Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H συγκλονιστική ιστορία της Μαρίας που γεννήθηκε ...«χαλασμένη» κι έζησε 25 χρόνια στο κολαστήριο των Λεχαινών

H συγκλονιστική ιστορία της Μαρίας που γ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

"Συγγνώμη Μιχάλη, Θοδωρή, Χρήστο, Βαγγέλη…. Συγγνώμη Μαρία που σου κλέψαμε τη ζωή"

Συγκινεί η ιστορία της 35χρονης Μαρίας που γεννήθηκε με σύνδρομο Down και έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από οστεοσάρκωμα, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο ...κολαστήριο των Λεχαινών. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της και έτσι στα 10 της χρόνια κατέληξε στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. Στις 14 Ιανουαρίου η Μαρία έφυγε από τη ζωή.

Η δομή έχει εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το "κολαστήριο των Λεχαινών"

 

Πρόκειται για μία δομή για άτομα με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες, η οποία έχει εγγραφεί με μελανά χρώματα στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το "κολαστήριο των Λεχαινών".

Υπ. Εργασίας: «Οριακή περίπτωση» το παιδί στο κλουβί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Βέβαια όπως είχε ανακοινώσει -πριν ένα χρόνο περίπου-το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ξεκίνησε μία κοινή προσπάθεια από τις αρχές του 2016, το υπουργείο διά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς καθήλωσης».

ΚΕΠΕΚ Λεχαινών: Όταν πρωτοπήγα εκεί δεν άντεξε η καρδιά μου

Ήταν τότε που οι εικόνες ντροπής με νοσηλευόμενο να είναι κλεισμένος σε ένα κλουβί, προκάλεσαν ανατριχίλα. Τότε το Υπουργείο είχε αναφέρει ότι οι φωτογραφίες παρουσίαζαν μία οριακή περίπτωση και ότι δεν αποτύπωναν τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πράγματι, δηµιουργήθηκαν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τρία ειδικά δωµάτια (soft rooms) έτσι ώστε να φιλοξενούνται "δύσκολες" περιπτώσεις, και κανείς να µην κλείνεται πια σε κλουβί.

Την ιστορία της Μαρίας φέρνει στο φως η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: "Μηδενική Ανοχή" μέσω της σελίδας της στο facebook αναρωτώμενη πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση της Κυβέρνηση για  αποϊδρυματοποίηση αλλά και ως πότε πότε το ίδρυμα των Λεχαινών θα λειτουργεί απέναντι από τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της ΔΕΗ θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τις ζωές των αναπήρων και των εργαζομένων.

Διαβάστε τη συγκινητική ανάρτηση:

 

"H Μαρία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1984. Ο μαιευτήρας διέγνωσε ότι είναι «χαλασμένη».

Η Μαρία ήρθε στον κόσμο με ένα παραπάνω χρωμόσωμα… τυπική Τρισωμία 21. Η Μαρία γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της και έτσι στα 10 της χρόνια κατέληξε στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. Τη γνωρίσαμε τον Νοέμβρη του 2015 όταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο ίδρυμα των Λεχαινών.

Η οικογένειά της δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της και έτσι στα 10 της χρόνια κατέληξε στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών

 

Η νεαρή γυναίκα σταδιακά άρχισε να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που της προσέφερε η παρέμβαση για την αποϊδρυματοποίηση. Της άρεσε πολύ να είναι με κόσμο, να τη χαϊδεύουν, να της κάνουν μασάζ στα πόδια, να παίζει με το αμαξίδιο ή με αυτοσχέδια παιχνίδια και απολάμβανε να πλένει τα δόντια της και να τρώει μόνη της με κουτάλι.

Αυτά τα αυτονόητα που για τους/τις φυλακισμένους/ες ανάπηρους/ες αποτελούν πολυτέλεια. Η Μαρία διαγνώστηκε στις 21 Μαρτίου του 2018 με οστεοσάρκωμα. Τεράστια ειρωνεία… την Παγκόσμια Ημέρα για τους ανθρώπους με σύνδρομο Down και κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου), η Μαρία μας έγνεψε καταφατικά την αρχή του τέλους της.

Η Μαρία Μ. κατέληξε χθες (14/1/2019) στα 35 της χρόνια δίχως να έχει ζήσει μια μέρα ελεύθερη.

Πόσους/ες ακόμα θα θάψουμε; Πόσες ελιές ακόμα θα φυτέψουμε μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για αποϊδρυματοποίηση;

Ως πότε το ίδρυμα των Λεχαινών θα λειτουργεί απέναντι από τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της ΔΕΗ θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τις ζωές των αναπήρων και των εργαζομένων;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

Συγγνώμη Μιχάλη, Θοδωρή, Χρήστο, Βαγγέλη…. 
Συγγνώμη Μαρία που σου κλέψαμε τη ζωή" αναφέρει η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: "Μηδενική Ανοχή".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις