Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Aχαΐα:Πέντε μήνες για ένα χειρουργείο - Αυξήθηκαν οι ασθενείς,μειώθηκαν προσωπικό και χρήματα – Ο "Γολγοθάς" στα νοσοκομεία

Aχαΐα:Πέντε μήνες για ένα χειρουργείο - ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δεν έδωσαν αποθεματικά γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχουν

Προσωπικό που μειώνεται, ασθενείς που αυξάνονται, οικονομικοί πόροι που τραβούν την κατιούσα κάθε χρόνο και διοικήσεις κι εργαζόμενοι που προσπαθούν να βγάλουν άκρη σε καταστάσεις που μοιάζουν περισσότερο με αλαλούμ και τις οποίες γεύεται για τα καλά, όποιος καταλήγει στο ΕΣΥ.

Πρόσφατα ήρθε και η εξέλιξη με τα αποθεματικά, που ζήτησε η κυβέρνηση από φορείς  και οργανισμούς. Στον σχετικό κατάλογο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των οποίων και νοσοκομεία της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, όπως και η 6η ΥγειονομικήΠεριφέρεια, ωστόσο το Ρίο , ο Άγιος Ανδρέαςς και το  Καραμανδάνειο δεν μπήκαν τελικά σε αυτή τη διαδικασία. "Εμείς δεν είχαμε να δώσουμε αποθεματικά", αναφέρει  στο thebest.gr o Διοικητής του Αγίου Ανδρέα Απόστολος Λέτσιος.  «Δεν μας ζητήθηκαν και δεν δώσαμε αποθεματικά» λέει η Διοικήτρια του Καραμανδανείου Κατερίνα Γατοπούλου, ενώ αποθεματικά δεν έδωσε  ούτε το ΠΓΝΠ. Εξάλλου, ο Διοικητής του Χαράλαμπος Μπονάνος τονίζει ότι  «απέχουμε πολύ από τις επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οφειλές σε προμηθευτές. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, έχουμε πάρει 3 εκ. ευρώ ενώ κάθε μήνα στο Ρίο  “τρέχουν” ανάγκες ύψους 4, 5 εκ ευρώ για προμήθειες και λειτουργικά έξοδα»

Ίδια εικόνα και στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα ως προς το θέμα των επιχορηγήσεων. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Λέτσιο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των επιχορηγήσεων κι ενώ το προηγούμενο διάστημα τα χρήματα δίνονταν ανά μήνα ή δίμηνο από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα ο Άγ. Ανδρέας  έχει πάρει περίπου  700.000 ευρώ σε 3 δόσεις, όταν αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα μηνιαία έξοδα του νοσοκομείου.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν οφειλές σε προμηθευτές, οι οποίοι όπως επισημαίνει ο διοικητής ακόμα δείχνουν κατανόηση, αλλά αν αλλάξουν στάση και σταματήσουν να προμηθεύουν το νοσοκομείο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Για το ίδιο ζήτημα ο Διοικητής του νοσοκομείου του Ρίου Χαράλαμπος Μπονάνος επισημαίνει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα προκύψει θέμα με την τιμολόγηση των υλικών ε φράζοντας φόβους για αύξηση της τιμής, η οποία σε αρκετά υλικά μειώθηκε μέσα από διαφανείς διαγωνισμούς, σκληρές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες κι έλεγχο των ποσοτήτων. Γι παράδειγμα ο κ. Μπονάνος αναφέρει ότι «στον προϋπολογισμό του 2015  θα έχουμε 500.000€ εξοικονόμηση μόνο από τους απινιδωτές που από 12645€ τιμή υπουργείου το νοσοκομείο μας πέτυχε τιμή 4790€ με τις ίδιες προδιαγραφές. Τα στεντ  το 2012 το νοσοκομείο μας αγόραζε με 3150€ και πέρυσι τον Απρίλιο πετύχαμε  την καλύτερη τιμή 197€ και φέτος τον αντίστοιχο μήνα 167€ που είναι η καλύτερη τιμή πανελλαδικά μαζί με το νοσοκομείο ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ».

Επιπρόσθετα τα νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς, την ώρα που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται. «Από το 2010 , η επιβάρυνση της οικονομικής κρίσης και οι λανθασμένες απαντήσεις για την αντιμετώπισή της, αύξησαν τη χρήση της νοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 28%» λέει ο κ. Μπονάνος, προσθέτοντας ότι  λόγω των ελλείψεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, το νοσοκομείο του Ρίου πολλές φορές αν και τριτοβάθμιο καλείται να προσφέρει υπηρεσίας πρωτοβάθμιας υγείας.

Αύξηση του αριθμού των προσερχόμενων ασθενών παρατηρείται και στον Άγιο Ανδρέα και μάλιστα όπως δηλώνει στο thebest.gr o  Πρόεδρος των εργαζομένων Κώστας Πετρόπουλος.

«Πολλοί περιμένουν την εφημερία του Αγ. Ανδρέα δεδομένου ότι είναι πιο εύκολα προσβάσιμος σε σχέση με το Ρίο, γεγονός που διευκολύνει τους συνοδούς του ασθενή για την περίπτωση που γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο». Από την άλλη, ο συνδυασμός της μείωσης του προσωπικού και του παγώματος των μόνιμων προσλήψεων, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή για τα τακτικά χειρουργεία, η οποία σύμφωνα  με τον κ. Πετρόπουλο φτάνει και τους 5 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις, κι αυτό γιατί επιπρόσθετα όπως αναφέρει δεν φτάνουν οι κλίνες στους θαλάμους. Αντίστοιχη καθυστέρηση περιγράφει και στον ορισμό ραντεβού για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Από την πλευρά της η Διοικήτρια του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Κατερίνα Γατοπούλου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, έρχονται να προστεθούν και οι οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο  λόγω του ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο είναι κληροδότημα έχει κάποιους επιπλέον οικονομικούς πόρους. «Μέσα στη γενικότερη δυσπραγία το Καραμανδάνειο είναι στον “αφρό” με τις λιγότερες  ελλείψεις σε σχέση με άλλα νοσοκομεία»

«ΒΡΟΧΗ» OI AITHΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η έλλειψη προσωπικού είναι από τα βασικότερα προβλήματα και σε λιγότερο βαθμό αφορά το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, σε αντίθεση με τον Άγιο Ανδρέα και το Ρίο.

Μάλιστα οι συνταξιοδοτήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, προκειμένου να αποφύγουν τους δυσμενέστερους όρους και την αύξηση ορίων ηλικίας και όπως αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος ειδικά αυτές τις τελευταίες ημέρες , που εντείνεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η οποία έχει αιχμή του δόρατος και το ασφαλιστικό, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση είναι απανωτές.

«Έχουμε 10 με 15 αιτήσεις την ημέρα» επισημαίνει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στον Άγιο Ανδρέα. Οι δε αριθμοί για το προσωπικό είναι χαρακτηριστικοί. «Το 2009 είμαστε 1250 και τώρα 580. Έχουμε μία αδελφή το βράδυ για την ΩΡΛ., την Πλαστική και την Οφθαλμολογική». Στο θέμα της έλλειψης προσωπικού ‘στέκεται’ και ο Διοικητής του Αγίου Ανδρέα κ. Λέτσιος. "Στη Χειρουργική Κλινική όλοι σχεδόν είναι με το ένα πόδι στη σύνταξη", σχολιάζει χαρακτηριστικά. Ειναι άλλωστε ένας εξ αυτών που κάνουν δρομολόγια για να μεταφέρουν το φαγητό των ασθενών από τα μαγειρεία του 409, καθώς υπάρχει έλλειψη οδηγών και μένουν ακάλυπτες βάρδιες...

Από την πλευρά της η Διοικήτρια του Καραμανδανείου  αναφέρει ότι οι ελλείψεις προσωπικού δεν είναι τραγικές. «Δεν μπορεί 2 κενές οργανικές θέσεις γιατρών να είναι τραγικές», ενώ αναφέρει ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για κάλυψη 5 θέσεων νοσηλευτών κι άλλες 4 χειριστών ιατρικών συσκευών, αλλά και γιατρών, όπου παρατείνεται η παραμονή δύο κι έρχονται άλλοι 4. Οι θέσεις καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό καθώς οι μόνιμες προσλήψεις που επίκεινται είναι χρονοβόρες. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο ζητά την πρόσληψη γιατρών με ειδικότητες όπως είναι ένας ακόμα παιδοψυχίατρος, παιδοκαρδιολόγος και παιδοοφθαλμολόγος.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κωστακιώτης, υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ΕΣΥ ειδικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως δεν γίνονται θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη. «Η πολιτική προηγούμενων χρόνων, η οποία επιδεινώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, είχε ουσιαστικά σκοπό την αποσάρθρωση της Δημόσιας Υγείας. Από το 2004 δεν γίνονται διορισμοί και οι ανάγκες καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό» Ο . κ. Κωστακιώτης αναφέρει ότι θα καλυφθούν κάποιες θέσεις μέσω των 4.500 προσλήψεων πανελλαδικά, ενώ ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής ζήτησε από την Ε.Ε. 12.500 προσλήψεις, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να εγκριθεί.

Μάλιστα προσθέτει ότι για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες ‘αναγκαζόμαστε να κάνουμε προσλήψεις μέσω προγραμμάτων που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως η 5μηνη κοινωφελής εργασίας, ενώ κενά καλύπτονται και με επικουρικό προσωπικό, καθώς οι οργανικές προσλήψεις απαιτούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένα ή και δύο χρόνια.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Σχετικά με τις αποσπάσεις προσωπικού από νοσοκομεία στην 6η ΥΠΕ, θέμα που έχει θίξει το Σωματείο Εργαζομένων στον Άγιο Ανδρέα ο κ. Κωστακιώτης απαντά ότι είναι οι λιγότερες δυνατές και αφορούν σε εργαζόμενους που είχαν αναλάβει τη γραφειοκρατική δουλειά που σχετίζεται με τα κέντρα Υγείας, η διοικητική ευθύνη των οποίων πέρασε στην υγειονομική περιφέρεια, αν και αναγνωρίζει ότι εκτελούσαν κι άλλα καθήκοντα. Ωστόσο ο κύκλος της έλλειψης εργαζομένων αφορά και τη ΥΠΕ και αποδεικνύεται φαύλος…

ΑΡΓΙΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ

Ως προς το θέμα των αργιών και των νυχτερινών που θα καταβληθούν μειωμένες κατά 15 - 20% μηνιαίως, όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στον Αγ. Ανδρέα, ο κ. Κωστακιώτης εξηγεί ότι τα σχετικά ποσά που είχαν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κάτω από τα όρια ασφαλείας και αυτές που εκτελέστηκαν εκτός ορίων προϋπολογισμού.

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια όπως εξηγεί να αναμορφωθούν οι προϋπολογισμοί και να βρεθούν τρόποι για την καταβολή τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πραγματικό ποσό που αντιστοιχεί στην εργασία του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα:Τραγελαφικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας-Μέλη της Διοίκησης μεταφέρουν με ΙΧ το φαγητό των ασθενών ενώ τα αίματα πάνε για έλεγχο με...ταξί!

Καλούνται να πληρωθούν αργίες και νυχτερινά με περικοπές 15-20% μηνιαίως, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου "Άγ. Ανδρέας"

Πάτρα: Ψυχιατρική όπως λέμε...παθολογική! Γέμισε η ψυχιατρική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - Ξεπερνούν τα 10 τα ράντζα στους διαδρόμους!


Πάτρα:Περιμένοντας το φαγητό και τον τραυματιοφορέα- «Tα πάθη» ασθενών και προσωπικού στον Άγιο Ανδρέα – Τι θα πουν στον Κουρουμπλή

 

Πάτρα: Δύο νοσηλευτές για 45 ασθενείς – Oι νοσοκομειακές λοιμώξεις και οι άλλες επιπτώσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού

Νοσοκομειακοί Ιατροί Αχαΐας: Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ολοένα επιδεινώνεται

Αχαΐα: Έτοιμοι για επίσχεση οι ειδικευόμενοι - Απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών και εξαντλητικά ωράρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις