Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τοξικό φυτοπλαγκτόν καταστρέφει τη λίμνη της Καστοριάς

Τοξικό φυτοπλαγκτόν καταστρέφει τη λίμνη...

Λόγω αστικών λυμάτων

Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει η λίμνη της Καστοριάς τον τελευταίο μήνα καθώς έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ασπριδερής, λόγω ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν, ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία. Ως κυριότερες αιτίες προβάλλονται η ρύπανση από τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της λίμνης με την εισαγωγή ψαριών.

Η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Μουστάκα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο,  χαρακτηρίζει «πολιτικό» το θέμα της λίμνης, αφού η κατάστασή της παρακολουθείται στενά τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και προτάσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, όπως τονίζει, οργανωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση για τη σωτηρία της. «Από το 2010, η λίμνη υποβαθμίζεται και φέτος η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ελλιπής, δύο σκαλοπάτια δηλαδή, κάτω από την καλή» ανέφερε η κ. Μουστάκα, με αφορμή το 17ο διεθνές συνέδριο εργασίας «17th Workshop of the International Association of Phytoplankton Taxonomy & Ecology (IAP)», που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά και διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο, με επικεφαλής την κ. Μουστάκα, προχώρησαν σεδειγματοληψίες νερού της λίμνης και διαπίστωσαν ότι ο φώσφορος που υπάρχει από τα αστικά λύματα που εισέρχονταν στο σύστημα συντελεί στον ευτροφισμό και, κατά συνέπεια, στην αύξηση του φυτοπλαγκτού και των τοξικών κυανοβακτηρίων που δημιουργούν και την εικόνα της πυκνής, πράσινης και άσπρης πάστας στην επιφάνεια της λίμνης.

«Φυσικά και η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας, ευνοεί τον ευτροφισμό, όπως και ο εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια» ανέφερε η κ. Μουστάκα, η οποία ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ελέγχεται αυστηρά τι εισέρχεται στη λίμνη γιατί πρόκειται για ένα υδάτινο σύστημα με πολύ ισχυρή ανακύκλωση που αναγεννά το φώσφορο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις