Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκινά η αμφιλεγόμενη επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ξεκινά η αμφιλεγόμενη επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Την Τρίτη η ομιλία στο (μισό) Κογκρέσο

Χαρακτηρίζοντας το ταξίδι του «καθοριστικής έως και ιστορικής σημασίας αποστολή» αναχώρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Τελ Αβίβ για την Ουάσινγκτον, έτοιμος να επιχειρηματολογήσει υπέρ των καταστροφικών συνεπειών ενδεχόμενης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την Τρίτη -μόλις δύο εβδομάδες πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές- ο Νετανιάχου ανεβαίνει στο βήμα του Κογκρέσου για την αμφιλεγόμενη ομιλία κατόπιν πρόσκλησης των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει καταστεί το... κερασάκι στην τούρτα της πικρής σχέσης του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρόσκληση προς τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου ήλθε στα τέλη Ιανουαρίου από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ (Ρεπουμπλικανός, Οχάιο) χωρίς πρότερη συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και ακριβώς την επομένη της προειδοποίησης Ομπάμα κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Ο ίδιος ο Τζον Μπένερ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε ενημερώσει στον Λευκό Οίκο για τη σχεδιαζόμενη πρόσκληση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αλλά ούτε και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επικοινώνησε με την κυβέρνηση Ομπάμα πριν και αφότου την αποδέχθηκε.

Η άγνοια για την πρόσκληση και ο χειρισμός της επικείμενης επίσκεψης προκάλεσαν την οργή του Λευκού Οίκου, ο οποίος και αποσαφήνισε πως ουδεμία συνάντηση θα υπάρξει μεταξύ των Μπαράκ Ομπάμα και Μπενιαμίν Νετανιάχου -επικαλούμενος επισήμως την «μακρά πρακτική» της αποφυγής συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται προ των πυλών της κάλπης.

Η κίνηση των Ρεπουμπλικανών να καλέσουν τον Νετανιάχου να μιλήσει για το Ιράν στο Κογκρέσο έχει εξοργίσει τους Δημοκρατικούς, ορισμένοι εκ των οποίων νοιώθουν αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ του Ομπάμα και της επιθυμίας τους να μην προσβάλλουν το Ισραήλ, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον.

Αρκετοί Δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραστούν στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις