Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

ΟΧΙ… σ’ όλους μετεγγραφή

ΟΧΙ… σ’ όλους μετεγγραφή

Του Κυριάκου Σκιαθά

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών με το 60,8% των αιτούντων να μην έχει καταφέρει να πάρει μετεγγραφή σύμφωνα με το νόμο του Αριστείδη Μπαλτά που ψηφίστηκε το 2015.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο αποκαλύπτουν αφενός τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες, αφετέρου δε τις παθογένειες που εμφανίζει το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Αρκετές φορές στον πίνακα των αποτελεσμάτων τα μόρια εισαγωγής αυτών που πέτυχαν μετεγγραφή είναι πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά των βάσεων εισαγωγής που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2017.

Ενδεικτικά στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο βαθμός του πρώτου είναι 3.286 μόρια (βάση εισαγωγής Αυγούστου 2017, 12.444 μόρια), στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ο βαθμός του πρώτου είναι 7.200 μόρια (βάση εισαγωγής Αυγούστου 2017, 15.551 μόρια) κ.α.

Ειδικότερα, στα 19 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, που δέχονται μετεγγραφές από τα άλλα αντίστοιχα, προβλέφθηκαν για μετεγγραφή 523 θέσεις. Απ’ αυτές καλύφθηκαν 439, ποσοστό 83,9%.

Το τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών που έτυχε της μικρότερης κάλυψης ήταν αυτό της Επιστήμης των Υλικών, στο οποίο μετεγγράφησαν μόνο 2 δικαιούχοι και  μάλιστα η βάση μετεγγραφής του δευτέρου-τελευταίου ήταν 6.399 μόρια. Σε 7 τμήματα (Βιολογίας, Φυσικής κ.λπ.) έμειναν κενές θέσεις, συνολικά 84, δηλαδή ποσοστό 16,1%. Στα τμήματα Βιολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Θεατρικών Σπουδών, Οικονομικών Επιστημών, Φιλοσοφίας και Χημείας οι τελευταίοι μετεγγράφησαν με μηδενικά μόρια από τα κριτήρια μετεγγραφής. Από τα 12 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στα οποία δεν έμειναν κενές θέσεις, στο τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και σ’ αυτό των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής οι επιτυχόντες μετεγγράφησαν με τη μεγαλύτερη μοριοδότηση, των 6 μορίων. Στο τελευταίο τμήμα ο πρώτος μετεγγράφηκε με το μεγαλύτερο αριθμό μορίων 9.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποτυχόντες μετεγγραφής έχουν την δυνατότητα να τη διεκδικήσουν εκ νέου με την υποβολή ένστασης-αίτησης θεραπείας μέσω της ιστοσελίδας https://transfer.it. minedu.gov.gr από 31/10 έως 6/11 ή με αίτηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις