Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Λοβέρδος: Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανά βρεθούμε

Λοβέρδος: Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανά βρεθούμε

Στις 17 Δεκεμβρίου η ΡΙΚΣΣΥ διοργανώνει εκδήλωση στην Καλαμάτα

Συνέντευξη στο έθνος της Κυριακής παραχωρεί ο Ανδρέας Λοβερδος λίγες μέρες μετα τη διαγραφή του στο ΠΑΣΟΚ . Μιλάει στη Φωφη Γιωτακη για το τι έγινε όλο αυτό το διάστημα και τελικά ο κ Βανιζελος τον διέγραψε, αλλα και για τα επόμενα βήματα του. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής :

1) Κύριε Λοβέρδο, διαγραφήκατε ή αποχωρήσατε επί της ουσίας από το ΠΑΣΟΚ; Διότι, η Ιπποκράτους λέει ότι στο τηλεφώνημα με τον Ε. Βενιζέλο, ανήμερα της γιορτής σας, του είπατε ότι είναι καλύτερο και για τους δύο να φύγετε…

Ήταν διαγραφή. Ενώ κάλεσαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο όλα τα δίκτυα που έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, διέγραψαν εμένα. Το τηλέφωνο ήταν για τη γιορτή μου. Η φράση αυτή ειπώθηκε για τις ανάγκες κάποιου άλλου θέματος στη συζήτησή μας. Αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν .Η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι καθολική .Κι αυτό επιχειρούμε και θα καταφέρουμε.

2) Στην “ταμπακιέρα”: Η κίνησή σας είχε την προσδοκώμενη για σας αποδοχή; ’σπονδοι φίλοι σας στο ΠΑΣΟΚ σπεύδουν πάντως να πουν ότι αρκετοί από τους υπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη, είναι πρώην συνεργάτες ή σύμβουλοί σας στο υπουργείο Υγείας. Υπονοούν δηλαδή ότι πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να πηδήξουν από την βάρκα που βυθίζεται…

Ψεύδη! Πλην μιας ή δύο εξαιρέσεων, αποφύγαμε στα ιδρυτικά μέλη να μπουν συνεργάτες μου ή στελέχη του συστήματος υγείας. ’λλωστε πολλοί από τους πενήντα ιδρυτές δεν είναι καν στο ΠΑΣΟΚ. Κι ακόμη: έχουν γραφτεί ήδη 2000 μέλη, δίχως να έχω ακόμη παροτρύνει τους πολιτικούς φίλους μου στη Β´ Αθηνών να εγγραφούν. Θα αναδείξουμε νέα στελέχη. Θα αναδείξουμε τις νέες μορφές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, που θα στηρίζονται στη διαφάνεια, στη συμμετοχή των πολιτών και, αν τα καταφέρουμε να γίνουμε κοινοβουλευτικό κόμμα, στην άρνηση αποδοχής της κρατικής χρηματοδότησης.

3) Έχετε ήδη δηλώσει ότι θέλετε η κίνηση να μετεξελιχθεί σε κόμμα- με εσάς αρχηγό ή είστε ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα;

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σύγκλισης όλων των δυνάμεων, δικτύων και προσωπικοτήτων του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Με συλλογικές διαδικασίες οφείλουμε να καταλήξουμε στη διαμόρφωση θέσεων άμεσης δράσης, στη διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών μετώπων σύγκρουσης και, στο τέλος, με δημοκρατικές διαδικασίες να αναδειχθεί η συλλογική ηγεσία και ο πρόεδρος. Αυτά είναι τα ζητούμενα με τη σειρά της σημασίας τους.

4) Με το ΠΑΣΟΚ και τον Ε. Βενιζέλο το διαζύγιο είναι οριστικό;

Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με αυτούς που στηρίζουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ, θα ξανασυναντηθούμε. Με τους πολίτες που ήταν ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουν απομακρυνθεί ήδη συναντήθηκα. Η διαγραφή μου και οι απόψεις μου με έφεραν κοντά τους. Με τον κ. Βενιζέλο δεν ξέρω. Δεν πρόκειται πάντως, σε ό,τι με αφορά να κάνω πίσω ούτε ένα βήμα.

5) Υπάρχουν περιθώρια για την δημιουργία ελληνικής “Ελιάς” με την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλων κινήσεων; Με ποια προϋπόθεση; Να παραιτηθούν οι νυν αρχηγοί και να τεθεί επικεφαλής κοινής αποδοχής;

Υποστήριξα σε συνέντευξή μου σε εσάς κυρία Γιωτάκη, πως υπάρχουν τέσσερις λύσεις: η ΕΛΙΑ, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο μετασχηματισμός των υφιασταμένων κομμάτων ή η δημιουργία νέου. Επειδή όλα τα άλλα συζητούνται αλλά δεν γίνονται, εμείς πήραμε πρωτοβουλία δράσης. Δράσης για συμβολή στη δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η ΡΙΚΣΣΥ σε αυτό θα βοηθήσει. Αλλά αν κανείς δεν κινηθεί, αν η συζήτηση γίνει φλυαρία, τότε εμείς θα κάνουμε κόμμα. Εμείς θα σπάσουμε τα κατεστημένα.

6) Γιατί επιλέξατε αυτή τη στιγμή να πάρετε πολιτικές πρωτοβουλίες;

Μα θυμίζω, πως το Σεπτέμβριο, όταν δημοσιεύτηκε το βιβλίο μου, είχα δηλώσει ότι μετά τη χρηματοδότηση της χώρας, ‘η θα συμμετείχα σε πρωτοβουλίες ή θα έπαιρνα πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλία άλλων δεν υπήρξε, έτσι αποφασίσαμε οι πρώτοι πενήντα να ιδρύσουμε τη ΡΙΚΣΣΥ. Για να κάνουμε όλες, μα όλες τις αναγκαίες ρήξεις. Ο,τι λέμε στην πολιτική πρέπει να το κάνουμε. Έτσι ισχυροποιούμε τη σχέση μας με το λαό.

7) Πριν από σας είχαν διαγραφεί έξι από το ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτητοποιήθηκε ο Μ. Ανδρουλάκης. Θα τους καλέσετε σε συζήτηση για να κάνετε ομάδα στην βουλή

Δεν καλούμε εμείς. Βούλησή μας είναι η συμμετοχή, η σύγκλιση η ένωση μας με άλλους. Ο Μίμης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Στις πρωτοβουλίες εμείς θα ανταποκριθούμε.

8) Πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

Αυτά τα ερωτήματα αφορούν άλλους. Ας τα θέσετε σε αυτούς.

9) Η κυβέρνηση θα αποδειχθεί μακράς πνοής, όπως πιστεύει ο Ε. Βενιζέλος;

Στηρίζω την κυβέρνηση. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών. Η κυβερνητική αστάθεια είναι κοινός εχθρός. Υποστηρίζουμε επίσης, πως η Βουλή πρέπει να αντέξει όσο γίνεται περισσότερο. Να εξαντλήσει τη θητεία για την οποία την εξέλεξε ο λαός.

10) Ήταν σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του Ε. Βενιζέλου να αναζητήσει τρόπους για να τεθεί εκτός νόμου η “Χρυσή Αυγή”;

Συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση εδώ και πολλούς μήνες. Υποστηρίζω, πως οι απόψεις αυτές ή οι παρόμοιες ενισχύουν εξ αντικειμένου την Χρυσή Αυγή. Ή λύνεις κάποια από τα προβλήματα πάνω στα οποία εδράζει την επιρροή του το κόμμα αυτό, ή θα το βλέπεις να αυξάνει τη δύναμή του. Ας πούμε, παίζοντας ένα ρόλο Χεζμπολάχ, αντικαθιστώντας το παράλυτο κράτος.

11) Ποιος ο “Οδικός Χάρτης” της ΡΙΚΣΣΥ μέσα σε λίγες λέξεις;

Στις 13 Δεκεμβρίου θα διαμορφώσουμε το οργανόγραμμά μας έως τον Φεβρουάριο. Τότε, θα παρουσιάσουμε ένα πρώτο σχέδιο απεγκλωβισμού της οικονομίας από τη γραφειοκρατία. Να λυτρώσουμε την οικονομία από το κράτος-δυνάστη. Εν τω μεταξύ στις 17 Δεκεμβρίου, διοργανώνουμε εκδήλωση στην Καλαμάτα. Περιοδεία στην Κρήτη και στην Θράκη θα κάνουμε τον Ιανουάριο. Στις γιορτές θα είμαι στα Ιωάννινα και την Ημαθία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις