Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Σκιές και σύννεφα την επόμενη ημέρα

Σκιές και σύννεφα την επόμενη ημέρα

TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε. Είναι λίγο μετά τις 7 το πρωί και το leave (αποχώρηση) έχει κερδίσει 15.748.366 ψήφους (52%) έναντι 14.644.241 ψήφων, ποσοστό 48%, που βρέθηκαν στην κάλπη του remain (παραμονή). Οι Βρετανοί επέλεξαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα είναι πλέον διαφορετικά.

Πως φτάσαμε έως εδώ; Πολύ χοντρικά πρέπει να σκεφτούμε μια τριπλή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις μεγαλουπόλεις της. Κι από κοντά οι Ευρωπαίοι πολίτες που όλο και πιο λίγο καταλαβαίνουν τι κάνουν οι εκπρόσωποί τους στις Βρυξέλλες. Ο συνδυασμός αποδείχθηκε εκρηκτικός.

Τι θα γίνει τώρα; Θα ενταθούν οι φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο εσωτερικό των κρατών μελών θα δυναμώνουν οι φωνές που θα ζητούν δημοψηφίσματα. Ήδη αυτό ακριβώς κάνει στη Γαλλία η Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου που μάλιστα είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις. Ανάλογες τάσεις θα εμφανιστούν κι αλλού και μια παρόμοια πολιτική ατμόσφαιρα, από δημοψήφισμα σε δημοψήφισμα, μπορεί να παραλύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ερώτηση: Είναι δυνατόν να εμφανιστεί μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτικών που θα οργανώσουν μια αληθινή επανεκκίνηση της Ένωσης; Αυτήν τη στιγμή δεν μοιάζει και πολύ πιθανό. Οι ιδρυτές είχαν ως ισχυρό κίνητρο τα ερείπια δύο παγκόσμιων πολέμων. Οι επίγονοι δεν έχουν τίποτα ανάλογο, κάτι δημοσκοπήσεις κοιτάζουν όλη την ώρα.

Πως θα πορευτεί στο νέο τοπίο το δικό μας αλλόκοτο σκάφος που λέγεται Ελλάδα; Επί του παρόντος ζει στον κόσμο του ασχολούμενο με τον εκλογικό νόμο. Εδώ ο κόσμος καίγεται και ας μην πω το παρακάτω…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις