχρονικά. Μπορεί να εκφράζουν μια κάποια εποχή, αλλά τελικά επειδή κάποια πράγματα παραμένουν εν ισχύ  και το βλέπουμε αυτό πιο καθαρά στην περίοδο της κρίσης, νομίζω ότι στην πορεία των χρόνων έδειξαν ότι αφορούν και τη νεότερη γενιά.

Τίτλος της παράστασης είναι όταν  η επιστρέφει η μνήμη εκδικείται. Εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο προσωπικό. Τραγούδια που χάραξαν εμάς αλλά και τον κόσμο, σε όλα τα επίπεδα. Στο επίπεδο της μοναξιάς, του έρωτα, της ίδιας της κοινωνίας και των κοινωνικών αλλαγών. Ο τρόπος που παίζονται τα τραγούδια είναι συνυφασμένος με την ουσία των τραγουδιών. Είναι καταρχήν για δύο πιάνα , εγώ και ο Θοδωρής Οικονόμου, ο οποίος για μένα δεν είναι ίσως ο καλύτερος πιανίστας που έχουμε, αλλά και από τις καλύτερες περιπτώσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης του κόσμου ο Bob Wilson τον διάλεξε ως συνθέτη και πιανίστα στην Οδύσσεια. Και φυσικά μαζί μας ο Θύμιος Παπαδόπουλος, δεξιοτέχνης 16 πνευστών οργάνων. Αυτή η μορφή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η συμμετοχή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του επίσης αδικοχαμένου Θανάση Τσιπινάκη, κάνει τη συναυλία ακόμα πιο φορτισμένη συγκινησιακά. Είχα μαζί του μια ιδιαίτερα ζεστή σχέση όλα τα χρόνια».

Η δική σας μνήμη όταν επιστρέφει σας εκδικείται και σε τι;

«Ένας λαός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μνήμη, αλλά ούτε κι ένα άτομο μπορεί να επιβιώσει χωρίς μνήμη. Η περιπέτειά μας εδώ στη γη έχει να κάνει με τη μνήμη. Όταν ήμουν στην Πάτρα θυμάμαι, από την εποχή του Διεθνούς Φεστιβάλ τη δεκαετία του ΄80 αλλά και όσες φορές κατέβαινα μετά, συνάδελφοί σου, αλλά και κόσμος με ρωτούσε πράγματα. Εγώ περπάταγα χωρίς να πισωγυρίζω. Δεν έλεγα αχ τι ωραία ήταν στη δεκαετία του ΄50 όταν πήγαινα στη φιλαρμονική για πιάνο και περπατούσα στους άδειους δρόμους και γυρνούσα σπίτι μου, Αράτου και Κορίνθου. Δεν έλεγα να ξαναγύριζαν  αυτά τα χρόνια, αλλά γλύκαινα όταν τα σκεφτόμουν. Γιατί αυτό που είμαι, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια συνισταμένη παραγόντων, που με βοήθησαν να μάθω  μουσική, να γεννήσω μουσικές., να φτιάξω τον ψυχικό μου κόσμο. Αυτά γίνανε στην Πάτρα, στο σπίτι μου , με τους φίλους μου. Έπαιξε ρόλο η Πάτρα γιατί έφυγα από εκεί 15 χρονών, αλλά μετέπειτα και η Αθήνα, η περίοδος του πανεπιστημίου κλπ. Η. μνήμη για κάθε άνθρωπο είναι κάτι πολύ ουσιαστικό και είναι η κύρια αιτία γι αυτό που είναι.

Τώρα η έννοια εκδικείται έχει και μια πολιτική σημασία. Όταν γίνονται πράγματα από κάποιους στο πολιτικό χώρο, που άλλα μας λέγανε ή άλλα πιστεύανε και  μόνο η επαναφορά στη μνήμη αυτών που έλεγαν είναι ένας είδος εκδίκησης. Πέραν αυτού και σε προσωπικό επίπεδο η μνήμη εκδικείται. Αυτή η κατάσταση που ζούμε τώρα δεν σε αφήνει να ησυχάσεις ακόμα κι αν προσωπικά έχεις ευτυχία. Ειδικά ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι ευαίσθητος στο τι συμβαίνει στους ανθρώπους γύρω. Αυτά που συμβαίνουν εδώ και 5 χρόνια  είναι τραγικά. Προσωπικά είμαι ευτυχισμένος, αλλά όλα αυτά που συμβαίνουν, όταν τα σκέφτομαι, όταν επανέρχεται η μνήμη σε αυτά, δεν παύει να με επαναφέρει σε μια άλλη κατάσταση».

Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Θωμαΐδης

Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Θωμαΐδης

Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Θωμαΐδης

Αφροδίτη Μάνου

Αφροδίτη Μάνου

Αφροδίτη Μάνου

Aυτές τις μέρες εντείνεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, πώς κρίνεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

«Kαταρχήν θέλω να πω  ότι δεν πρόκειται περί εταίρων. Και θυμώνω μερικές φορές όταν υποχρεωτικά ο Πρωθυπουργός  ή κάποιοι υπουργοί τους αποκαλούν εταίρους. Πρόκειται για δανειστές,  για την άρχουσα ελίτ της Ευρώπης , η οποία σε περιόδους κρίσεις, θέλω να το πω γενικά, θέλει να τη ρίξει στις πλάτες των αδύναμων ανθρώπων. Επειδή ο αδύναμος κρίκος ήταν η Ελλάδα, την έβαλαν στο στόχαστρο και ως πειραματόζωο. Η  πολιτική των δανειστών δεν είναι ούτε να μας σώσουν, ούτε τίποτε άλλο. Όλα αυτά είναι επιφανειακά πράγματα και δεν έχουν επιστημονική και πολιτική σημασία. Θέλουν να μας αλλάξουν τον αδόξαστο. Συνεπώς πρόκειται για δανειστές του αίσχιστου είδους, οι οποίοι θέλουν  έναν καταρρακωμένο λαό, να τον καταρρακώσουν ακόμα περισσότερο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και ένα δεύτερο στοιχείο, το πολιτικό.. Δηλαδή, επειδή η κυβέρνηση που βγήκε στις 25 Γενάρη είναι η πρώτη καθαρόαιμη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, πολιτικά θέλουν να τη διαλύσουν. Γιατί εάν δεν τη διαλύσουν και αν οι απόψεις της κυβέρνησης, ή εν πάση περιπτώσει στις διαπραγματεύσεις βγει κερδισμένη ή δεν βγει χαμένη, ο ιός ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Παράδειγμα, οι περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία έβγαλαν στις  8 από τις 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων Μαδρίτη και Βαρκελώνη, αριστερούς Δημάρχους. Σε διαβεβαιώνω ότι  στην Ιρλανδία το αριστερό Σιν Φέιν θα τους αλλάξει τον αδόξαστο. Και είναι αρκετά σκληροτράχηλο αυτό το κόμμα. Επίσης, στην Ιταλία μπορεί ο  Ρέντσι να είναι ένας σοσιολδημοκράτης και η σοσιαλδημοκρατία δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια συντάχθηκε με τη δεξιά στην Ευρώπη, όμως ,αν στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπως και στην Ελλάδα, επικρατήσει η αριστερά είναι σίγουρο ότι θα ριζοσπαστικοποιηθεί, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να μείνει ούτε δύο μήνες στην εξουσία. Αυτές τις πολιτικές εξελίξει φοβούνται οι άρχουσες ελίτ, το Γερμανικό κονκλάβιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες άλλες σκληρές κυβερνήσεις. Ενώ  λοιπόν αν υπάρξει ρήξη, οικονομικά,  π έρα από το ότι εμείς θα έχουμε πρόβλημα, θα έχουν πρόβλημα κι αυτοί, διότι η επίθεση των αγορών, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από πολιτική, θα πάει στην Ισπανία, στην Ιταλία και την Πορτογαλία και δεν θα μπορούν να δανείζονται από αυτές μέσα σε ελάχιστους μήνες, αλλά και το ευρώ θα κατρακυλήσει με αποτέλεσμα  οι Αμερικάνοι να πάθουν ζημιά στις εξαγωγές τους αν το δολάριο γίνει ίσο με το ευρώ, αυτό που είναι μια μεγάλη οικονομική αναταραχή για την Ευρώπη, ίσως τη θυσιάσουν, ίσως πυροβολήσουν τα πόδια τους για να μην χάσουν στο πολιτικό. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο σημείο. Ναι τους συμφέρει οικονομικά του Ευρωπαίους να υπάρξει μια συμφωνία αλλά δυσπιστώ διότι τους συμφέρει και πολιτικά να εξαναγκάσουν σε ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς δεν ξέρω ακριβώς τι θα γίνει στις επόμενες δέκα μέρες  ή στους επόμενους δυο μήνες.

Τώρα πως βλέπω τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μας φέρει μια συμφωνία, στην οποία θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ για τι2015, αυξημένη συντελεστές ΦΠΑ και κάποια άλλα μέτρα, που είναι μνημονιακού τύπου  και υπάρχει μαζί με αυτά ,σαφής αναφορά για μείωση του χρέους και σαφής αναφορά από την Ευρώπη, για πακέτο αναπτυξιακό, θα μπορούσε να το ανεχθεί η κοινωνία για ένα χρόνο, διότι τότε μάλλον θα βγαίναμε από αυτό το τούνελ. Αν δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο χρέος και στο αναπτυξιακό, τότε οποιαδήποτε συμφωνία με ΕΝΦΙΑ κλπ.  Θα είναι μνημονιακή συμφωνία».

Σε αυτή την περίπτωση ευρώ ή δραχμή;

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα. Αυτό θα μπει  μετά από 3, 4, 5, 6 μήνες στην περίπτωση ρήξης. Δεν σημαίνει ότι με το που υπάρξει ρήξη σε δέκα μέρες, την ενδέκατη θα έχουμε δραχμές. Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, εντός τις ευρωζώνης. Αν υποχρεωθεί τώρα τους επόμενους έξι μήνες να φύγει από την ευρωζώνη, αυτό είναι μια άλλη διαδικασία. Υπάρχει μέσα σε αυτά και κάτι ακόμα για το οποίο θα έπρεπε ο Ελληνικός λαός να ερωτηθεί και όχι με αυτές τις ψευτοδημοσκοπήσεις. Είναι το εξής. Θα σε πάω πολύ πίσω. Στη Γερμανική κατοχή σκοτώθηκαν 800.000 Έλληνες για να υπερασπιστούν την εθνική τους ανεξαρτησία. Γράφανε στους τοίχους της Πάτρας «κάτω οι ναζί» και πολλές φορές αυτοί που γράφανε, βρίσκονταν σκοτωμένοι. Δηλαδή ο Ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί,  δεν μπορεί να αναχθεί άλλο τις συνεχείς καρπαζιές και τη συνεχή αναξιοπρέπεια. Δηλαδή αυτό το πάση θυσία στο ευρώ , με το να γλείψεις τα πατώματα εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το δεχτώ, αλλά δεν νομίζω ότι είμαι μόνος μου. Παντού όπου πάμε για συναυλίες και συζητάμε με απλό κόσμο αυτό το πράγμα, βλέπω πάρα πολλούς αγανακτισμένους, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο ότι τους κατέστησαν οι προηγούμενες τρεις κυβερνήσεις εθνικώς αναξιοπρεπείς. Παραπέρα δεν μπορώ να προχωρήσω σε ανάλυση ευρώ ή δραχμή, γιατί  δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μου να πω τα υπέρ και τα κατά. Μιλάω  γενικά πολιτικά».

Μετά τη συναυλία στην Πάτρα τι ακολουθεί;

«Φέτος δεν έχω μόνο αυτό το πρόγραμμα. Την επόμενη της συναυλίας στην Πάτρα πηγαίνω στη Λάρισα με άλλους τραγουδιστές για το «Πάντα γελαστοί και  γελασμένοι» που είχα ξεκινήσει το 2013 στο Ηρώδειο. Αυτό που κάνω για πρώτη φορά στην Πάτρα θα επαναληφθεί και στη μικρή Επίδαυρο τον Ιούλιο και στους κήπους του Μεγάρου τον Σεπτέμβριο.Έχω αρκετές συναυλίες, 25 με 30 το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα έχω κάποιες παραγγελίες για το εξωτερικό, τις οποίες γράφω και αυτές δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Και παράλληλα ετοιμάζω την επόμενη χρονιά, η οποία θα ήθελα να είναι γεμάτη. Βεβαίως να δούμε λίγο και  τις πολιτικές εξελίξεις , γιατί παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και το πώς θα είναι η ίδια η κοινωνία. Γιατί δεν μπορείς να την πιέζεις για άλλα πράγματα. Αν και πιστεύω ότι  αυτό που μας χρειάζεται ακόμα και σε περιόδους μεγάλης κρίσης, είναι ο σοβαρός πολιτισμός η υψηλού επιπέδου τέχνη, γιατί εκτός από τα άλλα χαρακτηριστικά της η μεγάλη τέχνη έχει κι ένα χαρακτηριστικό εμψύχωσης. Και χρειάζεται και να εμψυχωνόμαστε εμείς οι καλλιτέχνες και να την περνάμε στον κόσμο που μας παρακολουθεί».

 

Info

Tα σημεία προπώλησης των εισιτηρίων για τη συναυλία αυτή, είναι το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων", στην πλ. Γεωργίου, 10.00 - 13.00 & 18.00 - 21.00 (2610 273.613), το βιβλιοπωλείο  38º 14’ στην οδό Κολοκοτρώνη 34, το κατάστημα Οπτικών Καραμούζης στην Μαιζώνος 92 και το βιβλιοπωλείο Discover στην οδό Πατρέως 30.

Τα εισιτήρια  κοστίζουν 15 ευρώ – γενική είσοδος και 12 ευρώ το φοιτητικό και για άνεργους.

Ρωμαϊκό Ωδείο

Τετάρτη 24 Ιουνίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου η συναυλία Μικρούτσικου στο Αρχαίο Ωδείο - Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια

Ο Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους μερικές φορές» - Tι λέει για τις 12 υποψηφιότητες στον Δήμο Πατρέων

Πάτρα: Ξεχωριστό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από το Μουσικό Σχολείο - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ

Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr: "Την οικογένεια Μητσοτάκη τη θαυμάζω για τον κυνισμό της....Θέλω να ελπίζω ότι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί προς τη σωστή κατεύθυνση"

Θάνος Μικρoύτσικος στο thebest.gr: «Zούμε μια καταστροφή» - Τι λέει για τον αδερφό του, τον Γ. Παπανδρέου και τη συνάντηση με τη Μ. Φαραντούρη

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις