Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η αίγλη και οι μύθοι της Πάτρας ξεθωριάζουν....ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η αίγλη και οι μύθοι της Πάτρας ξεθωριάζ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου

Το Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" καθώς και τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου είναι από τα σπουδαιότερα και ελάχιστα πια "διαμάντια" της πόλης, που μαρτυρούν το παρελθόν της, την εποχή κατά την οποία γνώριζε ανάπτυξη και δεχόταν ευρωπαϊκές επιρροές, λόγω του εμπορίου σταφίδας.

Ο Τσίλλερ έβαλε την υπογραφή του στον "Απόλλωνα" αφήνοντας μέχρι σήμερα ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα του νεοκλασικισμού, ενώ τα σιντριβάνια που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία, έχουν τους δικούς του συμβολισμούς, που συνδέονται με αρχαίους μύθους.

Το 1874 δήμαρχος είναι ο Γεώργιος Ρούφος. Η πόλη «ανοίγεται» στη δύση  Ο Δήμος λοιπόν αποφασίζει να κοσμήσει την πλατεία με δύο μαντεμένια σιντριβάνια, τα οποία προμηθεύτηκε από μια γαλλική εταιρεία. Όπως γράφει στο βιβλίο του ο Ν. Τζανάκος το κόστος ήταν τεράστιο. Άγγιζε εκείνη την εποχή τις 70.000 δρχ. Και να αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια εποχή ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» έφτανε τις 80.000.

Πάτρα: Τι συμβολίζουν τα σιντριβάνια της πλατείας ... - The Best News

 

Σήμερα όμως η εικόνα τους είναι μάλλον απογοητευτική. Τα σιντριβάνια και ιδιαίτερα αυτό που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου έχει ξεθωριάσει. Είναι σχεδόν άσπρο , ενώ σκουπίδια έχουν καταλήξει στο νερό.

 

Από την άλλη κοιτώντας το Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" βλέπεις τις φθορές, υπολείματα από αφίσες μέχρι και σύνθημα.

Ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργο ανάπλασης του "Απόλλωνα".

Αντίστοιχο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" δημιούργημα του Τσίλλερ, ως γνωστόν διαθέτει και η Σύρος. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και λίγο παραπάνω, οι Συριανοί το αξιοποιούν και ως επισκέψιμο αξιοθέατο, στο οποίο ξεναγείσαι, πληρώνοντας εισιτήριο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις