Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ντόναλτ Τράμπ:"Θα ειμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών"-Περασμένα, ξεχασμένα με τη Χίλαρι"-Οι πρώτες αντιδράσεις από Ρωσία,Τουρκία, Ευρώπη-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ντόναλτ Τράμπ:"Θα ειμαι πρόεδρος όλ...

Ξενυχτήστε μαζί μας για να μάθουμε τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών

Συγχαρητήρια μηνύματα από ηγέτες Ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών λαμβάνει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του δήλωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Για τη ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Την ελπίδα ηεκλογή Τραμπνα είναι προς επωφελία της μέσης ανατολής εξέφρασε ο Ερντογάν. Θετική την εκλπγή Τραμπ χαρακτηρίζει η Χρυσή Αυγή.

Ικανοποίηση στη Χρυσή Αυγή για την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ

Ερντογάν:Ελπίζω ότι η εκλογή Τραμπ θα είναι επωφελής για τη Μέση Ανατολή

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον Τραμπ" λέει η Τερέζα Μέι

Ο Ρέντσι για την εκλογή Τραμπ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα "πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, αλλά πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

"Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

"Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε επικριτικές κουβέντες για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη στο προσεχές μέλλον", πρόσθεσε.

Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Ευρωκοινοβούλιο: Τζ. Πιτέλα: "Θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο" η εκλογή Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συνεχάρη σήμερα τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. "Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή", είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

O 'Ορμπαν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι "ζωτικής σημασίας" για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον είναι "φονικά".

Ο 'Ορμπαν ήταν συνεπώς ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που εξέφρασε σαφή προτίμηση για κάποιον μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Κατά το παρελθόν, ο 'Ορμπαν εκνεύρισε τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική του, πολύ πρόσφατα με τη σκληρή του στάση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, διαφωνώντας με τα σχέδια της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων και υψώνοντας τείχος κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Ουγγαρίας.

"Η μεταναστευτική και η εξωτερική πολιτική που υποστηρίζει ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είναι καλή για την Ευρώπη και ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία", είχε δηλώσει ο 'Ορμπαν τον Ιούλιο.

 

 

 

Κοινή πρόσκληση Γιούνκερ - Τουσκ για συνάντηση κορυφής ΕE - ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, για να προσέλθει σε μια συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΗΠΑ, μόλις γίνει δυνατόν.

Σε κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή προς τον Τραμπ, Γιούνκερ και Τουσκ τον «προσκαλούν να επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ», διότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».



 

 

 

 

 

10.06 Με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά του ο Ντόναλτ Τράμπ στις πρώτες του δηλώσεις ως εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής.

Ποιός είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ- Ένα σύντομο βιογραφικό του Ντόναλντ Τράμπ

Οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλτ Τράμπ:

Σας ευχαριστώ. Συγγνώμη που σας έκανα να περιμένετε. Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την πρώην υπουργό Εξωτερικό, Κλίντον. Μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας και εγώ την συνεχάρην για μια πολύ δύσκολη μάχη που έδωσε.

Η Χίλαρι εργάστηκε πάρα πολύ και για πολύ καιρό και της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπηρεσία της στη χώρα. Είναι ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι ώρα να πάμε ενωμένοι. Ήρθε η ώρα. Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη πως θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Και αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν, σας τείνω χείρα φιλίας και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της σπουδαίας χώρας. Το είπα από την αρχή ότι η καμπάνια μας δεν ήταν απλή καμπάνια, ήταν απίστευτο μεγάλο κίνημα εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Αγαπούν τη χώρα και θέλουν καλύτερο μέλλον. Κίνημα που συναπαρτίζουν αμερικανοί όλων των φυλών και θέλω να υπηρετήσω τον λαό. Συνεργαζόμενοι θα αρχίσουμε τον επείγοντα στόχο της ανοικοδόμησης του έθνους και της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου. Ξόδεψα όλη την ενέργεια, βλέποντας το δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί. Κάθε αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θα φτάσουμε τις υποβαθμισμένες συνοικίες, θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας, θα γίνουν οι καλύτερες στον κόσμο.

Θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, καθώς ξαναχτίζουμε και θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους μας. Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς από τους βετεράνους μας. Θα αρχίσουμε πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους καλύτερους και τους σπουδαιότερους για να μας βοηθήσουν.

Έχουμε σπουδαίο οικονομικό πρόγραμμα για να φτιάξουμε την καλύτερη οικονομία και θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά με μας. Καμιά πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη. Δεν θα συμβιβαστούμε με το δεύτερο.

Θα ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας, μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Θα βάζουμε πάντα το συμφέρον της Αμερικής πρώτα αλλά θα είμαστε δίκαιοι με όλους. Θα διεκδικήσουμε κοινό έδαφος και όχι εχθρότητα. Να ευχαριστήσω τους γονείς μου που με βλέπουν από ψηλά. Έμαθα πολλά από αυτούς. Ήταν σπουδαίοι. Τις αδερφές μου και τον μεγάλο μου αδερφό μου. Και τον αδερφό μου που έχασα, τον Φρέντερικ. Την Μελάνια και τον Ντον, την Ιβάνκα και τον Έρικ.

9.39 Ο Χίλαρι Κλίντον, επικοινώνησε με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και παραδέχθηκε την ήττα της.

9.15 Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα υποστήριξε πως το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο.Ο Ποντέστα δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Κλίντον που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της πως «αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε» και «θα περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων».

8.53 Στα χέρια του Τραμπ και η Πενσιλβάνια, έχει πλέον 264 εκλέκτορες έναντι 215 της Χίλαρι Κλίντον!

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν συνομίλησε πριν από λίγο τηλεφωνικά με τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία Μάικ Πενς και είπε πως είχαν «πολύ καλές συζητήσεις», ενώ συνεχάρη τον Τραμπ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου NBC σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

8.34 Με καταμετρημένο το 42% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ 'κλειδώνει" και τη νίκη στη Γιούτα, αφήνοντας τη Χίλαρι Κλίντον στην τρίτη θέση! Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος λαμβάνει 51,4%, έναντι 20,4% της Χίλαρι Κλίντον και ο ΜακΜούλιν είναι δεύτερος με 23,3%.

8.23 Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, μεταδίδει το Associated Press.

Με τρόμο αντιδρούν οι αγορές απέναντι στην επερχόμενη προεδρία Τραμπ

 

7.53 Ο  Τραμπ συγκέντρωνε έως πριν από λίγο  245 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ενώ η Κλίντον 215.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατάφερε βαρύ πλήγμα στην Κλίντον κερδίζοντας στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, δύο Πολιτείες κρίσιμης σημασίας, που του εξασφάλισαν 44 εκλέκτορες.

Το αποτέλεσμα παρέμενε ακόμη αμφίρροπο έως πριν από λίγο στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, όπου τα προγνωστικά έκαναν λόγο περί νίκης της Κλίντον, αλλά η έκβαση της ψηφοφορίας μοιάζει αβέβαιη.

Η μητέρα των μαχών οδεύει προς τον τερματισμό της, προσφέροντάς μας ένα μοναδικό πολιτικό θρίλερ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα,

-Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει σε: Αλαμπάμα, Άρκανσο, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Μισισιπί, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Ντακότα, Νότια Καρολίνα, Τένεσι, Τέξας, Δυτική Βιρτζίνια, Μιζούρι, Γουαιόμινγκ, Νότια Ντακότα, Άιοβα, Οχάιο, Μοντάνα, Αϊντάχο, Γιούτα, Φλόριντα και Τζόρτζια.

-Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει σε: Ντέλαγουεαρ, Ουάσινγκτον D.C., Ιλινόις, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Ρόντ Άιλαντ, Βερμόντ, Νιου Μέξικο, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Καλιφόρνια, Γουάσινγκτον, Χαβάη και Όρεγκον.

Στην μάχη των εκλεκτόρων που θα κρίνει και το αποτέλεσμα, το σκορ ως ώρας είναι Κλίντον 209 - Τραμπ 244. Θρίλερ σε Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Γουϊσκόνσιν.

Το thebest.gr μεταδίδει τις αμερικανικές εκλογές και όλες τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα, σε πραγματικό χρόνο και θα σας κρατά ενήμερους με λεπτό-προς-λεπτό κάλυψη μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, όταν και θα ανακοινωθεί ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

_

Συνεχής ενημέρωση

 

07.10 - Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η τροπή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι φαν του Τραμπ έχουν αρχίσει τα πανηγύρια

Οι φαν του Τραμπ έχουν αρχίσει τα πανηγύρια

Οι φαν του Τραμπ έχουν αρχίσει τα πανηγύρια

 

06.59 - Οι New York Times αυτήν την στιγμή δίνουν στον Τραμπ πιθανότητα 95% να κερδίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

 

06.48 - Στην μάχη των εκλεκτόρων που θα κρίνει και το αποτέλεσμα, το σκορ ως ώρας είναι Κλίντον 209 - Τραμπ 244.

Θυμίζουμε πως ο μαγικός αριθμός για την εκλογή του Προέδρου είναι το 270.

Απογοήτευση από τους υποστηρικτές της Κλίντον

Απογοήτευση από τους υποστηρικτές της Κλίντον

Απογοήτευση από τους υποστηρικτές της Κλίντον

 

06.34 - Η Φλόριντα οριστικά στον Τραμπ.

06.25 - Στην πανεθνική ψήφο, με καταμετρημένο το 69% των ψήφων στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 48,9% και η Χίλαρι Κλίντον ποσοστό 46,6%.

06.12 - Σε Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Γουϊσκόνσιν η τελική μάχη

Με τον Τραμπ να βγάζει όλο το βράδυ λαγούς από το καπέλο του, όλα δείχνουν πως η τελική μάχη θα δωθεί σε 3 παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών -την Πενσιλβνάνια, το Μίσιγκαν και το Γουϊσκόνσιν.

Εάν η Κλίντον νικήσει και στις τρεις αυτές πολιτείες, έχει ακόμα καλές πιθανότητες.

Αντίθετα, αν ο Τραμπ κερδίσει σε μία από αυτές, ο δρόμος για την τελική του επικράτηση ανοίγει για τα καλά -αν κερδίσει σε δύο, κλειδώνει την Προεδρία!

Ο εκλεκτορικός χάρτης αυτή την ώρα (06.09)

Ο εκλεκτορικός χάρτης αυτή την ώρα (06.09)

Ο εκλεκτορικός χάρτης αυτή την ώρα (06.09)

06.05 - Στη Χίλαρι Κλίντον, όπως αναμενόταν, η Καλιφόρνια των 55 εκλεκτόρων.

05.54 - Στον Ντόναλντ Τραμπ η Φλόριντα, σύμφωνα με το Associated Press. Πρόκειται για μία κρίσιμης σημασίας πολιτεία, με 29 εκλέκτορες.

05.35 - Το NBC δίνει τη νίκη στο Κολοράντο στην Κλίντον.

05.32 - Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραφε πριν από λίγο πτώση 382,48 μονάδων (-2,23%), στις 17.788,90 μονάδες. Η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο Μεξικού έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή σε ένα επίπεδο 1:20,3195 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στο μεταξύ η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης αντιθέτως κατέγραφε αλματώδη άνοδο κατά 2,9% στα 1.311,80 δολάρια ανά ουγγιά, φθάνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

05.25 - Το NBC ανακοίνωσε το Οχάιο για τον Τραμπ και την Βιρτζίνια για την Κλίντον.

05.19 - Σύμφωνα με τους αναλυτές του CNN, η Φλόριντα μοιάζει να γέρνει προς την πλευρά του Τραμπ, ο οποίος στο 95% των ψήφων, προηγείται με 1,5%.

05.05 - Η πανεθνική ψήφος σε εθνικό επίπεδο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τραμπ: 48,9%
  • Κλίντον: 47%

Ο εκλεκτορικός χάρτης ως ώρας (05.04)

Ο εκλεκτορικός χάρτης ως ώρας (05.04)

Ο εκλεκτορικός χάρτης ως ώρας (05.04)

05.01 - Έκλεισαν οι κάλπες σε Αϊόβα, Νεβάδα, Γιούτα, χωρίς να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα κάποιος από τους δύο μονομάχους. Αντιθέτως, στη Μοντάνα, νικητής αναδεικνύεται ο Ντ. Τραμπ, σύμφωνα με εκτίμηση του CNN.

04.59 - Πτώση 2,23% κατέγραφε πριν από λίγο ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές εξελίσσονται στήθος με στήθος.

04.55 - «Ευχαριστώ» μέσω Twitter από τη Χίλαρι Κλίντον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα δείξει η κάλπη.

04.48 - Οι Νew York Times δίνουν για πρώτη φορά απόψε, πρόβλεψη 51% υπέρ του Τραμπ.

Σημειώνεται πως ξεκίνησαν τη βραδιά με 85% υπέρ της Κλίντον.

04.40 - Όσο περνά η ώρα και καμία από τις κρίσιμες Πολιτείες δεν καταλήγει υπέρ του ενός ή του άλλου, ξυπνούν μνήμες του θρίλερ που έζησαν οι ΗΠΑ στις εκλογές του 2000, μεταξύ Μπους νεώτερου και Γκορ.

Σε κάθε περίπτωση, οι καρδιακοί καλύτερα να πάτε για ύπνο.

Στο αρχηγείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο αρχηγείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο αρχηγείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκλεκτορικός χάρτης ως ώρας (04.33)

Ο εκλεκτορικός χάρτης ως ώρας (04.33)

Ο εκλεκτορικός χάρτης ως ώρας (04.33)

 

04.16 - Με τις κάλπες να έχουν κλείσει σε μεγάλο αριθμό Πολιτειών πλέον, όλα δείχνουν ότι πάμε όχι απλά για μεγάλη νύχτα, αλλά ίσως και για... μεγάλη ημέρα.

Ο Τραμπ παρουσιάζεται σε αρκετές Πολιτείες πιο δυνατός απ' ότι αναμενόταν, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμα απροσδιόριστο.

Σημειώνεται βέβαια πως για να δημιουργήσει το μονοπάτι προς τους 270 εκλέκτορες, πρέπει να βγει νικητής στην πλειοψηφία των Πολιτειών που "παίζονται" αυτή την στιγμή.

Η προσοχή όλων κυρίως στα θρίλερ σε Φλόριντα, Οχάιο, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Κολοράντο και Τζόρτζια.

Και έρχονται κι άλλα.

Η αγωνία στο κατακόρυφο.

Η αγωνία στο κατακόρυφο.

Η αγωνία στο κατακόρυφο.

04.00 - Σε αρκετές Πολιτείες έκλεισαν οι κάλπες.

03.56 - Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC προβλέπει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η μάχη των Πολιτειών μέχρι αυτή την ώρα (03.54)

Η μάχη των Πολιτειών μέχρι αυτή την ώρα (03.54)

Η μάχη των Πολιτειών μέχρι αυτή την ώρα (03.54)

 

03.49 - Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2016, επανεξελέγη στη νότια πολιτεία της Φλόριντα.

03.42 - Το θρίλερ στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα καλά κρατεί.

Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 1,3%.

Σημειώνεται πως απομένουν εκλογικά κέντρα από αστικές συνοικίες που αναμένεται να ευνοήσουν την Κλίντον.

Θρίλερ μέχρι τέλους.

03.32 - Ο Τραμπ κερδίζει και το Αρκάνσας.

03.17 - Έχει κλείσει η ψαλίδα στη Φλόριντα, η οποία δίνει 29 εκλέκτορες, με τη Χίλαρι Κλίντον να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα. Η πολιτεία δεν έχει «κλειδώσει» προς καμία πλευρά.

Ο χάρτης των εκλεκτόρων μέχρι αυτή την στιγμή (03.14)

Ο χάρτης των εκλεκτόρων μέχρι αυτή την σ...

Ο χάρτης των εκλεκτόρων μέχρι αυτή την στιγμή (03.14)

 

03.08 - Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Nτόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ειναι μεν θλiβερό ότι το πρώην προεδρικό ζεύγος δεν τον ψήφισε, ωστόσο εκτίμησε ότι η δημοσιοποίηση της ψήφου των Μπους δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

03.03 - Έκλεισαν οι κάλπες και σε αρκετές ακόμα Πολιτείες.

Τα αμερικανικά δίκτυα έχουν δώσει οριστικό νικητή σε Ιντιάνα, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί και Μισισίπι τον Τραμπ και σε Βερμόντ, Ιλινόις, Νιου Τζέρσι, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ρόουντ Άιλαντ, Ντέλαγουερ, αλλά και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον την Κλίντον.

02.57 - Παρατείνεται η ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα της Βόρειας Καρολίνας, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

02.54 - Νικήτη στη Νότια Καρολίνα ανακήρυξε τον Tραμπ το FOX NEWS.

02.51 - Το αποτέλεσμα "έχει κλειδώσει υπέρ της Κλίντον" σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπός της.

02.48 - Τον Μπαράκ Ομπάμα επικαλείται η Χίλαρι Κλίντον, καλώντας τους Αμερικανούς να προσέλθουν στις κάλπες έστω και την τελευταία στιγμή.

Το Μανχάταν ψήφισε Χίλαρι!

Το Μανχάταν ψήφισε Χίλαρι!

Το Μανχάταν ψήφισε Χίλαρι!

 

02.43 - Η μόνη έκπληξη ως ώρας στη βραδιά, είναι πως δεν υπάρχουν εκπλήξεις.

Βιρτζίνια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Φλόριντα και Βιρτζίνια, έχουν δρόμο ακόμα, με την κούρσα να είναι ντέρμπι σε αυτές τις πολιτείες που έκλεισαν οι κάλπες.

02.33 - Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα, νικητής στη Δυτική Βιρτζίνια θα αναδειχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

02.30 - Έκλεισαν οι κάλπες και σε Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο και Δυτική Βιρτζίνια.

Η μάχη των εκλεκτόρων μέχρι αυτή την ώρα (CNN)

Η μάχη των εκλεκτόρων μέχρι αυτή την ώρα (CNN)

Η μάχη των εκλεκτόρων μέχρι αυτή την ώρα (CNN)

 

02.25 - Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς- κυβερνήτης της Ιντιάνα- ευχαρίστησε την πολιτεία του για τη συνεισφορά των 11 εκλεκτόρων στον Ρεπουμπλικανό.

02.17 - Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς που προσήλθαν στις κάλπες είπαν ότι η Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον έχει το ταμπεραμέντο για να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Περίπου ένα τρίτο των ψηφοφόρων είπαν το ίδιο και για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Κανένας όμως από τους δύο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θεωρείται από τους ψηφοφόρους έντιμος πολιτικός, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από exit poll που έγιναν από την εταιρεία Edison Research για λογαριασμό του πρακτορείου Associated Press και των τηλεοπτικών καναλιών.

02.11 - Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό κέντρο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους LA Times. Το ίδιο μέσο ανεβάζει τον αριθμό των τραυματιών σε τρεις.

Ο δράστης φέρεται να έχει διαφύγει, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

02.09 - Τα τηλεοπτικά δίκτυα δηλώνουν για την Τζόρτζια πως είναι νωρίς ακόμα για οριστικό αποτέλεσμα.

Μια Πολιτεία παραδοσιακά ρεπουμπλικανική, μόνο καλό στοιχείο δεν είναι για τις τύχες του Τραμπ, το γεγονός ότι δεν την "καθαρίζει" εύκολα.

Νωρίς ακόμα για την South Carolina.

Νωρίς ακόμα για την South Carolina.

Νωρίς ακόμα για την South Carolina.

02.00 - Το NBC έδωσε οριστικό νικητή σε Ιντιάνα και Κεντάκι τον Τραμπ και στο Βερμοντ την Κλίντον.

Αναμενόμενα αποτελέσματα.

02.00 - Μόλις έκλεισαν οι κάλπες σε μεγάλο μέρος της πολιτείας της Φλόριντα και του Κεντάκι, στη Βιρτζίνια, τη Τζόρτζια, την υπόλοιπη Ιντιάνα, το Βερμόντ, τη Νότια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και το Νιου Χαμσάιρ.

01.54 - Άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα του Εκόνομιστ, για το πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες άλλων χωρών, αν ψήφιζαν στις αμερικανικές εκλογές.

Η προτίμηση προς την Κλίντον κάτι περισσότερο από προφανής.

 

01.45 - Αναμενόμενο το προβάδισμα Τραμπ σε Ιντιάνα και Κεντάκι. Δεν μεταβάλει κάτι στη γενική εικόνα.

01.43 - Τα πρώτα αποτελέσματα από την Ιντιάνα δίνουν Τραμπ 69,3% και Κλίντον 27,5%.

01.37 - Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στο Κεντάκι, όπου έκλεισαν οι κάλπες, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία από την πολιτεία ο Τραμπ προηγείται της Κλίντον με 79,1% έναντι 18%, σύμφωνα με το CNN.

Σημειώνεται ότι οι κάλπες έχουν κλείσει σε μέρος του Κεντάκι.

01.32 - Η σημασία της "ισπανόφωνης" ψήφου έχει τονιστεί πολές φορές. Σύμφωνα με το exit poll του FOX News, η Κλίντον παίρνει το 65% έναντι μόλις 27% του Τραμπ.

 

01.27 - Πυροβολισμοί κοντά σε εκλογικό κέντρο στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το CNN, δύο άνθρωποι έχουν δεχθεί πυρά, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

01.25 - Το πιο αντιδημοφιλές δίδυμο υποψηφίων στην ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ

Σε ένα πρώτο exit poll που δημοσιεύουν οι Financial Times -με την υποσημείωση ότι τα πρώτα exit polls είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα- καταγράφεται ότι οι ψηφοφόροι έχουν αρνητική εικόνα για την Χίλαρι Κλίντον σε ποσοστό 54% και για τον Ντόναλντ Τραμπ σε ποσοστό 61%. Παράλληλα, το 59% των ψηφοφόρων θεωρούν ανέντιμη και αναξιόπιστη την κ. Κλίντον, ενώ το 65% «βλέπει» τον κ. Τραμπ κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πάντως, το 53% εκτιμά πως η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει τα προσόντα για την προεδρία, με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της να συγκεντρώνει 37%.

Η νύχτα πέφτει στον Λευκό Οίκο.

Η νύχτα πέφτει στον Λευκό Οίκο.

Η νύχτα πέφτει στον Λευκό Οίκο.

 

01.17 - Νέες εκκλήσεις από τους δύο μονομάχους για τον Λευκό Οίκο προς τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

01.15 - Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Τραμπ "οι Ρεπουμπλικανοί για να νικήσουν δεν χρειάζονται τις πολιτείες: Οχάιο, Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα".

01.12 - Παράταση 90 λεπτών ζητούν στη Βόρεια Καρολίνα όπως μεταδίδει το CNN.

01.00 - Έκλεισαν οι κάλπες στις δύο πρώτες πολιτείες, συγκεκριμένα στην Ιντιάνα και στο Κεντάκι.

Και στις δύο θεωρείται πως νικητής θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κάλπες θα κλείνουν στις επόμενες ώρες με την εξής σειρά, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

 

01.00 - Ψηφίζοντας όχι "υπέρ κάποιου" αλλά "κατά κάποιου"

Όλο και περισσότεροι αναλυτές στα αμερικανικά δίκτυα, σημειώνουν το γεγονός πως μια σημαντική μερίδα των πολιτών σήμερα, ψηφίζει κατά κάποιου υποψηφίου και όχι υπέρ κάποιου.

Επίσης, σημειώνουν πως αρκετοί είναι και αυτοί που απλά επιλέγουν "το λιγότερο από τα δύο κακά" (lesser of two evils).

00.55 - Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/Reuters, σε δείγμα 10.604 Αμερικανών που ψήφισαν σε όλες τις πολιτείες, το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό ηγέτη για να πάρει την χώρα πίσω από τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

Παράλληλα, το 72% πιστεύει ότι «η αμερικανική οικονομία είναι οικοδομημένη για να εξυπηρετεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

Εξάλλου, το 68% εκτιμά ότι «τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για 'ανθρώπους σαν και μένα'», με το 76% να πιστεύει ότι «τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδιαφέρονται περισσότερο να βγάζουν χρήματα παρά να αποκαλύπτουν την αλήθεια».

00.49 - Μεγάλος ο αριθμός των εκλεκτόρων που "παίζονται"

Όπως μπορείτε να δείτε και στον τελικό εκλεκτορικό χάρτη που εξέδωσε το έγκυρο realclearpolitics, ο αριθμός των εκλεκτόρων που "παίζονται" μεταξύ των δύο διεκδικητών, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την τελευταία μέρα, φτάνοντας το ιδιαίτερα υψηλό 171.

Αυτό είναι δηλωτικό του "ανοιχτού" χαρακτήρα της αναμέτρησης, νικητής της οποίας υπενθυμίζουμε θα είναι όποιος από τους δύο φτάσει πρώτος τον μαγικό αριθμό 270 -δηλαδή την πλειοψηφία των συνολικά 538 εκλεκτόρων.

Ο εκλεκτορικός χάρτης των ΗΠΑ πριν να ανοίξουν οι κάλπες

Ο εκλεκτορικός χάρτης των ΗΠΑ πριν να αν...

Ο εκλεκτορικός χάρτης των ΗΠΑ πριν να ανοίξουν οι κάλπες

00.36 - Χάκερς επιτέθηκαν για λίγο στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC.

Η ιστοσελίδα επανήλθε σε κανονική λειτουργία εντός ολίγου.

00.33 - Σύμφωνα με το CNN, το 54% των ψηφοφόρων επιδοκιμάζουν την πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα και μόνο 4 στους 10 δηλώνουν αισιόδοξοι για το εάν η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να φέρουν κάποια αλλαγή.

Η πλειοψηφία στο exit poll κρίνει την οικονομία ως το πιο σημαντικό θέμα, ενώ 8 στους 10 δηλώνουν πως έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο εκλογικό αποτέλεσμα.

00.27 - Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα δημοσκοπήσεων του NBC, οι αρνητικές γνώμες των πολιτών για τον Τραμπ, είναι 6% περισσότερες από αυτές για την Κλίντον.

00.20 - Ο γνωστός για τις ακραίες πεποιθήσεις του, ρεπουμπλικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Ρας Λίμπο, δήλωσε πριν λίγο στον "αέρα" πως γνωρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος Μπους ο νεώτερος, ψήφισε υπέρ της Κλίντον!

00.16 - Το Reuters δημοσίευσε τα πρώτα, τμηματικά, συμπεράσματά από την έρευνά του σε όσους είχαν ψηφίσει νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Στην πρώτη δημοσίευση δεν αναφέρεται ποσοστό υποψηφίου, καθώς οι κάλπες δεν έχουν ακόμη κλείσει, αλλά μόνο τα στοιχεία από τα ερωτήματα για το σκεπτικό των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσίευση, το 75% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι «η Αμερική χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη που θα πάρει πίσω την χώρα από τους πλούσιους και ισχυρούς», και το 68% ότι «τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για απλούς πολίτες». 

00.10 - Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα από πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Η τούρτα "Τραμπ" μεταφέρεται στο αρχηγείο του ρεπουμπλικανού υποψηφίου

Η τούρτα "Τραμπ" μεταφέρεται σ...

Η τούρτα "Τραμπ" μεταφέρεται στο αρχηγείο του ρεπουμπλικανού υποψηφίου

 

23.59 - Σύμφωνα με αναλυτές του ABC, η Ιντιάνα -η πρώτη Πολιτεία από την οποία θα έχουμε αποτέλεσμα μετά τις 02.00- πηγαίνει στον Ντόναλντ Τραμπ. H πολιτεία δίνει 11 εκλέκτορες.

Θυμίζουμε πως ο μαγικός αριθμός για την προεδρία είναι οι 270 εκλέκτορες.

23.54 - Σε ερώτηση του CNN τι θα γίνει στην περίπτωση που τα τηλεοπτικά δίκτυο ανακηρύξουν νίκη της Κλίντον και ο Τραμπ δεν την αναγνωρίσει, ο εκπρόσωπος της Κλίντον, Μπράιαν Φάλον σχολίασε ότι υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που ο Τραμπ «αρνηθεί την πραγματικότητα».

«Η Κλίντον θα προχωρήσει και θα κηρύξει τη νίκη» απάντησε.

Ψήφος και με... καπέλο!

Ψήφος και με... καπέλο!

Ψήφος και με... καπέλο!

 

23.44 - "Αυτή η εκλογή απέχει πολύ από το τέλος της!" σημειώνει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τους πολίτες εκ νέου στις κάλπες μέχρι την τελευταία στιγμή.

23.30 - Αξίζει να τονισθεί πως στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα στα πάνελ των περισσότερων αμερικανικών δικτύων, κύριο θέμα αποτελεί η αγωνία για το πώς θα ιαθεί η βαθιά πληγή του χάσματος που η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας της χώρας.

Κάτι που πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα για όποιον από τους δύο διεκδικητές αναλάβει το χρίσμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

23.18 - Η Φλόριντα και το "μάκρος" της νύχτας

Η πολιτεία της Φλόριντα ανέκαθεν υπήρξε εκ των κρισιμότερων για εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ.

Σήμερα όμως ειδικά, ακριβώς επειδή τα αποτελέσματά της θα βγουν με τις πρώτες πολιτείες, λίγο μετά τις 02.00, ενδέχεται να καθορίσει και το πόσο "μακρά" θα είναι η νύχτα μας.

Κι αυτό γιατί, όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει εκεί, τότε μπορεί και να ελπίζει σε τελική νίκη -οπότε το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φανεί ακόμα και αρκετές ώρες αργότερα.

Εάν όμως η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει την Φλόριντα, τότε μάλλον θα είναι αδύνατο για τον Τραμπ να βρει το εκλεκτορικό "μονοπάτι" που θα τον οδηγήσει στην τελική επικράτηση.

Και ψήφος από... αυτοκίνητο!

Και ψήφος από... αυτοκίνητο!

Και ψήφος από... αυτοκίνητο!

 

23.01 - Η κομητεία Ντούρχαμ στη Βόρεια Καρολίνα ζήτησε παράταση της εκλογικής διαδικασίας κατά 90 λεπτά λόγω προβλήματος στην ψηφοφορία.

22.54 - Ανοδικά τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

22.37 - Πιθανή νίκη του Τραμπ θα αποτελούσε τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα.

Η Μαλκόρα ανέφερε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι εγκαινίασε μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις, επιδιώκοντας στενότερη συνεργασία και αύξηση του εμπορίου, έπειτα από μια περίοδο έντασης.

Κάλπες μέχρι και σε σούπερ-μάρκετ! (National City, Calif)

Κάλπες μέχρι και σε σούπερ-μάρκετ! (Nati...

Κάλπες μέχρι και σε σούπερ-μάρκετ! (National City, Calif)

 

22.23 - Αξίζει να σημειωθεί πως ως ώρας, δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικής έκτασης έκτροπα με υποστηρικτές των δύο διεκδητικών που εμφανίστηκαν ως «επόπτες».

22.13 - Γκάφα από τον υιό Τραμπ.

Προφανώς από τον ενθουσιασμό του ανέβασε στο Twitter φωτογραφία της ψήφου του γράφοντας «φοβερή τιμή να ψηφίζω τον πατέρα μου».

Ωστόσο, αρκετοί έσπευσαν να τον επικρίνουν καθώς είναι παράνομο να δημοσιοποιείς φωτογραφία της ψήφου σου εντός του εκλογικού κέντρου.

"Η ψήφος μου μετράει"

"Η ψήφος μου μετράει"

"Η ψήφος μου μετράει"

22.05 - Οι δύο υποψήφιοι επέλεξαν τη Νέα Υόρκη για να περάσουν τη νύχτα της αναμονής των αποτελεσμάτων με τα μέτρα ασφαλείας φυσικά να είναι δρακόντεια στο κεντρικό Μαχνάταν.

21.53 - Δικαστής της Νεβάδα απέρριψε το αίτημα του Τραμπ για άμεση μήνυση σχετικά με τις ψήφους σε εκλογικό σταθμό του Λας Βέγκας.

Nωρίτερα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχε καταθέσει μήνυση καθώς έφορος κράτησε ανοιχτό κέντρο κατά ένα δίωρο πέραν του ωραρίου για να εξυπηρετήσει ψηφοφόρους.

 

21.51 -Βγάζει η διαφήμιση Πρόεδρο;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Center for Public Integrity, ο συνολικός αριθμός διαφημήσεων υπέρ της Κλίντον ήταν περίπου τριπλάσιος από τον αντίστοιχο υπέρ του Τραμπ.

Μένει να δούμε αν και τα σημερινά αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.


 

21.40 - Συνεχίζει την "γκρίνια" με νέες δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξή του στο FOX, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αναφορές για προβλήματα με μηχανές σε διάφορα εκλογικά κέντρα που μετατρέπουν την ψήφο υπέρ των Ρεπουμπλικανών σε ψήφο υπέρ των Δημοκρατικών.

21.30 - Το "αποφασιστικό" και κρίσιμο Οχάιο

Είναι αληθινά εντυπωσιακό το πόσο καθοριστικό είναι το Οχάιο για τις εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, τα τελευταία 130 χρόνια, δεν έχει υπάρξει ούτε μία φορά που το τελικό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη πολιτεία να διαφέρει περισσότερο από 2 μονάδες σε σχέση με το πανεθνικό!

Επίσης, μόλις 2 φορές, ο νικητής στο Οχάιο δεν έγινε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν χρειάζεται συνεπώς να τονίσουμε γιατί το Οχάιο θα είναι μια από τις Πολιτείες που θα έχουμε κατά νου στο αποψινό μαραθώνιο.

21.18 - Ξεκάθαρο μήνυμα για νίκη της Κλίντον έστειλε ο Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιός της στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ δήλωσε νωρίτερα ότι ήρθε η ώρα «να πούμε στον Τραμπ ότι η τάξη του, των δισεκατομμυριούχων, και οι μεγάλες πολυεθνικές θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

21.13 - Ανεβάζοντας την παρακάτω φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Twitter, η Τσέλσι Κλίντον δηλώνει πως για την ίδια η ψήφος για την μητέρα της ήταν "μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου".

 

21.05 - Συνολικά 300 διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) Τόμας Ράιμερ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

21.02 - Οι Δημοκρατικοί θα δώσουν εκτός των άλλων σήμερα, μάχη και για την επανάκτηση της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, με τους 435 αντιπροσώπους του.

Χαρακτηριστικός ο σχετικός αναλυτικός χάρτης της Wall Street Journal.

 

20.50 - Ρεκόρ αποτελεί ο αριθμός των ισπανόφωνων που ψήφισε νωρίς σήμερα, χτίζοντας τον αποκαλούμενο «τοίχο με ψήφους λατίνων» κατά του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κλίντον να προηγείται στη Φλόριντα με οριακή διαφορά δύο μονάδων. Εάν τελικά η υποψήφια των Δημοκρατικών επικρατήσει θα οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους Ισπανόφωνους και πιθανότατα θα κλείσει τον δρόμο του Τραμπ προς την τελική νίκη.

20.42 - Μέχρι την τελευταία στιγμή δίνει τον προεκλογικό αγώνα ο πρόεδρος Ομπάμα.

Νωρίτερα, πραγματοποίησε σειρά συνεντεύξεων σε ραδιόφωνα της Φιλαδέλφεια, στην κρίσιμη για την Κλίντον πολιτεία της Πενσυλβάνια.

 

20.26 - Μήνυση κατά του έφορου στην κοινότητα Κλαρκ της Νεβάδα υπέβαλε το επιτελείο του Τραμπ καθώς είχε επιτρέψει να παραμείνει ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα εκλογικό τμήμα προκειμένου να προλάβουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι όσοι συνωστίζονταν σε ουρές.

20.22 - Εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε πριν λίγο στην Wall Street Journal πως η πλευρά τους αισθάνεται "σίγουρη για τη δουλειά που έχει γίνει σχετικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων".

20.13 - «Θα είναι δύσκολο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών στρατοπέδων, το οποίο έγινε ακόμα βαθύτερο» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

20.12 - Με καλό καιρό συνεχίζεται η ψηφοφορία σε κάθε άκρη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το weather.com, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τις επόμενες ώρες.

 

20.00 - Η εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο «The East Bay Times» αναφέρει ότι οι εκλογές είναι «μία μάχη για την ψυχή της Αμερικής». Η εφημερίδα υποστηρίζει την Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο, τονίζει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει «αν πολλοί καλοί πολίτες μείνουν σπίτι» αντί να ψηφίσουν. «Ναι, και οι δύο υποψήφιοι έχουν ελαττώματα» υποστηρίζει.

19.55 - Τα στοιχήματα παίζουν και αυτά το δικό τους ρόλο στηνεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Συνολικά, σε επίπεδα ρεκόρ για πολιτική αναμέτρηση, με τη βρετανική πλατφόρμα Betfair να αναφέρει πως έχουν παιχτεί περίπου 136 εκατ. δολάρια στην κόντρα Χίλαρι και Τραμπ. 

Οι τρεις στους τέσσερις ποντάρουν στην Κλίντον. Προφανώς βέβαια, όταν πρόκειται για τζόγο, οι επιλογές υπακούουν σε διαφορετικούς κανόνες.

19.47 - Ουκ ολίγα τα απρόοπτα της εκλογικής διαδικασίας...

 

19.38 - Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μία νίκη της Χίλαρι Κλίντον θα έφερνε ένα βήμα πιο κοντά την ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων σε ανώτατες και ανώτερες θέσεις εξουσίας στον πλανήτη.

«Θα ερχόταν λίγο πιο κοντά η ισορροπία ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες σε θέσεις εξουσίας», δήλωσε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.

19.34 - Οι Los Angeles Times έδωσαν την οριστική τους εκτίμηση, βάσει δημοσκοπήσεων και εκλογικού ιστορικού, και θεωρούν πως η Κλίντον θα κερδίσει την προεδρία με 352 εκλέκτορες ενώ ο Τραμπ θα καταλήξει με 186.

Την ίδια στιγμή, η Washington Post επίσης καταλήγει να θεωρεί πιθανότερη τη νίκη Κλίντον, με μόλις 275 εκλέκτορες όμως.

19.25 - Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ εκλέγεται σήμερα το 1/3 των μελών της Γερουσίας, καθώς και το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και τα δύο σώματα ελέγχονται την τελευταία διετία από τους Ρεπουμπλικανούς.

19.15 - Στις ΗΠΑ, ψηφίζουν και... οι κάλτσες!

 

19.08 - Ο Ντόναλντ Τραμπ αφού ψήφισε, ερωτώμενος εάν ανησυχεί για εκλογική νοθεία, απάντησε λακωνικά: «Πάντα ανησυχούμε γι' αυτό».

 

18.36 - Ψήφισαν και οι δύο υποψήφιοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια ψηφίζουν στη Νέα Υόρκη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάν...

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια ψηφίζουν στη Νέα Υόρκη.

 

Στο Δημόσιο Σχολείο 59, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται το εκλογικό του τμήμα, μόλις ψήφισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν λίγο, μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο Fox, είχε δηλώσει: «Βλέπω τόσες ελπίδες και τόσα όνειρα να μη γίνονται πραγματικότητα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν, με μια πραγματική ηγεσία στη χώρα. Και οι άνθρωποι πληγώνονται τόσο πολύ».

Η Χίλαρι Κλίντον ψηφίζει στην Τσαπάκουα

Η Χίλαρι Κλίντον ψηφίζει στην Τσαπάκουα

Η Χίλαρι Κλίντον ψηφίζει στην Τσαπάκουα

 

Νωρίτερα, εξερχόμενη του εκλογικού κέντρου όπου ψήφισε, κοντά στην οικία της στην Τσαπάκουα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έσφιξε με χαμόγελο τα χέρια υποστηρικτών της. «Είμαι τόσο χαρούμενη», δήλωσε. «Είμαι πραγματικά απίστευτα χαρούμενη. Είναι εδώ όλοι οι φίλοι και οι γείτονές μου, αυτό με κάνει τόσο ευτυχή», πρόσθεσε.

Η κ. Κλίντον συνοδευόταν από τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις