Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρέας Κατσανιώτης: Η Κυβέρνηση "ερημώνει" την ύπαιθρο

Ανδρέας Κατσανιώτης: Η Κυβέρνηση "ε...

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη μη ένταξη των επιλαχόντων αγροτών, όπως συνέβη το 2014, αλλά και την άνιση κατανομή και ποσόστωση ανά Περιφέρεια, τονίζει σε ερώτηση του προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης. Πιο συγκεκριμένα:

Στην ερώτησή του τονίζει ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας από τις 1.706 αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας - Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία - ο πιθανός αριθμός επιλαχόντων είναι 471 άτομα, δηλαδή  ποσοστό 27,61%, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνονται 1.210 δικαιούχοι συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 23.887.500 ευρώ.

Ο κ. Κατσανιώτης υπογραμμίζει επίσης, πως πέραν της μεγάλης καθυστέρησης – 2,5 χρόνια στην προκήρυξη του Προγράμματος, παρά τις  εξαγγελίες περί αύξησης του προϋπολογισμού και του αριθμού των προς ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών, η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά  αντιμετωπίζει με μεγάλη προχειρότητα και με ΄΄διάκριση Περιφερειών΄΄ την πρόκληση προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Θέμα: «Η Κυβέρνηση ΄΄ερημώνει΄΄ την ύπαιθρο»

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη προχειρότητα την πρόκληση προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα.

Αφού καθυστέρησε δυόμιση χρόνια να προκηρύξει και να αξιολογήσει το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα βήμα προόδου.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεγάλος αριθμός υποψηφίων, -που πλησιάζει τους 1300 -κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας από τις 1.706 αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας - Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία - ο πιθανός αριθμός επιλαχόντων είναι 471 άτομα, δηλαδή  ποσοστό 27,61%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνονται 1.210 δικαιούχοι συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 23.887.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Απόφαση εμπεριέχει επιπλέον τους Πίνακες, των εν δυνάμει δικαιούχων για τους οποίους απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών (43 δικαιούχους συνολικού ποσού 803.500 ευρώ), των επιλαχόντων, για τις αιτήσεις που είναι επιλέξιμες, αλλά δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες πιστώσεις (428 επιλαχόντες) και των απορριπτόντων, με 140 μη επιλέξιμες αιτήσεις υποψηφίων.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση  του  Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοζάνη ότι, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Να θυμίσουμε επίσης ότι, σύμφωνα και πάλι με εξαγγελίες  του Πρωθυπουργού, τον Ιούνιο 2016, ο προϋπολογισμός θα αυξανόταν στα 300 εκατ. ευρώ και ότι θα εντάσσονταν σε αυτό 24.000 νέοι αγρότες, σήμερα βλέπουμε ότι, οι αιτήσεις των υποψηφίων νέων αγροτών για ένταξη στο πρόγραμμα ανήλθαν σε 14.670, ενώ οι δικαιούχοι  μετά την πρώτη αξιολόγηση είναι μόλις 10.106 και οι επιλαχόντες ανέρχονται σε 3.122 άτομα.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι, η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του προγράμματος για την Εγκατάσταση Νέων Αγροτών και τους επιλαχόντες, όπως έγινε και το 2014 με την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται  κ. Υπουργός,

Προτίθεσθε μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος να εντάξετε τους 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες που πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης; Αν ναι, έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόρoι;

Έχετε αντιληφθεί τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την λανθασμένη, άνιση  κατανομή και ποσόστωση ανά Περιφέρεια; Με ποια κριτήρια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιλαχόντες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ; Γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός;

Έχει ληφθεί πρόνοια για τους επιπλέον πόρους που θα προκύψουν για την εν λόγω ρύθμιση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το αρμόδιο Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων που χρηματοδοτεί το σχετικό πρόγραμμα (ΕΓΤΠΕ);

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις