Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία:Γιατί «πνίγονται» Βάρδα και Π. Μανωλάδα ; ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ηλεία:Γιατί «πνίγονται» Βάρδα και Π. Μαν...

Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα

Τα δεκάδες θερμοκήπια που βρίσκονται στην Εθνική οδό στο ύψος της Βάρδας,  είναι η «σταγόνα» που ξεχειλίζει τον Βέργα και τα αποστραγγιστικά κανάλια που περνούν από την Μανωλάδα και τη Βάρδα περιοχές που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από  πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Τα θερμοκήπια είναι σίγουρα οι « δυναμικές βιομηχανίες» της Βόρειας Ηλείας αλλά λειτουργούν σαν σύμμαχοι όταν «ανοίγουν οι ουρανοί».

Το έδαφος δεν συγκρατεί το νερό αφού κυλά πάνω στα πλαστικά και καταλήγει με ορμή στα αποστραγγιστικά κανάλια που διέρχονται υπογείως της οδού Αγίου Νικολάου στη Βάρδα για να καταλήξουν στην περιοχή Αρμυρίκι (πίσω από το ΚΥ Βάρδας) όπου σχηματίζεται λίμνη.

Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει έντονη βροχόπτωση, όπως στις 22 Οκτωβρίου 2016 και 2015. Φυσικά έντομα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται και το κέντρο της Βάρδας με τους καταστηματάρχες να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Η Παλαιά Μανωλάδα κάθε φορά που βρέχει απειλείται από τον ποταμό Βέργα, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει να καθαρισθεί πολλές δεκαετίες. Οι κάτοικοι θεωρούν ως λύση την εκτροπή του και δεν έχουν άδικο.

Η δημοτική αρχή της Ανδραβίδας Κυλλήνης γνωρίζει το πρόβλημα στη Βάρδα και την Μανωλάδα, αλλά η λύση που έχει δρομολογηθεί μέσω Περιφέρειας είναι χρονοβόρα. Για την ώρα γίνεται τακτικός καθαρισμός των φρεατίων και των καναλιών αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Η περιοχή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται στόχος ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο δήμος είχε φροντίσει ώστε τα φρεάτια και τα κανάλια στην Βάρδα και την Π. Μανωλάδα να είναι καθαρισμένα αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα θερμοκήπια που βρίσκονται στο ύψος της Εθνικής Οδού, πάνω από την Βάρδα. Μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες με πλαστικό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην απορροφάται από το έδαφος και με ορμή να κυλά προς τη Βάρδα», τονίζει ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και συνεχίζει:  « Ο όγκος των νερών διοχετεύεται σε δύο κανάλια που περνούν κάτω από την Αγίου Νικολάου, τον κεντρικό δρόμο της πόλης, περνούν από το κέντρο  και εκβάλλουν στην άλλη μεριά της πόλης. Στόχος μας είναι τα νερά αυτά να μην περνάνε μέσα από την πόλη. Εμείς κάναμε αποκατάσταση κάποιων ζημιών πέρυσι μετά τις πλημμύρες της 22ας Οκτωβρίου, ενώ έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια να γίνει ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο κατά προτεραιότητα στο ύψος της ΕΟ στο Ψάρι για να λυθεί το θέμα .Πρέπει να δημιουργηθεί άλλος αγωγός για να μην περνάνε τα νερά από το κέντρο της Βάρδας. Πιστεύω πως το έργο θα προχωρήσει για να μην υπάρχει θέμα πλημμυρών. Βέβαια  με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς και ελπίζουμε  να ζήσουμε άλλη φορά τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης στην οδό Θερμοπυλών χρειάζεται αγωγός για να κατευθύνει τα νερά εκτός Βάρδας και να μην φτάνουν σε «τυφλό» σημείο. Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για να αποφεύγονται οι πλημμύρες στην Βάρδα. Έχουμε ζητήσει χρήματα από την Πολιτική Προστασία, γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει δυστυχώς χρήματα»

Άμεσος καθαρισμός του Βέργα

 

Σε ότι αφορά τον Βέργα, τον ποταμό που συχνά απειλεί την Παλαιά Μανωλάδα και ήταν η αιτία να δημιουργηθεί η Νέα Μανωλάδα, ο δήμαρχος εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι παλιό στην περιοχή, όμως τελευταία γίνεται όλο και πιο έντονο λόγω του ότι ο ποταμός Βέργας δεν έχει καθαριστεί εδώ και χρόνια. Με πίστωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  (60.000 ευρώ)θα γίνει ο καθαρισμός ενός τμήματος περίπου ενός χιλιομέτρου στο ύψος της γέφυρας, ενώ ο δήμος θα αναλάβει ένα άλλο τμήμα στις εκβολές του ποταμού. «Ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τον Φορέα διαχείρισης για να προχωρήσουμε» είπε ο κ. Μοράντ για το συγκεκριμένο μέρος.

Εκτροπή του ποταμού

Από την άλλη οι κάτοικοι της περιοχής, με αιτήματα που έχει προωθήσει κατά καιρούς η πρόεδρος της Π.Μανωλάδας Πόλυ Μπιτούνη,  ζητούν αλλαγή της ροής του ποταμού και αντί να καταλήγει στο Κοτύχι, να οδηγηθεί απευθείας προς τη θάλασσα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τον όγκο των νερών. «Αυτή είναι μια πολύ καλή λύση, που θα βάλει τέλος στα προβλήματα με το ποτάμι» τόνισε ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ, αλλά πρέπει να προηγηθούν μελέτες (σκοπιμότητας, περιβαλλοντική), διαδικασία βέβαια χρονοβόρος και με βάσει τον νέο νόμομε τις απευθείας αναθέσεις θα υπάρξει καθυστέρηση, για την χρηματοδότηση.

Ρετουνιώτης: «Η ώρα της Περιφέρειας»

Ο πρόεδρος της Βάρδας Χρήστος Ρετουνιώτης, όπως και η πρόεδρος της  Μανωλάδας Πόλυ Μπιτούνη,  βρίσκονται  μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για να προωθήσουν  τα προβλήματα της περιοχής και να διεκδικήσουν  λύσεις.

«Τα θερμοκήπια είναι δυστυχώς μια αιτία που προκαλούνται πλημμύρες. Φανταστείτε μια έκταση 10 στρεμμάτων εκ των οποίων τα οκτώ είναι καλυμμένα με πλαστικό», τονίζει ο κ. Ρετουνιώτης και συνεχίζει: « Ο δήμος και οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να είναι καθαρά τα φρεάτια και οι τάφροι προς την Αγίου Νικολάου.  Τώρα το μόνο που μένει είναι με την καινούργια εργολαβία οδοποιίας Βάρδας  να καθαρισθούν στο Συρμπάνι και το Κόμη τα γεφύρια. Στη Βάρδα επίσης θα ξαναγίνει πάλι καθαρισμός φρεατίων. Να δούμε τι θα κάνει η Περιφέρεια. Έγινε αυτοψία προ ημερών από τους κ.κ. Αναγνωστόπουλο και Καλογερόπουλο στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα . Περιμένουμε λοιπόν τις επόμενες κινήσεις από την Περιφέρεια. Να πω  ότι η  Περιφέρεια επισκευάζει τον δρόμο Ψάρι –Νεάπολη που υπέστη ζημιές τον περασμένο μήνα με τις πλημμύρες»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις