Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γαλλογερμανικές διαφωνίες και στο βάθος η Ελλάδα

Γαλλογερμανικές διαφωνίες και στο βάθος η Ελλάδα

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με φόντο ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία για το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ άρχισαν τις εργασίες της - διάρκειας δύο ημερών - Συνόδου, λίγα λεπτά μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Ανγκελα Μέρκελ.

ο Βερολίνο διαφωνεί με τις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ για εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. Παράλληλα, οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία φαίνεται ότι μετατίθενται για το Νοέμβριο.

Η Ελλάδα αναμένει μια «θετική δήλωση» των εταίρων για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση προς την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.

Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι οι προτάσεις Βαν Ρόμπαϊ για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Όπως αναφέρει στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, η έκθεση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ θα εξεταστεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

Η έκθεση περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των προέδρων της ΕΕ, της Κομισιόν, του Eurogroup και της ΕΚΤ, και ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου 2013.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Βαν Ρόμπαϊ. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και κυρίως στην δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης «ώς το τέλος του έτους».

«Το θέμα του (ευρωπαϊκού) συμβουλίου δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση», είπε ο κ. Ολάντ κατά την άφιξή του σε γεύμα ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), το οποίο παρατέθηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου.

«Επομένως, η μόνη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε, να επιβεβαιώσουμε εξάλλου, είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης ως το τέλος του έτους και κυρίως το πρώτο στάδιο που είναι η τραπεζική εποπτεία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις