Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κιλελέρ η Μανωλάδα

Κιλελέρ η Μανωλάδα

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Το Κιλελέρ, πόλη του Θεσσαλικού κάμπου έγινε γνωστή για την εξέγερση των αγροτών ενάντια στους αδίστακτους γαιοκτήμονες. Εκπρόσωποι των γαιοκτημόνων, Συγγρού, Ζωγράφου, Αβέρωφ, Ζάππα, Ζαρίφη, Χαροκόπου, Σκυλίτση, Μπαλτατζή και άλλων, ήταν οι επιστάτες, δηλαδή πρόσωπα από την περιοχή τα οποία επόπτευαν  τις καλλιέργειες. Οι επιστάτες ήταν σκληροί απέναντι των  αγροτών. οι οποίοι ήταν άτομα εξαθλιωμένα  και εξουθενωμένα από την εργασία και τις αφόρητες στερήσεις. Εργαζόταν ολημερίς χωρίς σταματημό. Κοιμώταν στο πάτωμα που είχε επιστρωθεί με κοπριές βοδιών, πάνω σε ψάθες, δίπλα στους σταύλους που είχαν τα άλογα και  τα βόδια τα οποία ήταν για την καλλιέργεια. Οι αροτριώντες βόες ανήκαν στους αγρότες. Οι  επιστάτες ήταν σκληροί απέναντι των κολίγων, αλλά και στην οικογένειά τους.

Οι καλλιεργητές υποχρεούντο να στείλουν ένα θήλυ τέκνον για να ψήνει το ψωμί της επιστασίας, «λείψανον  του δικαιώματος της πρώτης νυκτός». Οι τσιφλικούχοι εξουσίαζαν το σώμα των γυναικών και των θυγατέρων τους.  Οι ασθένειες θέριζαν. Οι γυναίκες έτικτον στους αργούς. Η εξαχρείωση της ζωής και η σπίλωση της τιμής των αγροτών ήταν εκτός πάσης πραγματικότητας.  Ο πεινασμένος και ο κατάκοπος και ηθικώς απαξιωμένος εργάτης δεν αποδίδει.

Αυτά μέχρι το 1910 στον Θεσσαλικό κάμπο και την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ που έγινε το ίδιο έτος.

Δεν περίμενε όμως κανείς ότι όμοια φαινόμενα θα εκτυλισσόταν στην Ελλάδα μετά 100 χρόνια, όπως τα είδαμε στην Μανωλάδα με τους αλλοδαπούς αγρότες να είναι σε εξαθλιωμένη κατάσταση, να κοιμούνται  σε θερμοκήπια και να μη αμείβονται για τον σκληρό μόχθο τους. Εδώ η σκληρότητα των επιστατών δεν ήταν σωματική ή ηθική βάσανος, αλλά φρικτοί πυροβολισμοί και  τραυματισμοί. Από το 1910 μέχρι σήμερα πρώτη φορά συμβαίνει ανάλογο  περιστατικό ή μήπως γίνονται συχνά και η ατιμωρησία που  εκτρέφει την αθλιότητα κάποιων δεν το έφερνε στην επιφάνεια; Το γεγονός μας διέσυρε διεθνώς ως Κράτος στο οποίο δεν εφαρμόζονται οι Νόμοι.

Η ατιμωρησία είναι  καθημερινό φαινόμενο. Και «οι Νομοθέτες  του ουρανού Ιουδαίοι τε και Φαρισαίοι» επιτέθηκαν λάβροι από την Βουλή ή εκτός αυτής κατά των πυροβολησάντων. Όταν υπάρχει χαλαρότητα στην εφαρμογή των Νόμων συμβαίνουν όμοια και χειρότερα. Οι Νόμοι πρέπει να προστατεύουν την ζωήν των πολιτών και την υπόσταση του Κράτους. Το γεγονός στην Μανωλάδα έδειξε το αντίθετο! Θα αλλάξετε πλεύση κύριοι υπεύθυνοι;;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις