Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καινοτομία: Ο άγνωστος πλούτος της Πάτρας

Καινοτομία: Ο άγνωστος πλούτος της Πάτρας

Τo Επιμελητήριο Αχαΐας προωθεί τη δημιουργία FUND για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας

Ένας πραγματικός πλούτος, ο οποίος δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστός σε όλη του την διάσταση, ούτε μεταξύ των τοπικών φορέων, αναδείχθηκε στο Forum Ανάπτυξης 2012/15ο Money Show Πάτρας και στην ενότητα «1ο Forum Καινοτομίας».

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ο Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδος, σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ» παρουσιάστηκαν δεκάδες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες λειτουργούν ή έχουν την έδρα τους την Πάτρα και γραφεία σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι εταιρείες αυτές, είναι μικρομεσαίες ή και πολύ μικρές, όμως αξιοποιώντας την προστιθέμενη αξία της γνώσης και της έρευνάς τους, παράγουν εδώ και χρόνια καινοτομία, συνεργάζονται ή αποτελούν τμήμα πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών και εξάγουν στις περισσότερες περιπτώσεις το 100% των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά, με μοναδικό όπλο τους, το προσωπικό τους, το οποίο είναι υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εκδήλωση του ΣΤΕΔΕ στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων και καινοτόμων επιχειρήσεων της περιοχής, είχε θέμα: «Μεταφορά της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα».

Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΤΕΔΕ, ο οποίος παρουσίασε τον Σύνδεσμο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδος (ΣΤΕΔΕ), ενώ ολιγόλεπτες παρουσιάσεις έγιναν από τις εξής τεχνολογικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα της Πάτρας:

- Bytemobile European Development Center ΜΕΠΕ, Ιωάννης Μπουρνάκας

- Dialog Semiconductors AE, Ιωάννης Παπανίκος

- Samsung, Αλέξανδρος Μανιατόπουλος

- Analogies SA, Ιωάννης Κικίδης

- BLUEdev ΕΠΕ, Νικόλαος Κουτσιουμάρης

- BRITE Solar SA, Παναγιώτης Λιανός

- Corallia InnoHub Πάτρας, Δημήτριος Παπαηλιού

- Dynacomp AE, Θεόδωρος Τσούμπελης

- Econais AE, Νικόλαος Βόκας

- eDynamics, Κωνσταντίνος Κοντογιάννης

- EL DRUG A.E., Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας, Δ/ντης Μ.Π.Σ. Ιατρική Χημεία

- Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Μαρία Τσάμη

- Εργαστήριο Μικροϋπολογιστικών Συστημάτων / Τμήμα Ηλεκτρολογίας / ΤΕΙ Πάτρας, Βασίλης Καψάλης

- Ergologic ΑΕΒΕ, Κώστας Παπαδόπουλος

- Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, Δημήτρης Σερπάνος

- Irida Labs, Βασίλης Τσαγκάρης

- Knowledge, Βασίλης Χρηστίδης

- Noesis Technologies, Γιώργος Κρίκης

- Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πάτρας, ΜΟΚΕ, Δρ. Αθανάσιος Κούτρας

- Telematica, Σπύρος Κοτσαλίδης

Μετά το πέρας των σύντομων παρουσιάσεων των επιχειρήσεων μελών του ΣΤΕΔΕ έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη της περιφέρειας με την δημιουργία ενός πόλου  τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Καθ. Βασίλειος Μακιός, Διευθυντής Corallia, ο Καθ. και τέως Πρύτανης Σταύρος Κουμπιάς, ως Συντονιστής του Περιφερειακού Οργάνου Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Βασίλειος Αϊβαλής - ΠΣΔΜ-Η/Πάτρας, ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης,  Πρόεδρος του ΣΤΕΔΕ.

Στην συζήτηση αναδείχθηκε η μεγάλη δυναμική που υπάρχει μεταξύ των τεχνολογικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πατρών στην τροφοδότησή τους με επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα έγινε και αναφορά στις προσπάθειες σύνδεσης της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματική δράση της περιοχής, όπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας μίλησε για την 1η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας σε συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Γραφείο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου στις 8 & 9 Δεκεμβρίου στο χώρο της Αγοράς Αργύρη, όπου στόχος είναι να  δημιουργηθεί μια έκθεση πανελλαδικής εμβέλειας με προοπτική να γίνει στο μέλλον διεθνής.

Παράλληλα, ο κ. Μαρλαφέκας, ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός τοπικού fund, με στόχο να χρηματοδοτεί καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα start up΄s από την περιοχή, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Αγγελόπουλος, δήλωσε έκπληκτος από τις επιχειρήσεις και τα τεχνολογικά προϊόντα που παρουσιάστηκαν και κάλεσε τον σύνδεσμό τους σε συνεργασία προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Ο Καθ. Βασίλειος Μακιός εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία για τον μελλοντικό ρόλο της Πάτρας, τονίζοντας ότι όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πανελλαδικά στην ανάπτυξη ενός ισχυρού πόλου τεχνολογικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων και δομών όπως το Corallia και το Patras InnoHub.

Ο Καθ. και τ. Πρύτανης κ. Σταύρος Κουμπιάς παρουσίασε τους στόχους του Περιφερειακού Οργάνου Έρευνας και Καινοτομίας και δήλωσε κι αυτός υπερήφανος για το πλούσιο δυναμικό των τεχνολογικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Πάτρα, ως αποτέλεσμα της προσφοράς του Πανεπιστημίου Πατρών στην κοινωνία.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Στυλιανός Κουτρουμπίνας, Γραμματέας ΣΤΕΔΕ.

Να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης 2012 και της ενότητας «1ο FORUM ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ», λειτουργούσε ειδικό εκθεσιακό τμήμα στο οποίο θα συμμετείχαν ο Σύλλογος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδος (Σ.Τ.Ε.Δ.Ε.) με τη παρουσία εταιρειών μελών του, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Πάτρας, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η EL DRUG A.E. και το Patras InnoHub.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις