Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΤΡΕΝΟ: Οριστικά στην GD Infrastrutture η σιδηροδρομική εργολαβία Ψαθόπυργος - Ρίο

ΤΡΕΝΟ: Οριστικά στην GD Infrastrutture η...

Η ΕΡΓΟΣΕ έστειλε την σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Απερρίφθη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και οριστικά ανάδοχος του έργου για την σιδηροδρομική εργολαβία Ψαθόπυργος-Ρίο κόστους 215εκ.ευρώ (με ΦΠΑ) αναλαμβάνει η Ιταλική εταιρεία GD Infrastrutture. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη η ΕΡΓΟΣΕ έχει στείλει την σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος και να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2017.

Στη διαδικασία είχαν παραβρεθεί εκπρόσωποι της Ιταλικής εταιρείας αλλά και της ΕΡΓΟΣΕ. Το βέβαιο είναι πως είμαστε στο τέλος μίας μακράς διαδρομής, 19 μήνες μετά τη δημοπράτηση του έργου, όπου αρχικός ανάδοχος είχε βγει η GD Infrastrutture, ακολούθως έγινε ανατροπή καθώς βρέθηκε τυπικό σφάλμα στα δικαιολογητικά της και το έργο δόθηκε στην ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Στη συνέχεια η Ιταλική εταιρεία πήγε το έργο στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου κέρδισε 3 φορές φέρνοντας τη δεύτερη ανατροπή καθώς η ΕΡΓΟΣΕ έδωσε το έργο στους Ιταλούς. Το σκεπτικό του ΣτΕ κλείνει την όλη διαδικασία οριστικά υπέρ της Ιταλικής εταιρείας που λέγεται πως συνεργάζεται με την Μηχανική που κάνει το μεγάλο come back.

Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες και συνεπώς εφόσον ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2017 τότε θα ολοκληρωθεί το 2020. Το αντικείμενο του έργου είναι η υποδομή του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο. Ακολούθως θα χρειαστεί να δημοπρατηθεί μία ακόμα εργολαβία για την επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση του τμήματος που είναι το απαραίτητο βήμα για να φτάσει το τρένο στον τελικό σταθμό που είναι το τμήμα Ρίο-Λιμένας Πάτρας. Το έργο αυτό προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί το 2017 προκειμένου τα δύο έργα να τρέχουν ταυτόχρονα.

Το μήκος των έργων είναι συνολικά 10,5χλμ ξεκινώντας από τον Ψαθόπυργο έως την ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Η εργολαβία περιλαμβάνεται στο ευρύτερο έργο της κατασκευής της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο της νέας σιδ/κής γραμμής Αθήνα – Πάτρα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συγκεκριμένη εργολαβία χρηματοδοτείται από τη δεύτερη δόση του «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2014-2020 – “Connecting Europe Facility” (CEF) στο πλαίσιο της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Πρόκειται για τη κατασκευή της υποδομής της διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής με σύγχρονο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης χωρίς ισόπεδες διαβάσεις και αποσκοπεί στον περιορισμό των ατυχημάτων, τη βελτίωση των ελληνικών μεταφορών με σιδηρόδρομο, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου ως προς τα άλλα μεταφορικά μέσα και την υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.

ΤAYTOTHTA TOY ΕΡΓΟΥ
Το παρόν έργο, που αφορά στην κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κορίνθου – Πατρών αποτελεί τη συνέχεια της ήδη μελετημένης και κατασκευασμένης νέας γραμμής Αθηνών-Κορίνθου. Το τμήμα, μήκους περίπου 10,5 km, αρχίζει από τα Αραχωβίτικα (ΧΘ 113+000), καταλήγοντας στη ΧΘ 123+500 στην περιοχή του Ρίου. Στο έργο περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των λοιπών δικτύων, στα σημεία που θίγονται από τις κατασκευές.

Το φυσικό αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου αφορά:
1. Την κατασκευή της υποδομής της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Πάτρας από ΧΘ 113+000 έως τη ΧΘ 123+500, περίπου. Την κατασκευή ή/ και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, το οποίο ακολουθεί παράλληλα, ανάντη ή/ και κατάντη τη ΝΣΓ αποκαθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ οικισμών και των παράπλευρων ιδιοκτησιών.

2. Την κατασκευή του συνόλου των απαιτουμένων υδραυλικών έργων για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής.

3. Την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών (ΣΓ).

4. α) Την κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Cover and Cut Αγίου Βασιλείου, από τη ΧΘ 115+879,802 έως τη ΧΘ 116+505,777 και
β) Την κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Cover and Cut Ρίου από τη Χ.Θ. 119+718,60 έως τη Χ.Θ. 120+110,80.

5. Την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης των παράπλευρων και κάθετων οδών.

Σήμερα κρίνεται στο ΣΤΕ η τύχη του σιδηροδρομικού ... - Thebest.gr

Τις επόμενες μέρες κρίνεται η τύχη του Σιδηροδρομικού ... - Thebest.gr

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει την τύχη του ... - Thebest.gr

O "Μουτζούρης" της Πάτρας από κατάλυμα προσφύγων ... - Thebest.gr

Αχαΐα:Μπελάδες για το τρένο - Ναυαγεί το έργο ... - Thebest.gr

Αχαΐα: Διασφαλίστηκαν τα χρήματα για να φθάσει το τρένο - Thebest.gr

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις