Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πρόγραμμα - φωτιά περιμένει τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου

Πρόγραμμα - φωτιά περιμένει τη νέα κυβέρ...

Ευ. Βενιζέλος: Μπορούμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση

Η κατάθεση του προϋπολογισμού, η επίσημη έναρξη του PSI και η έγκριση της έκτης δόσης από το Eurogroup είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλωσορίζοντας χθες το νέο υφυπουργό, αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τελετής για την εγκατάσταση του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε πρώτη φάση στόχος θα είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Οπως είπε μέχρι την Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 αφού πρώτα βέβαια εγκριθεί και από τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά στο κομμάτι των δημόσιων δαπανών.

Τόνισε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το κείμενο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στην Βουλή αν είναι δυνατό ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται μέσα στις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου. Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 του μήνα, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης η έγκριση της δόσης από άτυπο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έγκριση της δόσης από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για να γίνει και η αντίστοιχη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την Δευτέρα 21 του μήνα.

Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η πρόσκληση για τη συμφωνία του PSI που αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις