Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Καλά κρασιά...

Καλά κρασιά...

του Κώστα Αγγελάκη

Πριν από 2000 και κάτι χρόνια ο Ιησούς Χριστός πήγε σε ένα γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας και προκειμένου να βοηθήσει στο γλέντι του γάμου με μία κίνηση μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Αν αυτό γινόταν σήμερα στην Ελλάδα, ο Πανάγαθος θα ήταν κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή.

Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι ότι ο Αγιος Τρύφωνας είναι ο προστάτης των αμπελουργών και ο κος Τρύφωνας Αλεξιαδης είναι ο υπεύθυνος υπουργός για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φορολογεί το κρασί.

Το συγκεριμένο νομοσχέδιο επιβαρύνει κατά 0,20 ευρώ, δηλαδή 20 λεπτά ανα λίτρο, την παραγωγή του κρασιού. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο τιμής λιανικής η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, προσθέτοντας στα 20 λεπτά και την κερδοφορία του παραγωγού καθώς και το ΦΠΑ.

Ο στόχος για την κυβέρνηση είναι να εισπράξει 110 εκατομύρια από την επιβολή αυτού του φόρου. Δηλαδή με απλά μαθηματικά η κατανάλωση που προσδοκάται είναι 550 εκατομύρια λίτρα για το έτος 2016. Περιμένω λοιπόν και καμπάνιες από το υπουργείο εσωτερικών για την αύξηση κατανάλωσης του Ελληνικού κρασιού, γιατί ο στόχος επι της ουσίας είναι οι ενεργοί πότες να καταναλώσουν τα 550 εκατομύρια λίτρα για να πιασθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Έλληνες μεταξυ των ηλικιών 14 και 64 ετών είναι 7,423.889 άνθρωποι. Πρέπει λοιπόν να καταναλώσουμε ο καθένας, από 14 έως 64 ετών, περίπου 75 λίτρα κρασί το επόμενο έτος. Εάν το μέσο μπουκάλι κρασί είναι 0,70 λίτρα, σημαίνει ότι το 75 λίτρα μεταφράζονται αυτόματα σε 107 μουκάλια ανα έτος. Δηλαδή, με απλά ελληνικά, ένα μπουκάλι κάθε 3,4 ημέρες, η 2 μπουκάλια την εβδομάδα.

Θα πρότεινα βέβαια να αλλάξει και η νομοθεσία όσον αφορά τα ηλικιακά όρια κατανάλωσης αλκοόλ, για να μπορούν και τα 14χρονα να τα τσούζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία απ την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο μέσος όρος της κατανάλωσης οίνου την προηγούμενη πενταετία ήταν 300 εκατομύρια λίτρα ανα έτος, και με πτωτικές τάσεις. Προσδοκάμε λοιπόν και μία αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 83% για να φτάσουμε τα 550 εκατομύρια λίτρα, από τον μέσο όρο των 300 εκατομυρίων της προηγούμενης πενταετίας.

Ο στόχος είναι μεγάλος και νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε από τώρα γιατί δεν βγαίνει με τίποτα.

Το ότι θα είχαμε γενικότερη φοροεπιδρομή το είχαμε καταλάβει, το ότι θα είχαμε αυξανόμενη ανεργία, επίσης, το ότι θα είμαστε σε ύφεση τα επόμενα 2 χρόνια, το είχαμε μυριστεί, αλλά το ότι θα πρέπει να γίνουμε αλκοολικοί για να πιαστούν οι στόχοι των εσόδων αυτό δεν το περιμέναμε.

Ας δούμε όμως και την θετική πλευρα του θέματος. Εάν πράγματι τελικά πιάσουμε τον στόχο θα είμαστε ένας χαμογελαστός λαός. Καλά κρασιά ….

 

Κώστας Αγγελάκης - Διεθνείς σχέσεις, Μηχανικός Παραγωγής (University of South Florida), MBA (Kingston University)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις