Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Και τελικά... υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Και τελικά... υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι θα πρέπει να απαντήσουμε στα παιδιά όταν ρωτήσουν για την ύπαρξη του

Χωρίς αμφιβολία,  πρωταγωνιστής των ημερών είναι ο Άγιος Βασίλης. Είναι ακριβώς ο ίδιος ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο«Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» («ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.

Όπως και να ονομάζεται είναι αυτός ο εύσωμος παππούς με την κόκκινη στολή, την λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του που πάντα χαμογελαστός με ένα σάκο γεμάτο δώρα γυρνάει τον κόσμο, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι, με σκοπό  να μοιράσει δώρα σε όλα τα «καλά» παιδιά του κόσμου.

Και φυσικά αυτά  τον περιμένουν «πως και πως». Είναι ο ήρωας τους .Του στέλνουν γράμματα για να του ζητήσουν το δώρο που θα ήθελαν ενώ το βράδυ της πρωτοχρονιάς που ξέρουν ότι θα μπει στο σπίτι τους, είτε από την καμινάδα είτε με άλλο τρόπο, του αφήνουν φίλεμα κάτω από το δέντρο. Όλοι μας θυμόμαστε πως σαν παιδιά τον περιμέναμε με αγωνία εκείνο το μαγικό βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να μην κοιμηθώ εκείνο το βράδυ έτσι ώστε να τον ακούσω και να τον δω να αφήνει τα δώρα του κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Νομίζω ότι άρχισα να μεγαλώνω όταν δεν τον περίμενα ποα.'Οταν αυτή η προσμονή και η μαγεία άρχισαν να χάνονται κατάλαβα ότι  έμπαινα στον κόσμο των μεγάλων.

Είναι αλήθεια. Αυτή η μαγεία, το μυστήριο, η χαρά που σχετίζονται με την ιστορία και την παρουσία του Άγιος Βασίλης είναι συστατικά του κόσμου στον οποίο ζουν τα παιδιά . Είναι ένας κόσμος γεμάτος φαντασία που τα προστατεύει, κατά κάποιο τρόπο, από την σκληρότητα του πραγματικού κόσμου, του κόσμου των μεγάλων. Γι’ αυτό και ο μύθος του Άι-Βασίλη είναι σημαντικός.

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά, ύστερα από κάποια ηλικία, αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη; Η απάντηση στην ερώτηση ενός παιδιού  «Υπάρχει ο Άγιο Βασίλης;» μπορεί να φαίνεται δύσκολη αλλά δεν είναι.

Πριν απαντήσετε σκεφτείτε. Ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει την ελπίδα. Η προσμονή, η γενναιοδωρία, η ειρήνη, η αγάπη η ζεστασιά, και η ισότητα απέναντι στο δικαίωμα να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι είναι μηνύματα  που παίρνει κάθε παιδί μέσα από αυτή τη ξεχωριστή ιστορία.

Όχι. Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Είναι μια ιδέα. Είναι ένας μύθος , μια ιστορία που μας αφήνει ελεύθερους να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να αντιληφθεί και να καταλάβει το παιδί. Το όνειρο και η ελπίδα είναι δυο σημαντικά «όπλα»- εφόδια για την ζωή ενός ανθρώπου.

Το να πιστεύεις σε κάτι που δεν έχεις αγγίξει ποτέ στην ζωή σου είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι μια ικανότητα απαραίτητη στην ζωή αφού το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, την αγάπη, μπορείς μόνο να την νιώσεις.

Η πίστη λοιπόν στην αγάπη, στην οικογένεια, στον εαυτό σου, στην φιλία είναι κάτι που από παιδί αρχίζεις να αποκτάς. Σίγουρα η ιστορία του Άγιου Βασίλη βοηθάει σε αυτό και σίγουρα όταν ένα παιδί μάθει την αλήθεια για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη αφενός κάνει ένα βήμα προς τον κόσμο των μεγάλων και αφετέρου αντιλαμβάνεται πως και το ίδιο μπορεί σαν ενήλικας, κάποια στιγμή,να γίνει κομμάτι αυτής της σπουδαίας και μαγικής ιστορίας,όταν το ίδιο σαν γονιός θα είναι ένας «βοηθός» του Άγιου-Βασίλη!

*Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Καραπαπά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight