Αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Βουρδέρη (Ντίνου) Καρατζά

Πολιτική

Γράφει ο Κώστας Βουρδέρης (γιός του)

23/02/2015 09:40

Μοιραστείτε το άρθρο:


Αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Βουρδέρη (Ντίνου) Καρατζά Γράφει ο Κώστας Βουρδέρης (γιός του)
 

Είναι παρατηρημένο. Νιώθοντας την ανάγκη να πεις, να γράψεις δυο λόγια στη μνήμη κάποιου παλιού συντρόφου, οι λέξεις μπερδεύονται, οι σκέψεις περνάνε μπροστά σου με εκπληκτική ταχύτητα, το μολύβι βαραίνει, γλιστρά, σου φεύγει από το χέρι.

Όταν μάλιστα πρόκειται για το πρόσωπο που σε έφερε στη ζωή, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Τα συναισθήματα κορυφώνονται. Προσπαθείς να συγκρατήσεις τον χείμαρρο της αγανάκτησης και της ταξικής συνείδησης. Να περιοριστείς σε λίγα λόγια. Σε μια χρονική αναφορά της ζωής του αλλά, σίγουρα, την πιο σπουδαία.

Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνεις. Από αυτά που θα ήθελες να πεις.

Είκοσι χρόνια μόνο είχε διανύσει από τη ζωή του, όταν το Νοέμβρη του 1941, με την φλόγα και το πάθος νέου επαναστάτη, αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στην πάλη, που μόνο μέσω αυτής η ζωή αξίζει, όπως έλεγε, για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Παιδί της εργατικής τάξης, γραμματέας συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ε.Κ. Πάτρας, ταύτισε γρήγορα τις νεανικές επαναστατικές του ανησυχίες, με τις ιδέες της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας.

Στην περίοδο της κατοχής, η αντιφασιστική του συνείδηση και συγκρότηση, έδινε το θάρρος και την ικανότητα να μετατρέπει τα πιο απλά αιτήματα του Πατραϊκού Λαού, σε αντιπολεμικές αντικατοχικές εκδηλώσεις, πρωτοστατώντας σε αυτές.

Τίμησε το Κ.Κ.Ε. και το κομμουνιστικό κίνημα. Αγωνίσθηκε φλογερά σαν γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο.Ν.

Καθοδηγητής στο Ε.Α.Μ. χρόνια στην παρανομία και στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Ιδρυτικό στέλεχος οργανώσεων του Ε.Α.Μ., στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, Αντιπρόσωπος της Δημοκρατικής κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας.

Ντίνο Βουρδέρη τον έλεγαν, Νεοκλή και Καπετάν Καρατζά στον αγώνα.

Με την συμβολή του Νίκου Μπελογιάννη (ΠΕΤΡΟΥ) συγκρότησε και καθοδήγησε τον παράνομο εκδοτικό μηχανισμό της Ε.Π.Ο.Ν. και του Ε.Α.Μ., την συγκέντρωση και προώθηση οπλισμού, πληροφοριών, την οργάνωση μαχητικών ομάδων.

Πέρασε στρατοδικείο, φυλακίστηκε, εξορίσθηκε, βασανίσθηκε.

Είχε συγκεντρώσει το μίσος όλης της αντίδρασης.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1949 προδόθηκε, όντας επικηρυγμένος. Δολοφονήθηκε μαζί με τον σύντροφό του Καπετάν Νικήτα Πολυκράτη, στην Τριταία Αχαίας μετά από πολύωρη, σκληρή και άνιση μάχη από δοσίλογους, χυτομάηδες.

Τον αποκεφάλισαν και το «τίμημα» έκανε τον γύρο της Πελοποννήσου μέσα σε αλαλαγμούς αρρωστημένης ηδονής, από τους υπανθρώπους δολοφόνους του για πολλές εβδομάδες.

Του αξίζουν πολλά.

Του αξίζει, οι νεώτεροι, να δικαιώσουμε αυτή τη θυσία που είναι ίδια με αυτές των χιλιάδων αγωνιστών της εργατικής τάξης και του Λαού μας.

Του αξίζει κάτι περισσότερο από την απλή αναφορά του αγώνα του, στις ιστορικές επαναστατικές επετείους και το κρέμασμα της φωτογραφίας του, έτσι μουσειακά σε κάποια γραφεία.

Του αξίζει να δικαιώσουμε το ταξικό φρόνημα που ένοιωθε, να προσθέσουμε στην πανανθρώπινη υπόθεση της λευτεριάς.

Υ.Γ.

Ευχαριστώ την σημερινή Δημοτική Αρχή της Πάτρας, που τιμώντας την Εθνική Αντίσταση του Λαού μας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για την δημιουργία ενός χώρου μνήμης του αξέχαστου και αγαπητού Πατρινού Επαναστάτη.

 

 

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 23/02/2015 09:40

Τυπώθηκε: 22/02/2019 04:48

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/317244

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Χτύπαγε το παιδί του με καρέκλα μέσα στον κόσμο - Συνελήφθη ο πατέρας, στο νοσοκομείο ο γιος Πάτρα: Χτύπαγε το παιδί του με καρέκλα μέσα στον κόσμο - Συνελήφθη ο πατέρας, στο νοσοκομείο ο γιος
Θλίψη στα Μποζαϊτικα - Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Σταματόπουλος Θλίψη στα Μποζαϊτικα - Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Σταματόπουλος
Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς; Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς;
Η Μέλπω Κωστή για τον θάνατο του γιου της και τη ζωή της στο Αίγιο -ΒΙΝΤΕΟ Η Μέλπω Κωστή για τον θάνατο του γιου της και τη ζωή της στο Αίγιο -ΒΙΝΤΕΟ
Πέθανε η Έλλη, το κορίτσι με τις αφέλειες- Πρόλαβε να βγει από το κλουβί της στα Λεχαινά και να δει τον ήλιο Πέθανε η Έλλη, το κορίτσι με τις αφέλειες- Πρόλαβε να βγει από το κλουβί της στα Λεχαινά και να δει τον ήλιο
Πάτρα: Πλάκωσε το παιδί του στο ξύλο και το έστειλε στο νοσοκομείο! Συνελήφθη ο πατέρας Πάτρα: Πλάκωσε το παιδί του στο ξύλο και το έστειλε στο νοσοκομείο! Συνελήφθη ο πατέρας
Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε για την ερωτική σχέση με τον Γκλέτσο! Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε για την ερωτική σχέση με τον Γκλέτσο!
Η πορεία του χιονιά Ωκεανίς που έρχεται από τα βόρεια- ΧΑΡΤΕΣ - Θα είναι τελικά τόσο ...έντονος όσο φαινόταν; Η πορεία του χιονιά Ωκεανίς που έρχεται από τα βόρεια- ΧΑΡΤΕΣ - Θα είναι τελικά τόσο ...έντονος όσο φαινόταν;
Το παλαιότερο σπίτι στο κέντρο της Πάτρας και οι Ηπειρώτες ιδιοκτήτες του- ΦΩΤΟ Το παλαιότερο σπίτι στο κέντρο της Πάτρας και οι Ηπειρώτες ιδιοκτήτες του- ΦΩΤΟ
Θα δούμε χιόνι στην Πάτρα; Χαμηλές θερμοκρασίες ως το τέλος του μήνα – Τι λέει στο thebest.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθ. Αργυρίου Θα δούμε χιόνι στην Πάτρα; Χαμηλές θερμοκρασίες ως το τέλος του μήνα – Τι λέει στο thebest.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθ. Αργυρίου