Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εκδήλωση για την μαύρη σταφίδα στο Αίγιο: Μνήμες, ιστορίες και κατάθεση ψυχής

Εκδήλωση για την μαύρη σταφίδα στο Αίγιο...

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021, ώρα 19:00, Κήπος Χαρτοποιίας, Αίγιο

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 υλοποιείται η εκδήλωση-ημερίδα «ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ: ΜΕΡΟΣ ΙΙ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» την Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2021, στις 19:00, στον κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου.

Το εν εξελίξει έργο της έρευνας και καταγραφής της προφορικής ιστορίας της μαύρης σταφίδας από τις περιοχές παραγωγής της και της δημιουργίας αποθετηρίου υλοποιείται από τον οργανισμό Πριμαρόλια με την πολύτιμη υποστήριξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου - ΠΜΣ «Δημόσια ιστορία», της Ένωσης Προφορικής ιστορίας και -κυρίως- της νεοσύστατης Ομάδας Προφορικής Ιστορίας για τη Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ).

Θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν:

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας - ΕΠΙ, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Χάρης Αθανασιάδης, Διευθυντής του ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ, Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ηρώ Τσιμπρή, Γενική διευθύντρια και Συντονίστρια του Τ.Π. LEADER/CLLD 2014-2020. 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μέλη της ΟΠΙ-ΜΑΣ και πληροφορητές που παραχώρησαν συνεντεύξεις, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και κατάθεσης νέων αφηγήσεων που αφορούν τη μαύρη σταφίδα αλλά και το παλιό εργοστάσιο της Χαρτοποιίας.

Την συζήτηση θα συντονίσει η Νατάσα Πατρινού, δημοσιογράφος του Ionian Channel. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πριμαρόλια, στον κήπο της Χαρτοποιίας παρουσιάζεται η διευρυμένη δράση «Μια ιστορία στην ώρα της: Κλωστές, Λέξεις, Μνήμες». Πρόκειται για μια ηχητική in-situ (επιτόπια) παρέμβαση στον κήπο, διαρθρώνει στον χώρο ηχητικά αποσπάσματα από το εν εξελίξει έργο Προφορική ιστορία, γεμίζοντας τον κήπο με μνήμες και βιώματα ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στα σταφιδοτόπια και έζησαν από τη σταφίδα αλλά και ανθρώπων που εργάσθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού στα Βαλκάνια, την Χαρτοποιία Αιγίου (1927).

Η εκδήλωση είναι μέρος της διήμερης εκδήλωσης ενημέρωσης και πολιτισμού «RAISINg AWARENESS @ Πριμαρόλια - Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας», με αντικείμενο την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, την καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας για αιώνες και την επίδραση στον αγροδιατροφικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Υλοποιείται ως Τοπική Δράση στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Πριμαρόλια - Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας», του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020 που υλοποιείται στην Π.Ε. Αχαΐας από την ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture