Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αποδεκατισμένο το ΕΚΑΒ στην Αχαΐα: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα εγκυμονούν κινδύνους

Αποδεκατισμένο το ΕΚΑΒ στην Αχαΐα: Οι ελ...

Ερώτηση Νίκου Τσούκαλη στον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: «Παραμένουν παροπλισμένα τα ασθενοφόρα στην Αχαΐα» κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, οι αυξημένες επιπλέον υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις ανάγκες των νοσοκομείων και επιβαρύνουν το προσωπικό του ΕΚΑΒ, αλλά και ο πεπαλαιωμένος και μειωμένος αριθμητικά στόλος των λειτουργικών ασθενοφόρων συνιστούν απειλή για την ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ζητείται από τον  κ. Υπουργό να προβεί σε ενέργειες ώστε άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες διακομιδής ασθενών στην Αχαΐα πριν οι ελλείψεις κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, εξακολουθεί να διογκώνεται το πρόβλημα της διακομιδής των ασθενών σε ολόκληρη την Αχαΐα. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα βάρδιας σε κάθε ασθενοφόρο πρέπει να αποτελείται από δύο οδηγούς-διασώστες, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνονται οι απαραίτητες βάρδιες στους κατά τόπους σταθμούς του ΕΚΑΒ. Ως εκ τούτου, παροπλισμένα είναι τα 14 από τα 23 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ στην Αχαΐα, ενώ από τα 9 που έχουν απομείνει το  ένα δεν χρησιμοποιείται καθώς έχει μετατραπεί για χρήση σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού Έμπολα. Επισημαίνεται ότι η υπ’ αρ. πρωτ. 2123/01-09-2014 ερώτησή μας σχετικά με το πρόβλημα των διακομιδών στην περιφέρεια της Αχαΐας δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί από τον κ. Υπουργό.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας για τη ζωή των πολιτών αποτελεί περιστατικό κατά το οποίο το πρωί της Τετάρτης τραυματίας σε τροχαίο χρειάστηκε να περιμένει περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά πεσμένος στο δρόμο καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί ασθενοφόρο. Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, εκτός από τις διακομιδές που καθημερινά καλούνται να εξυπηρετήσουν τα ασθενοφόρα, όλες οι μεταφορές ασθενών για εξετάσεις λόγω βλαβών των ιατρικών μηχανημάτων των νοσοκομείων ενεργούνται πλέον από το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του προγράμματος των διακομιδών. Για παράδειγμα αυτές τις ημέρες που έχουν τεθεί για τεχνικούς λόγους εκτός λειτουργίας αξονικός και μαγνητικός τομογράφος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η μεταφορά των ασθενών για την πραγματοποίηση εξετάσεων γίνεται από το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι οδηγοί και διασώστες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα, ο στόλος των ασθενοφόρων χρήζει ανανέωσης, όπως αναφέρουν οι οδηγοί, διότι αρκετά από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία λόγω παλαιότητας και είναι επικίνδυνα για πλήρωμα και ασθενείς.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες διακομιδής ασθενών στην Αχαΐα πριν οι ελλείψεις κοστίσουν ανθρώπινες ζωές; Προτίθεστε να ανανεώσετε το στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ; Κι αν ναι, πότε;

- Τι προτίθεστε να πράξετε, ώστε το συντομότερο να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της χώρας;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις