Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Πάτρα θέλει σχέδιο, ταυτότητα, πυξίδα

Η Πάτρα θέλει σχέδιο, ταυτότητα, πυξίδα

Του Διονύση Ζακυνθινού

Δεν είναι ούτε ένας ούτε δυο ούτε τρεις. Μια ντουζίνα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή για την ακρίβεια οι επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι Πατρέων.

Ωστόσο, καθώς φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής κούρσας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι πλέον σαφές, ξεκάθαρο, ότι ούτε ένας δεν φαίνεται να έχει ένα στοιχειώδες, συγκεκριμένο, σχέδιο για την Πάτρα.

Γενικότητες, αοριστολογίες και εκθέσεις ιδεών, δεν μπορούν να κρύψουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η προσωπική φιλοδοξία είναι ο κινητήριος μοχλός αυτών που ονειρεύονται τον δημαρχιακό θώκο.

Όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, φέρνουν κάτι προς… Δημαρά. Γνωστή και πονεμένη ιστορία. Του έγινε εμμονή να γίνει δήμαρχος και όταν επιτέλους τα κατάφερε, αφού συνωμότησε το σύμπαν για να το πετύχει (να βάλουμε στο στόρι και λίγο Κοέλιο), είδε πόσα απίδια χωράει ο σάκος.

Και το χειρότερο, είδαμε όλοι μαζί πόσα απίδια χωράει ο σάκος όταν διαφεντεύουν τις τύχες της πόλης άνθρωποι περιορισμένων δυνατοτήτων και οριζόντων, με μπόλικες μάλιστα  δόσεις εμπάθειας.

Η Πάτρα στις μέρες μας πορεύεται τυφλά, χωρίς πυξίδα και χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, χωρίς καν κάποια ταυτότητα.

Επομένως, εάν κάτι θα ήθελα να ακούσω από τους επίδοξους υποψηφίους δημάρχους, αυτό θα ήταν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Ένα οποιοδήποτε σχέδιο, ανεξαρτήτως εάν θα συμφωνούσα με τη φιλοσοφία του ή όχι, το οποίο θα ήταν πάντως… σχέδιο.

Μια  ιστορική αναδρομή, πέρα από τα μικρά μας όρια, δείχνει, νομίζω, τον δρόμο. Τη συχωρεμένη την Θάτσερ πολλοί πολέμησαν, ακόμη περισσότεροι μίσησαν, αλλά όλοι, ακόμη και αυτοί που βρέθηκαν απέναντί της, αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν ότι είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την χώρα της.

Στην ιστορία έχει μείνει η φιγούρα της Θάτσερ να διασχίζει, το μακρινό 1981, τη συνδιάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας με ένα ύφος λίγο ξινισμένης δασκάλας και με την τσαντούλα κρεμασμένη στο μπράτσο…

Έγνεφε με το κεφάλι δεξιά – αριστερά, χαιρετώντας μια μαινόμενη αίθουσα που της φώναζε «Turn! Turn!». «Στρίψε! Στρίψε!», δηλαδή «άλλαξε πολιτική!»

Ανέβηκε στο βήμα. Και μόνη απέναντι στην αγριεμένη θάλασσα του κομματικού πλήθους, είπε το ιστορικό: - The Lady is not for turning! Δηλαδή, «η κυρία δεν στρίβει!».

Δεν υπήρξα ποτέ θαυμαστής της Θάτσερ και υποστηρικτής της πολιτικής της, αν και αυτά που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική κάνουν τον Θατσερισμό να φαντάζει μπροστά της… σοσιαλισμός.

Δεν το κρύβω, όμως, ότι θα ήθελα ο επόμενος δήμαρχος Πατρέων να διακατέχεται από «σιδηρά» αποφασιστικότητα και πυγμή για να εφαρμόσει ένα σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο (που θα ήθελα να έχει) για την πόλη. Για το πού θα πάει η Πάτρα και πώς θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια, με σαφή ταυτότητα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό. Και ας διαφωνήσω, ως απλός πολίτης, μαζί του…

ΣΣ: Περισσότερα άρθρα, σχόλια, και αναλύσεις για τις εκλογές στο blog zakpatras.wordpress.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις