Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ; Τα Κλαμπ Οικογενειών είναι εδώ για εσάς- Δεκάδες Πατρινοί έχουν ζητήσει βοήθεια

Έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ; Τα Κλαμπ Οι...

Πώς λειτουργούν;

Εδώ και 13 χρόνια στην Πάτρα λειτουργούν πέντε Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ με σημαντικά αποτελέσματα επιτυχίας καθώς περίπου το 65-70% όσων έχουν ζητήσει βοήθεια έχουν καταφέρει να μείνουν μετά μακριά από το ποτό. Μάλιστα η ανταπόκριση Πατρινών οικογενειών στο κάλεσα των εθελοντών που τρέχουν τα προγράμματα είναι μεγάλη, καθώς αυτή την περίοδο υποστηρίζονται 70 με 80 άτομα.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος και υπεύθυνη του ΚΟΠΑ Πάτρας, Καικιλία Κατσιβαρδάς πρόκειται για μια πολυοικογενειακή θεραπευτική κοινότητα καθώς σε αυτό το κλαμπ έρχονται οικογένειες με το μέλος που πίνει και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκαλεί το αλκοόλ.

«Στην Πάτρα έχουμε 5 κλαμπ, ένα κάθε μέρα. Γεωγραφικά καλύπτεται όλη η πόλη από την Παραλία έως τον Άγ. Διονύσιο, προσπαθούμε δηλαδή να βρουν ένα κλαμπ κοντά τους ώστε να μην χρειάζεται να πάνε μακριά. Λειτουργούμε κι όλες τις ημέρες (Δευτέρα με Παρασκευή) ώστε να επιλέξουν ποια τους είναι καλύτερη σε σχέση με τις άλλες υποχρεώσεις τους», σημείωσε η κυρία Κατσιβαρδά. Τα κλαμπ στηρίζονται στη θεωρία της ανοικτής κοινότητας και στα 13 αυτά χρόνια έχουν βοηθήσει εκατοντάδες οικογένειες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τα προβλήματα που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ. Τα ποσοστά της επιτυχίας δείχνουν και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που ακολουθείται, δείχνουν δηλαδή ότι υπάρχει διέξοδος.

«Στους ανθρώπους που έρχονται βέβαια στα κλαμπ, γιατί εάν κάποιος δεν έρθει δεν μπορεί να αποτελέσματα. Μπορεί να  βοηθηθεί αυτός που έρχεται και η οικογένεια του. Έχουμε και μεγάλες αντιστάσεις, δηλαδή οι χρήστες λένε δεν μπορώ να έρθω με την οικογένειά μου ή λένε ότι η οικογένειά μου φταίει που πίνω. Από την άλλη η οικογένεια λέει που να έρθουμε, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν αυτή το πρόβλημα, ενώ δεν είναι έτσι»», επισημαίνει η κυρία Κατσιβαρδά καλώντας ουσιαστικά όσους έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ να ξεπεράσουν τους προβληματισμούς και τα ταμπού τους και να ψάξουν για βοήθεια.

«Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το αλκοόλ δεν είναι άνθρωποι που είναι εκτός του κοινωνικού συνόλου, δεν ανήκουν στο περιθώριο. Είναι άνθρωποι που λειτουργούν στις εργασίες τους, στις οικογένειές τους, δεν μιλάμε για μια ουσία που είναι κοινωνικά κατακριτέα. Σε όλους τους εθισμούς από τις ουσίες το πιο δύσκολο είναι η αναγνώριση του προβλήματος, αυτό συμβαίνει στον χρήστη όχι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τα υπόλοιπα μέλη βιώνουν το πρόβλημα, σε πολύ μεγάλο μέρος του είναι κομμάτι του προβλήματος και είναι αυτά που θα αναζητήσουν βοήθεια όχι ο ίδιος ο χρήστης.

Η δική μας μέθοδος είναι η μόνη μη κρατική και ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σε πρόσφατη συνάντηση είπε ότι είμαστε οι μόνοι που κάνουμε αυτό που κάνουμε με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή ως θεραπευτική μέθοδος δεν χωρίζουμε το μέλος από την οικογένεια. Οι περισσότερες θεραπευτικές κοινότητες έχουν άλλη ομάδα για τα μέλη και άλλες για τους χρήστες. Εμείς έχουμε μαζί όλη την οικογένεια. Αυτό είναι εξαιρετικά, δύσκολο, προκλητικό αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικό», τονίζει η ψυχολόγος του ΚΟΠΑ Πάτρας.

Τη βοήθεια των κλαμπ μπορούν να ζητήσουν και ζητούν και μοναχικά άτομα που δεν έχουν φυσική οικογένεια και γι’ αυτούς όμως υπάρχουν τρόποι για να «αποκτήσουν» μια «ανάδοχη» οικογένεια. Στην περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας κατοικούν στην Πάτρα αλλά δεν έρχονται στο πρόγραμμα, ως οικογένεια μπορεί να νοηθεί ένας πολύ καλός φίλος, που είναι σαν οικογένεια. Φτάνει να δεσμευτεί να έρχεται μαζί του. Εάν κάποιος μοναχικός άνθρωπος, μετανάστης, πρώην φυλακισμένος, φοιτητές κ.α. είναι πραγματικά σε μια κατάσταση χωρίς οικογένεια, το κλαμπ φροντίζει και του βρίσκει μια «ανάδοχη οικογένεια» μέσα από κλαμπ, έτσι κανείς δεν μένει χωρίς οικογένεια.

«Υπάρχουν βασικοί κανόνες λειτουργίας, που δεν παραβιάζονται και άνθρωποι που δεν επιθυμούν να τους τηρήσουν φεύγουν από το κλαμπ. Ο βασικότερος είναι η αρχή της εμπιστευτικότητας, δηλαδή ο κανόνας του απορρήτου.  Ποτέ τα στοιχεία των ανθρώπων δεν μεταφέρονται, δεν βγαίνουν έξω από κλαμπ.

Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί να τηλεφωνεί στο 6984814013. Το τηλέφωνο απαντάται πάντα από κάποιον υπεύθυνο, σε κάθε περίπτωση εάν μιλάει ή δεν απαντηθεί άμεσα θα καλέσουμε πάντα πίσω. Για λόγους ταμπού και ντροπής οι άνθρωποι συνηθίζουν να καλούν από απόκρυψη, εκεί δεν μπορούμε να καλέσουμε πίσω, είναι σημαντικό να ξέρουν ότι τηρείται το απόρρητο», συμπλήρωσε η κυρία Κατσιβαρδά μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις