Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι σκληρές προϋποθέσεις στο δρόμο για τη συμφωνία - Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σκληρές προϋποθέσεις στο δρόμο για τη...

Τι έδειξε το διήμερο στη Ρίγα

H σύγκλιση έκτακτου eurogroup το αργότερο έως την 1η Ιουνίου, με απόφαση του οποίου θα αποδεσμεύονται χρήματα προς την Αθήνα είναι ο στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν δύο σκληρές προϋποθέσεις. Η μία αφορά το ΔΝΤ και η άλλη το εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Όπως προέκυψε και από τις διεργασίες κι επαφές στη Ρίγα, το ΔΝΤ πρέπει να πειστεί να μην να μην μπλοκάρει, αν μη τι άλλο, την διέξοδο επιμένοντας σε «εδώ και τώρα» παρέμβαση σε ασφαλιστικό και εργασιακά και να αναλάβει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος επώδυνων υποχωρήσεων στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στη Λετονία: Η πολιτική της δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας εντός ευρώ ισχύει μεν, αλλά πέραν αυτού δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τίποτα για να κρατήσει εκτός παιχνιδιού το ΔΝΤ, ούτε επίσης για να ανασχέσει τις απαιτήσεις Σόιμπλε και σκληρών Χριστιανοδημοκρατών για ολοκλήρωση της «τρέχουσας αξιολόγησης». Ενδεχομένως αυτή να είναι και η μόνη πολιτική οδός για να περάσει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα από την κοινοβουλευτική της ομάδα, ενδεχομένως και το νεόδμητο ευρωπαϊκό όραμά της να μην έχει φθάσει ακόμη στις βαθύτερες γραμμές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση αυτή δεν διασφαλίζει μια αμιγώς πολιτική λύση, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα. Και αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στις αξιώσεις της σκληρής πτέρυγας των πιστωτών αλλά και των δικών του, εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών, αντιστάσεων. «Εάν επικρατήσει η σκληρότερη πλευρά των εταίρων, τότε η κατάσταση γίνεται δυσχερής» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα κυβερνητικών κύκλων χθες στη Ρίγα, ένα μήνυμα που αποτυπώνει πλήρως την σημερινή κατάσταση.

Αρωγός σ' αυτή την δύσκολη άσκηση εμφανίζεται, πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το γνωστό «non paper» της Κομισιόν παραμένει - έστω και σε παραλλαγές - στο τραπέζι ως δίοδος διαφυγής, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια «τετράμηνη ανάσα» στην Ελλάδα, με παράλληλη χρηματοδοτική γέφυρα, και τελική λύση τον Σεπτέμβριο.

Σ' αυτό το σενάριο, πάντως, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες ουδείς μπορεί να ποντάρει σε άμεση εκταμίευση πόρων από το ΔΝΤ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - που μόνον για εξωτερικές πληρωμές υπερβαίνουν τα 8 δις το επόμενο τρίμηνο - θα πρέπει να καλυφθούν από ευρωπαϊκούς και εσωτερικούς πόρους.

Παράλληλα, το ίδιο σενάριο προϋποθέτει το «κλείσιμο» δύσκολων φορολογικών μέτρων στο Brussels Group και παραπομπή σε μεταγενέστερο χρόνο βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης - προοπτική, την οποία δύσκολα θα απορροφήσει μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο crash test σ' αυτό το εσωτερικό μέτωπο αναμένεται σήμερα, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά το μεσημέρι με ομιλία Τσίπρα. Τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, διά του Παναγιώτη Λαφαζάνη χθες στη Βουλή, όσο και μεμονωμένοι, «απρόβλεπτοι» βουλευτές όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχουν ήδη στείλει μηνύματα απαράβατων «κόκκινων γραμμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει σ' αυτά τα μηνύματα με το προσκλητήριο «ρεαλισμού και της συνευθύνης» που έθεσε προς όλες τις πλευρές χθες το Μαξίμου. Το εάν αυτό το προσκλητήριο θα βρει ανταπόκριση, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, θα φανεί το πολύ μέσα στην επόμενη εβδομάδα...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Αισιοδοξία και πάλι: Σε καλό κλίμα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ - Σήμερα βλέπει τον Γιούνκερ

Οι 7 άξονες της συμφωνίας που ζητά ο Τσίπρας στη νέα μάχη της Ρίγα

Μέρκελ και Ολάντ θα δει στη Ρίγα ο Τσίπρας- Συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη Μαΐου θέλει η γερμανίδα Καγκελάριος

 

 


Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις