Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών συμμετείχε στο πανηγύρι στα Σούρμενα Αττικής – Δείτε Φωτό

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών συμμετείχε στο πα...

Επίσης έλαβε μέρος στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων για την Πρωτομαγιά στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, ο Φάρος Ποντίων Πατρών συμμετείχε με το χορευτικό του συγκρότημα, στο Παμποντιακό Πανηγύρι της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων και διοργάνωσε εκδρομή για τα μέλη και τους φίλους του, το προηγούμενο Σάββατο 26 Απριλίου 2014.

Πριν από τις χορευτικές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζούντιου, προ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, Ελληνικού, στην οποία εκπροσωπήθηκε και ο Φάρος. Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα Τίμια και Ιερά Λείψανα του Αγίου.

Οι Πόντιοι των Σουρμένων, διατηρούν και αναβιώνουν, περισσότερο από 90 χρόνια, το Ταφικό Έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο. Πρόκειται για ένα έθιμο, του οποίου οι ρίζες χάνονται στην αρχαιότητα.

Πλήθος Ποντίων απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το Ποντιακό αυτό έθιμο. Την Κυριακή του Θωμά, μετά τη Θεία Λειτουργία, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει το τρισάγιο.

Οι συγγενείς, συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ότι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή, αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης. Στο τέλος, προσφέρουν στον ιερέα και τους παρευρισκόμενους, κόκκινα αυγά και τσουρέκια.

Τα μέλη του χορευτικού, για μια ακόμη φορά, εντυπωσίασαν με την άψογη εμφάνισή τους και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Τους συνόδευσαν οι μουσικοί: στην λύρα ο Ηλίας Αβραμίδης, στο νταούλι ο Περικλής Κατσώτης, στο αγγείο και στον ζουρνά ο Παντελής Νικολαΐδης και στο τραγούδι ο Ανέστης Ιωακειμίδης. Την αποστολή συνόδευε, ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Παυλίδης.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός, Ποντιακής καταγωγής, Λάζος Τερζάς. Το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ... κρασί και χαψία (γαύρους) !

*Στο μεταξύ ο Φάρος Ποντίων Πατρών, συμμετείχε και στην «γιορτή των χορευτικών συγκροτημάτων», που διοργάνωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, συνδυάζοντας την παγκόσμια μέρα χορού (29 Απριλίου) με τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, στα Ψηλαλώνια.

Οι χορευτές και οι χορεύτριες του συλλόγου ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, έδωσαν το δικό τους χρώμα και μαζί με τα υπόλοιπα χορευτικά συγκροτήματα ξεκίνησαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και μέσω του πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου, ανηφόρησαν την οδό Γούναρη, όπου κατέληξαν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Εκεί, το πολυμελές χορευτικό, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του, Κωνσταντίνου Παυλίδη, χόρεψε με ενθουσιασμό, χορούς του Πόντου και όπως ήταν φυσικό, απέσπασε τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους πολυπληθείς θεατές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View