Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές σ...

Πέντε θέσεις παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης

Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης σε εκδήλωση του κόμματος, σημειώνοντας πως το πολιτικό σύστημα δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ιδιοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και διαμόρφωσε ένα κατακερματισμένο κράτος ανίκανο να υλοποιήσει δημόσιες πολιτικές.

Πρώτη πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και η διαφάνεια παντού. Συγκεκριμένα ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των στελεχών του δημόσιου τομέα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα πρέπει να προχωρήσει, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και δίνει μεγάλες δυνατότητες.

Παράλληλα είναι αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι πρέπει να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους έλληνες πολίτες. Η βουλευτική ασυλία πρέπει να αφορά αποκλειστικώς στην άσκηση των κοινοβουλευτικών – πολιτικών τους καθηκόντων.

Δεύτερος στόχος είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η ΔΗΜΑΡ, σημείσε ο κ. Κουβέλης έχει ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Τρίτος στόχος της ΔΗΜΑΡ αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη διαφάνεια και το κόστος του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Κουβέλης συμφώνησε με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και της βουλευτικής αποζημίωσης. Πέραν των μειώσεων που ήδη έχουν γίνει υποστηρίζουμε την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης, τόνισε και υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση των βουλευτών πρέπει να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

Η τέταρτη πρόταση αναφέρεται στις σχέσεις των ΜΜΕ και της πολιτικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Ακόμα η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της.

Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη δημόσια διοίκηση, η μεταρρύθμιση του κράτους, η απόκρουση της πελατειακής λογικής, της διασύνδεσης με ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για μια αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις