Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Έξι παρατάξεις της Θεσσαλονίκης προς κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές

Έξι παρατάξεις της Θεσσαλονίκης προς κοι...

Στόχος τους η δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος από την πρώτη Κυριακή

Την πρόθεσή τους για κοινή κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές με κοινό πρόγραμμα, κοινή αντίληψη «για ένα δημοκρατικό μοντέλο» δημοτικής αυτοδιοίκησης, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ έξι παρατάξεις και κινήσεις της πόλης. Δεσμεύτηκαν επίσης, ότι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα αναδειχθεί «μέσα από πολιτική διεργασία, που έχει ήδη συμφωνηθεί» ο επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος.  Στην Επιτροπή Διαλόγου Παρατάξεων και Κινήσεων για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν οι ακόλουθες παρατάξεις και κινήσεις: «Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια», «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», «Οικολογία Αλληλεγγύη», «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη», «Αλλάζουμε την Πόλη» και «Κίνηση Πολιτών 12».

«Πιστεύουμε ότι η αλλαγή στο δήμο απαιτεί συμμαχίες. Αυτό το εγχείρημα, όσο δύσκολο και εάν φαίνεται, θα έχει αίσιο τέλος και νικηφόρο αποτέλεσμα», τόνισε ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης της Χρύσας Αράπογλου, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Στη συμφωνία για την ανάγκη «ριζικής αλλαγής στο δήμο» σε «προοδευτική κατεύθυνση» και «χωρίς να υποτιμηθεί η ανάγκη χρηστής διοίκησης», εστίασε ο εκπρόσωπος της «Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Οικολογίας Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ στο «πρωτόγνωρο» της διαδικασίας, που «συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα νίκης από την πρώτη Κυριακή» αναφέρθηκε εκ μέρους της Οικολογίας-Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη. Μιλήσαμε από την αρχή για διαθεσιμότητα και όχι για υποψηφιότητα. Το αίτημα της αλλαγής είναι πιο ώριμο παρά ποτέ», τόνισε ο εκπρόσωπος της «Δημιουργικής Πόλης» Τάσος Τζήκας.

Οι εκπρόσωποι της διαπαραταξιακής επιτροπής τόνισαν ότι η συμφωνία για το πρόγραμμα και τις προτάσεις προέκυψε έπειτα από τρίμηνη επεξεργασία και συνεννόηση και είναι δεσμευτική για όλους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, εάν μετά την ανάδειξη κοινού υποψηφίου, τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται ορισμένες εκ των παρατάξεων διαφοροποιηθούν από τις επιλογές τους, οι παρευρισκόμενοι απάντησαν ότι «τα κόμματα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες, που είναι πρωτόγνωρες» και πως ευελπιστούν ότι θα τις στηρίξουν.

Κριτική άσκησαν τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής στην υποψηφιότητα του Κώστα Γκιουλέκα, λέγοντας ότι αποτελεί «απόπειρα εξωραϊσμού ενός παρακμιακού καθεστώτος που καταρρέει» και μια «συντηρητική επιλογή».

Σε ερώτηση σχετική με τη μη συμμετοχή της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη (που ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του) τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής απάντησαν ότι ο κ. Μπουτάρης συμμετείχε σε όλη τη διαδικασία και δεσμεύεται σε όλα τα θέματα, αλλά διαφοροποιήθηκε στον τρόπο ανάδειξης του υποψηφίου, ζητώντας «να γίνει με δημοσκόπηση», όπως επιβεβαίωσε με παρέμβασή του και ο προσκεκλημένος εκπρόσωπος του κ. Μπουτάρη, Ανδρέας Κουράκης.

«Εμείς λέμε πρώτα το κοινό πρόγραμμα και το μοντέλο διοίκησης και μετά το πρόσωπο που θα τα υλοποιήσει. Όχι να βρούμε το πρόσωπο και μετά βλέπουμε. Συμφωνούμε και οι έξι σε αυτό», τόνισε εκπρόσωπος της «Κίνησης Πολιτών 12» Κώστας Νικολάου.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή έδωσε το λόγο και σε άλλους υποψήφιους, που παραβρέθηκαν.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Ευθυμιάδης ανέφερε ότι «είναι κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται αλλαγή στο δήμο» και εξέφρασε την επιθυμία, «εάν προσκληθεί», να συμβάλει δημιουργικά στο διάλογο για την πόλη. Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, παρεμβαίνοντας, τόνισε ότι απαιτείται από τώρα δέσμευση όλων για τη στάση τους, εάν η εκλογική αναμέτρηση πάει στο δεύτερο γύρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις