Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εμπλουτισμένα με ενήμερα τα πακέτα «κόκκινων» δανείων-Μέχρι το 2017 η προστασία της πρώτης κατοικίας

Εμπλουτισμένα με ενήμερα τα πακέτα «κόκκ...

Τι προβλέπει το τεχνικό κείμενο (draft) της συμφωνίας με τους δανειστές

Τα ενήμερα δάνεια θα… εμπλουτίσουν και θα καταστήσουν πιο ελκυστικό το «πακέτο» των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πουλήσουν οι τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης-πώλησης δανείων, που ξεκινούν άμεσα.

Αυτό προβλέπει το τεχνικό κείμενο (draft) της συμφωνίας με τους δανειστές, εξαιρώντας ωστόσο από την απελευθέρωση των πωλήσεων μέχρι το τέλος του 2017 τα δάνεια εκείνα που βαρύνονται από υποθήκη σε πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τα 140.000 ευρώ.

Αχαΐα: Η περιπέτεια του "συνεργάσιμου δανειολήπτη ... - Thebest.gr

Στο draft υπάρχουν εξάλλου ειδικές προβλέψεις που αφορούν το φορολογικό καθεστώς των μεταβιβάσεων των δανείων από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η φορολογική μεταχείριση των δανείων αγοραστή και διαχειριστών θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και βάσει των όσων προβλέπονται από τον νόμο περί τιτλοποιήσεων (Ν. 3156/2003) και γίνεται σαφές ότι ο νόμος για την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων (4354/2015) δεν θα επηρεάζει τα όσα προβλέπονται από τους νόμους για το leasing και το factoring.

Η ελληνική πλευρά καλείται να τροποποιήσει τη φορολογική της πολιτική ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι διαγραφές δανείων που προκύπτουν από συμφωνίες αναδιάρθρωσης δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα του δανειολήπτη ώστε να ενθαρρυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Μέχρι το τέλος Μαΐου 2016 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών όταν υπάρχουν κοινοί δανειολήπτες ώστε να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρων κλάδων.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα αξιολογήσει πιθανά φορολογικά εμπόδια από τις διαγραφές δανείων ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην τροποποίηση της νομοθεσίας για την εξωδικαστική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του θεσμού.

Επίσης, η ΤτΕ θα πρέπει να έχει ζητήσει από τις τράπεζες τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, να εστιάσει σε ομάδες δανειοληπτών (π.χ. ΜΜΕ) και να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους δανειολήπτες από τις τράπεζες θα ισχύει και με τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης δανείων (non banks).

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να λειτουργήσουν τα ειδικά δικαστήρια που θα ασχοληθούν με τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τα ειδικά τμήματα των Ειρηνοδικείων που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη των οποίων η εκδίκαση εκκρεμεί.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα προβλέπεται η συγκέντρωση όλων των πληροφοριών και των οφειλών προς το Δημόσιο και τρίτους και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών ώστε να προχωρήσει η πλήρης διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2016, οι αρχές θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών (Νόμος Κατσέλη).

Προστασία για τα «κόκκινα δάνεια» με υποθήκη την ... - Thebest.gr

Κόκκινα δάνεια»: Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας ... - Thebest.gr

Κόκκινα δάνεια: ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Ευρωζώνης ... - Thebest.gr

Πώς θα γίνει η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων - Το ... - Thebest.gr

Στεγαστικά δάνεια:Ραβασάκια από τις τράπεζες σε 400.000 ... - Thebest.gr

Τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια - Οι τέσσερις εναλλακτικές - Thebest.gr

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους ... - Thebest.gr

Νέα παράταση για τα "κόκκινα" στεγαστικά, καταναλωτικά ... - Thebest.gr

Διαπραγμάτευση: Κάτω από 9.000 ευρώ το αφορολόγητο - Thebest.gr

πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις