Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σύγχρονές βαβέλ» του Γ. Ρακκά

Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σύγχρονέ...

Την Παρασκευή 27/4 στις 20.30 στην "Πρωτοπορία"

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και το «Κοινοτικόν» παρουσιάζουν σε εκδήλωση το βιβλίο του Γιώργου Ρακκά, «Σύγχρονες Βαβέλ. Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα, συγκρούσεις: Από τον Άγιο Παντελεήμονα στην προσφυγική κρίση».

Η εκδήλωση παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (στην οδό Γεροκωστοπούλου 31-33, στην Πάτρα) την Παρασκευή 27 Απριλίου, στις 20.30, με ομιλητές τους: Θόδωρο Ντρίνια (δημοτικό σύμβουλο Δήμου Πάτρας), Γιώργο Καραμπελιά (εκδότη - συγγραφέα), Κωνσταντίνο Τσεκούρα (καθηγητή τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών), και τον συγγραφέα Γιώργο Ρακκά (πολιτικό επιστήμονα).

Η παγκοσμιοποίηση αποθεώνοντας το ιδεώδες του 'νομαδικού ανθρώπου' κατέστρεψε τα μόνα θεμέλια που θα μπορούσαν να την καταστήσουν βιώσιμη και αποδεκτή από τις μεγάλες πλειοψηφίες των σύγχρονων κοινωνιών: Το ρίζωμα του ανθρώπου, την πολιτιστική συνοχή των κοινωνιών του, τις πολιτικές και οικονομικές, προστατευτικές ως προς την κοινωνία λειτουργίες του εθνικού κράτους.

Η έκρηξη του μεταναστευτικού ζητήματος βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας. Από την μία η πλανητική επιβολή του κυρίαρχου μοντέλου κατέστρεψε σχεδόν κάθε ισορροπία του βίου στις υπό ανάπτυξη χώρες, προκαλώντας την μεγαλύτερη έξοδο πληθυσμών στην ανθρώπινη ιστορία.

Και από την άλλη, στη Δύση, υπό την ηγεμονία της πολυπολιτισμικής ιδεοληψίας, η διαχείριση των νεοεισερχόμενων πληθυσμών έγινε με τρόπο που υπονόμευσε καίρια και αποφασιστικά την κοινωνική και πολιτισμική συνοχή των χωρών της προκαλώντας την ανάδυση μιας αντιμεταναστευτικής ακροδεξιάς.

Έτσι, παρ όλο που η παγκοσμιοποίηση και η ιδεολογία της εμφανίζεται να αντιμάχεται τόσο την ανθρωπιστική κρίση στις χώρες εκτός Δύσης, όσο και την εμφάνιση αντιμεταναστευτικών ρευμάτων εντός της, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Είναι εκείνη που τροφοδοτεί και ενισχύει την ύπαρξη και των δύο μεταβάλλοντας έτσι τις σύγχρονες κοινωνίες σε «βαβέλ».

Η Ελλάδα, στο σύνορο των δύο κόσμων, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου, αποτελεί μια από τις κεντρικότερες πύλες εισόδου αυτής της μεγάλης μεταναστευτικής εξόδου, και η κοινωνία της κινδυνεύει να σαρωθεί από την ένταση και τα μεγέθη των μετακινήσεων, τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις που κυοφορούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις