Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλησιάζει Πάσχα και η θερινή περίοδος και συνεχίζει να μην υπάρχει πλοίο στην γραμμή Πάτρα - Σάμη Κεφαλονιάς και Ιθάκη

Πλησιάζει Πάσχα και η θερινή περίοδος κα...

Ακούγεται έντονα ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2014

Με την φετινή θερινή τουριστική περίοδο να πλησιάζει, παραμένει το πρόβλημα της μη ακτοπλοικής διασύνδεσης του λιμανιού της Σάμης στην Κεφαλονιά με το λιμάνι της Πάτρας.

Το απογοητευτικό επίσης στοιχείο είναι ότι οι ανάγκες του νησιού του Ιονίου πελάγους μετά και τους δύο καταστρεπτικούς σεισμούς στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2014, έχουν αυξηθεί και κανονικά έπρεπε το πρόβλημα να έχει λυθεί και να έχει μπει κάποιο πλοίο που να εκτελεί τα δρομολόγια Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη και αντίστροφα.

Όπως είχε γράψει και το σάιτ της εφημερίδας «Το Βήμα», τα παράπονα και οι αντιδράσεις των Κεφαλονιτών και όχι μόνο αλλά και των ταξιδιωτών από Πάτρα και τις άλλες περιοχές, είναι μεγάλες και ολοένα πληθαίνουν καθώς πλησιάζει και η περίοδος του Πάσχα που η επιβατική κίνηση θα είναι αυξημένη.

Το πρόβλημα φάνηκε ότι θα λυνόταν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ωστόσο όπως ανέφερε το «Βήμα», ο συνδυασμός της απόφασης της Strintzis Ferries για αποδρομολόγηση του πλοίου «Επτάνησος» από τη γραμμή Πάτρα - Σάμη Κεφαλονιάς – Ιθάκη (παρότι συζητιόταν έντονα ότι θα επέστρεφε στην συγκεκριμένη δημοφιλή ακτοπλοική γραμμή), αφού δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων μαζί με την απουσία ενδιαφέροντος μέχρι πρότινος από άλλη εταιρεία για την ίδια ακτοπλοϊκή σύνδεση, προκάλεσε αντιδράσεις στην Κεφαλονιά.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόκειται για μια γραμμή που λειτουργούσε επί πολλές δεκαετίες και με μεγάλη επιβατική κίνηση, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, με τον αριθμό των εισιτηρίων να ξεπερνά τους μήνες αιχμής, όπως λέγεται, τα 30.000! Το περασμένο καλοκαίρι το δρομολόγιο Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη εκτελούσαν τα πλοία Ιονίς και Διονύσιος Σολωμός της Ionian Ferries.

Bέβαια τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα ότι αναμένεται να μπει τελικά κάποιο πλοίο στην γραμμή Πάτρα – Σάμη ακριβώς για το λόγο ότι πλησιάζει το καλοκαίρι και είναι ανάγκη να υπάρχει σύνδεση και από την Πάτρα με την Κεφαλονιά ώστε Έλληνες και ξένοι τουρίστες να μπορούν να επισκεφθούν το όμορφο, καταπράσινο νησί του Ιονίου με τις μοναδικές παραλίες όπως η Αντίσαμος, ο Μακρύς Γιαλός, ο Μύρτος, κ.α., και από την Πάτρα και να μην χρειάζεται να φτάνουν οδικώς και να ταλαιπωρούνται ως την Κυλλήνη.

Η Κεφαλονιά σήμερα συνεχίζει να εξυπηρετείται από το λιμάνι της Κυλλήνης, με το πλοίο να δένει στον Πόρο, ενώ η Ιθάκη εξυπηρετείται από Κυλλήνη και Αστακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, κάποια δρομολόγια από την Κυλλήνη φτάνουν και μέχρι το λιμάνι της Σάμης και την Ιθάκη!

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής είχε διαβιβάσει επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος 2932/2001, να επανέλθει η γραμμή Ιθάκη - Σάμη – Πάτρα, να απορριφθεί η αίτηση αποδρομολόγησης του πλοίου «Επτάνησος» και να αποδοθούν οι ευθύνες και οι κυρώσεις όπου αναλογούν.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά Ευάγγελος Σπαθής σε δηλώσεις του στο «Βήμα», είχε κάνει λόγο για τα σημαντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Πάτρα, τα οποία οξύνθηκαν με τους σεισμούς.

Συγκεκριμένα είχε πει πως οι συμπατριώτες του Κεφαλονίτες εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη γραμμή καθώς πρέπει συχνά να πηγαίνουν στην Πάτρα για τα δικαστήρια, την Εφορία, για εξετάσεις στα νοσοκομεία ή ιδιωτικά ιατρεία. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών και σπουδαστών από την Κεφαλονιά που διαμένει στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ενώ λόγω της μη σύνδεσης Πάτρας – Σάμης, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα απευθείας παραγγελιών προιόντων και η έγκαιρη μεταφορά τους στην Κεφαλονιά.

Τέλος αυτό που σχολιάζεται είναι ότι η απουσία ενδιαφέροντος για την γραμμή, έχει να κάνει με το κόστος του πετρελαίου!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις