Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Ασυνόδευτα παιδιά εν κινήσει"

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Ασυνόδε...

Απο την ΜΚΟ Praksis

Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η 1η Συντονιστική Συνάντηση Ανοιχτής Διαβούλευσης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Γραφείο Ελλάδας σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Η Συνάντηση  διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασυνόδευτα και χωρισμένα από τους γονείς τους παιδιά εν κινήσει που χρήζουν διεθνούς προστασίας: αντιμετώπιση των αναγκών προστασίας μέσω υπηρεσιών υποδοχής, συμβουλευτικής και μηχανισμού παραπομπών, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνάντηση  συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμου Πατρέων, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (θεσμικός εταίρος του προγράμματος), εκπρόσωποι των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών της Πάτρας, της ΑΔΕΠ Α.Ε., της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνίας πολιτών που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση δικαιωμάτων παιδιών, προσφύγων και μεταναστών.

Τα θέματα που απασχόλησαν την ανοιχτή  διαβούλευση ήταν τα παρακάτω:

Παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος με έμφαση στις δράσεις που υλοποιούνται στην Πάτρα - Λειτουργία του κέντρου ημέρας (drop in centre)

Ζητήματα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων – υπάρχον θεσμικό πλαίσιο

Υποστηρικτικές υπηρεσίες και πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια

Στέγαση – δομές φιλοξενίας

Παραπομπές σε μηχανισμούς προστασίας (διαδικασία ασύλου κτλ)

Διασύνδεση προγράμματος με τους τοπικούς φορείς

Προοπτικές ανάπτυξης και βιωσιμότητας των επιμέρους δράσεων

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων που η δράση τους μπορεί να συντελέσει στην ουσιαστική προστασία ασυνόδευτων παιδιών, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Η συγκεκριμένη Συντονιστική Συνάντηση θεωρήθηκε ένα θετικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παρόντες εξέφρασαν την βούληση να συμμετέχουν σε αντίστοιχες Συναντήσεις σε τακτά διαστήματα προκειμένου να συντονίζουν τις σχετικές ενέργειες.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε και η ανάγκη δημιουργίας  μιας δομής φιλοξενίας και προστασίας ασυνόδευτων παιδιών που θα περιόριζε φαινόμενα εξαθλίωσης, επαιτείας και πιθανής παραβατικότητας.

Το εν λόγω διακρατικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων Οικονομικό Έτος 2010 (European Refugee Fund Community Actions 2010), και στοχεύει στην αντιμετώπιση του ζητήματος των παιδιών «εν κινήσει» που χρήζουν διεθνούς προστασίας στις τρεις Ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.  Τα κύρια πεδία παρέμβασης  είναι η Πάτρα στην Ελλάδα, η Ρώμη στην Ιταλία και το Καλαί στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις