Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Διονύσης Γκοτσούλιας: Ανοιχτή επιστολή στους Βουλευτές Αχαϊας

Διονύσης Γκοτσούλιας: Ανοιχτή επιστολή σ...

Για τα θέματα που απασχολούν τη Δυτική Αχαία

Ανοιχτή επιστολή στους Βουλευτές Αχαϊας έστειλε ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων Διονύσης Γκοτσούλιας. Σε αυτή αναφέρεται στο αίτημα για αλλαγή της χάραξης της νέας Εθνικής Πατρών Πύργου και το κλείσιμο της λατομικής ζώνης του Αράξου. Αναλυτικά επισημαίνει:

Θα ήθελα κατ αρχάς να σας συγχαρώ για την εκλογή σας, να ευχηθώ σε όλους καλή δύναμη σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας και καλή συνεργασία όλων μας για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων που αφορούν την περιοχή μας.

Γνωρίζετε  πολύ καλά δυο εκ των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούν την Δυτική Αχαΐα και ταλαιπωρούν τους κατοίκους που διαμένουν σε αυτήν την περιοχή που παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των θεσμικών παραγόντων του νομού για το δίκαιο των αιτημάτων μας όχι μόνο δεν εδόθησαν οι λύσεις που συμφωνηθήκαν   καθιστώντας για μια ακόμη φορά αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα, αλλά προτίμησαν  στην λογική του κέρδους ορισμένων γνωστών συμφερόντων  να αγνοήσουν τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής οι κυβερνώντες της περιόδου [2008 -2014].

Συγκεκριμένα:

1.Υπηρξε ένα πάγιο και απολύτως δικαιολογημένο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύνολο της (ΔΗΜΟΙ, ΠΑΤΡΕΩΝ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ,ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ ΔΥΜΗΣ, ΜΟΒΡΗΣ, ΛΑΡΙΣΟΥ), αλλά και όλων των θεσμικών φορέων, Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, Επιμελητηρίων, όλων των βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, γενικών συνελεύσεων των κατοίκων της περιοχής, που αφορούσε την αλλαγή χάραξης του αυτοκινητόδρομου ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ –ΤΣΑΚΩΝΑ (Νότια χάραξη) από το τέλος της παράκαμψης Πάτρας έως Κάτω Αχαΐα.

Το 2008 μετά από την ενημέρωση που είχαμε οι Δήμοι της περιοχής όσον αφορά την χάραξη της νέας Εθνικής οδού, επισκεφτήκαμε τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ, ο οποίος βλέποντας την τριχοτόμηση της περιοχής και τις καταστροφικές συνέπειες, έδωσε σαφή εντολή για  αλλαγή  νοτιότερα, η οποία εξυπηρετούσε και την ΒΙΠΕ  βασικό  πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας μελέτη, η οποία και έγινε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα πολλοί απεμπόλησαν τις δεσμεύσεις τους με αποτέλεσμα σήμερα να φτάσουμε στο σημείο δημοπράτησης χωρίς την αναγκαία αλλαγή της χάραξης.

Ζητήσαμε πρόσφατα από τον Υπουργό υποδομών κ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ να κατασκευαστεί το τμήμα Κάτω Αχαΐα-Πύργος και το επίμαχο τμήμα Πάτρα– Κ. Αχαΐα να κατασκευαστεί αμέσως μετά έως ότου επικαιροποιηθεί η μελέτη, με δεδομένο ότι αυτό κρίνεται εφικτό με το επιχείρημα ότι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσιών  Επενδύσεων και όχι στο Ε.Σ.Π.Α. που έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό διότι είχε επί πλέον κόστος, αδιαφορώντας για τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα επέφερε στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

2. Γνωρίζει το πολιτικό δυναμικό του νομού και όλες οι βαθμίδες της αυτοδιοίκησης τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει στο ανθρωπογενές περιβάλλον η λειτουργία των λατομείων του Αράξου. Οι έκνομες δραστηριότητες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην λατομική περιοχή  είναι γνωστές αλλά κανείς τόσα χρόνια δεν έπραξε το αυτονόητο, την παύση της λειτουργίας τους.

Το ΣτΕ  με απόφαση του το 2010 ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εκδοθεί το 2007 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δικαιώνοντας τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της περιοχής βάζοντας φρένο στην ασυδοσία και στην αυθαιρεσία που επικρατούσε σε μια περιοχή προστατευόμενη από την Συνθήκη  RAMSAR.Το 2011 με τον Ν. 4030/2011  δίνεται η δυνατότητα  στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν να αποκαταστήσουν το περιβάλλον και χαρακτηριστικά στην τελευταία  παράγραφο του άρθρου 53.του ν.4030/2011 ρητά αναφέρεται ότι τέλος του 2014  παύει  οριστικά  η  λειτουργία των λατομείων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε όλοι ότι  με μια κατάπτυστη τροπολογία της τελευταίας στιγμής χωρίς απολύτως καμία ενημέρωση η απελθούσα κυβέρνηση παρέτεινε την λειτουργία των λατομείων, μέχρι το 2020 με την δικαιολογία ότι δεν αρκούσε ο χρόνος που τους είχε αρχικά δοθεί, εξυπηρετώντας για μια ακόμη φόρα τους κολλητούς της.

Απαιτούμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και την έναρξη των εργασιών της Βουλής

Α]Να  ακυρωθεί η χαριστική και κατάπτυστη διάταξη νόμου.

Β] Να ελεγθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αν έχουν κατ αρχάς κατατεθεί όπως προβλεπόταν από τον ν.4030/2011 οι περιβαλλοντικοί όροι αποκατάστασης του ανάγλυφου.

 

 

Γ]Να δοθεί άμεσα  εντολή από τον Υπουργό   να σταματήσει  κάθε δραστηριότητα εντός της λατομικής ζώνης και να διερευνηθούν πως είναι δυνατόν να εξέρχονται εκατοντάδες φορτηγά με λατομικά προϊόντα ενώ ο νόμος ρητά προέβλεπε ότι τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του χώρου.

Τέλος θα ήθελα  με έμφαση να τονίσω ότι τα δυο αυτά καυτά ζητήματα που θίγουμε αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας  για μια περιοχή που έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νομού και όχι μόνο, όπως

  • ΒΙΠΕ η οποία λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και μερικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.
  • ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΡΑΞΟΥ, τα οποία εξυπηρέτησαν πάνω από 40 χρόνια όλες τις ανάγκες του νομού αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας τόσο  τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στην κατασκευή  μεγάλων έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και χιλιάδων μικρών έργων των Δήμων και Κοινοτήτων.
  • ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ, ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνον της περιοχής αλλά  του δήμου Καλαβρύτων και των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, Βραχνεικων, Παραλίας, Μεσσάτιδος που με τον Καλλικράτη εντάχτηκαν , στο Δήμο Πατρέων.
  • ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ υδροδοτήθηκε η Πάτρα η ΒΙΠΕ, και πολύ μικρό τμήμα των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν και η άρδευση της περιοχής.

Κύριοι  βουλευτές

Γίνεται πλήρως αντιληπτό  απ άλλους ότι το κόστος που έχει αναλάβει η περιοχή αυτή είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων της παρά ταύτα επέδειξε θάρρος όπου χρειάστηκε αψηφώντας το πολιτικό κόστος, αλληλεγγύη και κατανόηση στην επίλυση προβλημάτων  Δήμων άλλων περιοχών, αλλά και μια πραγματικά  αξιοθαύμαστη ωριμότητα των κατοίκων της στα πλαίσια της απαιτουμένης κοινωνικής  συναίνεσης  τα όρια της οποίας όμως έχουν ήδη  εξαντληθεί και από μερικούς ίσως θεωρούνται και ως αδυναμία.

Ζητάμε  λοιπόν να ενεργήσετε όλοι από κοινού και με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να κινήσετε τις διαδικασίες επίλυσης των σοβαρών και συνάμα δίκαιων αιτημάτων της περιοχής ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ανταπόδοσης της συνεισφοράς μας στην κοινή  προσπάθεια για την ανάπτυξη και  ευημερία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις