Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια - Οι τέσσερις εναλλακτικές- Ειρηνοδικείο Πατρών:7.500 περιπτώσεις προσφυγής στο νόμο Κατσέλη

Τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δά...

Εντολή από την Τράπεζα της Ελλάδας για λύση μέσα στο 2016

Τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ και μεταφράζονται στο 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Η κατάσταση αυτή θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τις τράπεζες και αναζητήθηκε λύση. Οι τράπεζες πλέον θα προτείνουν λύσεις στους δανειολήπτες τους έτσι ώστε τα κόκκινα δάνεια να αρχίσουν και πάλι να εξυπηρετούνται. Καθώς μάλιστα είναι δεκάδες χιλιάδες εκείνοι που με τον νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν παγώσει τις πληρωμές σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτάσεις των τραπεζών θα είναι αρκετά δελεαστικές,αναφέρει το newsit.gr

Οι βασικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προβούν από δω και πέρα οι τράπεζες σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια είναι τέσσερις.

Μια από αυτές θα είναι η ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο και πιο χαμηλής αξίας από το πρώτο.


Η δεύτερη προβλέπει το “σπάσιμο” του δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη θα εξυπηρετείται, ενώ το δεύτερο μέρος του ποσού θα παγώνει, μετά από συμφωνία με τον δανειολήπτη θα παγώνει για ένα διάστημα ως και πέντε ή και δέκα χρόνια.

Η τρίτη λύση που μπορεί να προταθεί θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ακόμη και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητές ή κληρονόμους του δανειολήπτη.

Η τέταρτη λύση την οποία θα έχουν οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα είναι η μεταβίβαση της κυριότητας στην τράπεζα απ' την οποία έχουν πάρει το δάνειο, η παραμονή στο ίδιο σπίτι και η πληρωμή ενός είδους ενοικίου το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ουσιαστικά δηλαδή ο δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι, αλλά θα μπορεί να παραμένει πληρώνοντας ενοίκιο.

To θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ζητά άμεση παρέμβαση ώστε να εκδοθεί νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να καταστεί ακατάσχετη οριστικά η πρώτη κατοικία. Η απόφασή του θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση ο ο συντονιστής του παραρτήματος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ στην Πάτρα Τάσος Νικολαδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «στο Νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει 135.000 δανειολήπτες. Από αυτούς 7-7.500 καταναλωτές στο Ειρηνοδικείο Πατρών, με το μέσο όρο των δανείων που έχουν να είναι σε 2,6 τράπεζες. Το μέσο στεγαστικό δάνειο που έχουν λάβει είναι 150.000 ευρώ, όμως πλέον λόγω των τοκοχρεωλυσίων, το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 200.000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να τίθεται όριο από την κυβέρνηση στο ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, γιατί έτσι θα αρχίσει ο κόσμος να χάνει το σπίτι του. Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και όσων έπεσαν στην παγίδα της υπερχρέωσης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eπανέρχονται οι πλειστηριασμοί από Δευτέρα

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις