Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζάκυνθος: Έξω από το χωριό Αγαλά η φωτιά -Σε εξέλιξη άλλες δυο δασικές πυρκαγιές-ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ζάκυνθος: Έξω από το χωριό Αγαλά η φωτιά...

Στο πόδι το νησί

23.31: Σε εξέλιξη άλλες δυο δασικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κάμπι και Άγιος Νικόλαος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

18.29: «Τιτάνια μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο ώστε να ανακόψουν την πορεία προς τον Αγαλά, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες από το χωριό Κοιλιωμένος. Πριν από λίγα λεπτά παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού.

Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνδράμουν με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα αεροσκάφος τύπου πετζετέλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

18.21: Πυροσβεστικά ελικόπτερα, προσπαθούν με στοχευμένες και συνεχείς ρίψεις νερού να κατασβέσουν το πύρινο μέτωπο στον Αγαλά Ζακύνθου που και κατακαίει την περιοχή για δεύτερη μέρα, όπως μεταδίδει το imerazante.gr. Στο έδαφος, δεκάδες πυροσβέστες, δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις φλόγες.

Μεγάλος αντίπαλος τους και σύμμαχος της φωτιάς είναι οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 6 μποφόρ που πνέουν στο νησί.

Τους άνδρες της πυροσβεστικής συνδράμουν, από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι του Αγαλά και των γύρω χωριών, με υδροφόρες, τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα, ακόμα και με τα χέρια.

Το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά έφτασε τόσο κοντά στον Αγαλά που απείλησε σπίτια και εξοχικές κατοικίες. Ήταν τέτοιος ο κίνδυνος που οι αρχές ειδοποίησαν τους κατοίκους να είναι έτοιμοι ακόμα και να εκκενώσουν το χωριό.

Στο σημείο έφτασε το πρωί και ο υπουργός Δικαιοσύνης και τοπικός βουλευτής Σταύρος Κοντονής, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Και ο κ. Κοντονής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού της Ζακύνθου.

Ο Αντιπερεφερειάρχης Ζακύνθου που είναι από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών, ζητά να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μόνο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές στην περιοχή των Βολιμών, με μικρή διαφορά η μία από την άλλη.

Στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκαν άλλες δύο πυρκαγιές η μία στις 08.00 και άλλη την 08.30, ενώ λίγο αργότερα εκδηλώθηκε και η πυρκαγιά στο Βασιλικό.

17.19 Περισσότερα από δέκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τρίτη ημέρα, καθώς πριν λίγη ώρα μια νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της, αυτή τη φορά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Στην φωτιά έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου.

Σήμερα έφτασαν στο νησί ακόμα 6 οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Τώρα, επιχειρούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τύπου Ericsson, σε Αγαλά και Βασιλικό όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ τέλος, στις Βολίμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Νωρίτερα

13:20 Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές στην Ζάκυνθο, όπου θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για μια συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτο του νησιού και όχι απο τυχαία αιτία, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.

Μόνον την περασμένη νύχτα και σήμερα το πρωί, εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, την ώρα που μαίνονταν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 10.15 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1-5-2017 μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.

Ο κ. Καπέλιος τόνισε οτι η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.

Σε ότι αφορά την κατάσταστση στην Ζάκυνθο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι εννέα ειναι σε εξέλιξη.

 

8:55 Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Αγαλά στην Ζάκυνθο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Κοιλιωμένο βρίσκεται έξω απο το χωριό, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δίνουν μάχη με τις τεράστιες φλόγες που δυναμώνουν συνέχεια από τους ισχυρούς ανέμους.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στο χωριό.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην Ζάκυνθο φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

Εκτός ελέγχου είναι οι δύο πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στις Βολίμες Ζακύνθου χωρίς να κινδυνεύουν ακόμα κατοικίες.

 

22:40 Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ζακύνθου, η οποία δοκιμάζεται από τις φωτιές. Η μία φωτιά καίει πό χθες το όρος Βραχίωνας στη Ζάκυνθο και το μεσημέρι του Σαββάτου μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο χωριό Κοιλιωμένος.

Όπως μεταδίδει το imerazante.gr στον Αγαλά όλο το χωριό είναι στο πόδι, αφού η φωτιά βρίσκεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα πρώτα σπίτια.

Ηδη με μεγάλη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και έσωσαν κάποιες εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στο δρόμο από τον Κοιλιωμένο προς τον Αγαλά.

Εχουν καεί αρκετά ελαιόδεντρα ενώ οι ντόπιοι επιχειρούν με τρακτερ και ιδιωτικές υδροφόρες.

Εναέριες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συμβάλουν λόγω των ανέμων ενώ, μόνο ένα ελικόπτερο έκανε λίγες ρίψεις λόγω της τρομερής προσπάθειας που γίνεται εφόσον υπάρχουν δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Νιοτόπουλος, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο κοινοτικό γραφείο του Αγαλά, και δήλωσε ότι όλοι είναι σε επιφυλακή για το χωριό.

Οι κάτοικοι εύχονται να κοπάσει ο δυνατός αέρας και οι διευθύνσεις να είναι τέτοιες που θα απομακρυνθεί από το χωριό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις