Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οι Πατρινοί αγκάλισαν τη Ρωσόφωνη κοινότητα της πόλης - Μαθαίνουν τη γλώσσα και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του... Σογιούζ

Οι Πατρινοί αγκάλισαν τη Ρωσόφωνη κοινότ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Οι εκδηλώσεις και τα μαθήματα

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν έμπρακτα οι Πατρινοί στις δράσεις που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό στην πόλη το… «Σογιούζ». Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο γνωστό πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων που ξεκίνησαν, τη δεκαετία του ’60 οι Σοβιετικοί, αλλά στην Ένωση Συμπατριωτών της τέως Ε.Σ.Σ.Δ. και των επιγόνων τους, που λειτουργεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το «Σογιούζ» έγινε ίσως αρχικά γνωστό από την προώθηση της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού της Ρωσίας. Το Σωματείο στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη γλωσσική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Ρωσίας για τα μικρότερα μέλη του σωματείου τα παιδιά του ξεκίνησε να έλκει δεκάδες συμπολίτες κάθε ηλικίας.

Η συμμετοχή είναι μεγάλη, καθώς και οι ενήλικες επιδιώκουν να μιλήσουν τη ρωσική γλώσσα για να βρουν δουλειά σε κάποιο από τα τουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής που γεμίζουν τα καλοκαίρια από Ρώσους τουρίστες.

 

 

Το Σωματείο όμως, όπως εξηγεί στο thebest.gr η Αντιπρόεδρος  της Ένωσης Τατιάνα Απάλκοβα, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Με τα μέλη του γίνονται συζητήσεις πολιτιστικού, πολιτισμικού, γεωγραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τα μέλη ασχολούνται με την πλούσια λογοτεχνική παράδοση του ρωσικού λαού, πολιτικά καθεστώτα, θρησκευτικά θέματα, γενικά σε όλα όσα μας ενώνουν και φέρνουν πιο κοντά την Ρωσία με την Ελλάδα.

 

 

 

Η δραστηριότητα πάντως του Συλλόγου, μέλη του οποίου είναι συνολικά πάνω από 100 οικογένειες (Ελλήνων, Ρωσόφωνων) πάει ακόμα πιο πέρα. Το «Σογιούζ» διατηρεί επίσης χορευτικό τμήμα για τα παιδιά όπου η έμπειρη χορογράφος της Ένωσης κ. Μιλένα Σινελνίκοβα, τους μαθαίνει ρωσικούς παραδοσιακούς και κλασσικούς χορούς.

Παράλληλα το Σωματείο συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης όπως του Δήμου, του ΟΛΠΑ, του συλλόγου γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» κ.α.. Παράλληλα διοργανώνουν και  δικές τους πολιτιστικές δράσεις με πιο πρόσφατη εκείνη για τον Ρώσο ποιητή Μιχαήλ Λέρμοντοβ, στην οποία μάλιστα όλες οι απαγγελίες στα ρωσικά έγιναν από Έλληνες και τα παιδιά του Σωματείου.

Ειδική αναφορά δε, αξίζει να γίνει στην καθιερωμένη πλέον Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου (φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου) για την οποία τα μέλη του «Σογιούζ» γράφουν, στα ρωσικά και τα ελληνικά, μόνοι τους το σενάριο της παράστασης  στην οποία συμμετέχουν παιδιά και μεγάλοι, Έλληνες και ρωσόφωνοι.

 

 

«Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι τα παιδιά μας να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή της πόλης καθώς και να γνωρίσουν οι Πατρινοί πόσα είναι τα κοινά μας στοιχεία. Για παράδειγμα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η βάση της ρωσικής γραμματοσειράς είναι το ελληνικό αλφάβητο ή ότι οι Ρώσοι εκχριστιανίστηκαν από τους Έλληνες ή ότι στην Οδησσό λειτουργεί Μουσείο για την Φιλική Εταιρία. Είναι πολλά που δεν αναφέρονται στα ΜΜΕ κι εμείς τα συζητάμε με τους Πατρινούς που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας», εξηγεί η κυρία Απάλκοβα.

Το «Σουγιούζ» βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας που λειτουργεί στην Πάτρα (και στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί κανείς για να τους βρει) καθώς και στο Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Αθήνας το οποίο τους υποστηρίζει στις δράσεις του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight