Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα:Γιατί καιγόμαστε τον Αύγουστο- Oι μεγάλες πυρκαγιές που μας έκαψαν τα τελευταία 5 χρόνια - ΦΩΤΟ

Αχαΐα:Γιατί καιγόμαστε τον Αύγουστο- Oι ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Συνήθως εκδηλώνονται τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού

Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και συνήθως «παραδοσιακά» αποτελεί τον πλέον επικίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών κι αυτό όχι τυχαία, καθώς όπως μας εξηγεί ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης, τα μελτέμια σε συνδυασμό με το ξερό περιβάλλον, λόγω της ανομβρίας, αποτελούν τον πιο επικίνδυνο συνδυασμό. «Οι φωτιές του Αυγούστου συνήθως είναι οι πιο επικίνδυνες και οι πιο καταστροφικές», επισημαίνει και μας υπενθυμίζει να είμαστε προσεκτικοί αυτές τις ημέρες.

Εξάλλου, οι περισσότερες από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάτρα και την Αχαΐα τα τελευταία χρόνια (2011-2016), εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο. Φωτιές που απείλησαν σπίτια, περιουσίες, εργοστάσια και κατέστρεψαν φυσικό πλούτο. "Οι φωτιές του Αυγούστου συνήθως είναι οι πιο επικίνδυνες και οι πιο καταστροφικές", τονίζει.

Για την αντιμετώπισή τους η πυροσβεστική έδινε μάχες μέρα νύχτα και διαφοροποιούσε το επιχειρησιακό σχέδιο, όπως μας εξηγεί ο Νίκος Ρουμελιώτης, ανάλογα με την πορεία του πύρινου μετώπου, καθώς η προτεραιότητα είναι πάντα η ζωή, η περιουσία, το περιβάλλον.

Το «μυστικό» για την αντιμετώπισή τους είναι η μεγάλη, από πλευράς δυνάμεων και φυσικά η έγκαιρη, από πλευράς χρόνου, κινητοποίηση, υπογραμμίζει στο thebest.gr o Νίκος Ρουμελιώτης. Στόχος είναι να «πιάσουν» όπως λένε στη γλώσσα τους τη φωτιά άμεσα, πριν έρθουν τα χειρότερα.

Ας θυμηθούμε τώρα τις μεγάλες φωτιές που δοκίμασαν πυροσβεστική και κατοίκους, όπου υπήρχαν κοντά, τα τελευταία χρόνια.

22 Αυγούστου 2011. Εκδηλώνεται φωτιά στο Γιαννισκάρι. Ένα φυσικό τοπία καταστρέφεται. Δεν απειλούνται άνθρωποι ή σπίτια. Αλλά οι δυνατοί άνεμοι και το γεγονός ότι  ξέσπασε νύχτα, δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών, καθώς το βράδυ είναι αδύνατες οι ρίψεις νερού από αεροσκάφη.

Δείτε τι είχε συμβεί με τη φωτιά στο Γιαννισκάρι, που είχε κάψει 140 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γιαννισκάρι - Κοινωνία - The Best ... - Thebest.gr

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Γιαννισκάρι - Κοινωνία ... - Thebest.gr

Αύγουστος του 2011, λίγες ημέρες μετά και φωτιά ξεσπά στη ΒΙΠΕ και δεν είναι η μοναδική στην περιοχή. «Ο πύρινος εφιάλτης δείχνει να μην έχει τέλος - και - για την Πάτρα σήμερα, καθώς μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει εδώ και λίγη ώρα στη Βιομηχανική Περιοχή. Από την πυρκαγιά, απειλούνται τα χωριά Χαϊκάλι και Περιστέρα.

Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, απειλεί σπίτια και εργοστάσια σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί επί τόπου.

Παράλληλα, το πύρινο μέτωπο των Συχαινών φέρεται να έχει αναζωπυρωθεί, ενώ καπνοί αναδύονται και από την περιοχή του Καστριτσίου, πίσω από το βουνό».

. Κινδύνεψαν πυροσβέστες στη φωτιά στο Χαϊκάλι που έκαψε εργοστάσια

Δεν έφτανε μόνο αυτή η φωτιά απανωτά έρχονται και άλλεςσε Βούντενη και Πόρτες

ΩΡΑ 01.35: Οι πρώτες ελπίδες για έλεγχο των πυρκαγιών σε Βούντενη και Πόρτες

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κρύφτηκε ο ουρανός της Πάτρας από τον καπνό των μεγάλων πυρκαγιών- Δείτε φωτογραφίες

Αχαΐα: Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Πόρτες, Χαϊκάλι και Βούντενη- Ανάσα για τους κατοίκους

 

Αργυρά, Σελλά, Καστρίτσι- Ο εφιάλτης ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου

 

Ποιος δεν θυμάται τον πύρινο εφιάλτη στις παρυφές της Πάτρας, τον Ιούλιο του 2012. Καιγόταν ο τόπος. Κινδύνεψαν άνθρωποι κάηκαν περιουσίες και μια μεγάλη οικολογική ζημιά.Κι αυτή η φωτιά ξέσπασε νύχτα, ξημερώματα.Πυροσβέστες, κάτοικοι, Δήμος, εθελοντές κλπ προσπαθούσαν να σώσουν ότι σώζεται...

Αχαΐα: Η χθεσινή μέρα και νύχτα της μεγάλης αγωνίας - Δείτε το χρονικό της μεγάλης φωτιάς - ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

 

Δείτε μερικές φωτό

Λίγο νωρίτερα, στις 20 Αυγούστου είχε ξεσπάσει φωτιά στου Μπάλα που θα μπορούσε να καταστρέψει το μοναστήρι, ωστόσο η πυροσβεστική απέτρεψε αυτόν τον κίνδυνο και η ζωή των μοναχών και η διάσωση του ιερού χώρου ήταν οι πρώτες προτεραιότητες.

"Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Διοικητής του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας Γιάννης Πετρούτσος οφείλεται σε εμπρησμό και δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή γίνεται στόχος.

" Στο συγκεκριμένο είχαν γίνει απόπειρες και πέρυσι και πρόπερσι. Πέρυσι μάλιστα είχαμε βρει κι εμπρηστικό μηχανισμό", δηλώνει.

Οι πυροσβεστική διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και ήδη υπάρχει συγκεκριμένος προσανατολισμός.

Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες για αρκετές εστίες που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα.

Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε 170 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 στρέμματα υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Οι συνθήκες για την αντιμετώπιση της φωτιάς ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να σωθεί η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα, καθώς και το να μην επεκταθεί η φωτιά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά και στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας".

Πάτρα: Έρευνες της πυροσβεστικής για τον εμπρησμό στο Μπάλα - Πάνω από 200 στρέμματα έκαψε η φωτιά - Τι λέει στο thebest.gr ο διοικητής Γ. Πετρούτσος για την εφιαλτική νύχτα

Πάτρα: Το κύκλωμα των εμπρηστών χτύπησε και φέτος στου Μπάλα-Το διαβολικό "τρίγωνο"δράσης που ξυπνά εφιάλτες κάθε χρόνο- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

 

To 2014 η χρονιά ήταν λιγότερο "καυτή" ενώ το 2015 μεγάλη ήταν η φωτιά που ξέσπασε στα Συχαινά. Και πάλι οι πυροσβέστες αψήφισαν κι αντιμετώπισαν τον κίνδυνο, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Και σε αυτή τη φωτιά υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί πυροσβεστών.

 


Απολογισμός της μεγάλης φωτιάς στα Συχαινά - Thebest.gr

Πάτρα: Η πυρκαγιά στα Συχαινά "κατάπιε" πυροσβεστικό ... - Thebest.gr

"Μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις πυρκαγιών χαρακτηρίζει το συμβάν στα Συχαινά της Πάτρας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής στο νομό Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης, μιλώντας στο thebest.gr. Όπως αναφέρει οι άνεμοι ήταν ισχυρότατοι, με αποτέλεσμα να πετάγονται διαρκώς σπίθες και να δημιουργούνται νέες εστίες πυρκαγιάς, που κατευθύνονταν σε κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση,έχουν αποτεφρωθεί περίπου 200 στρέμματα χορτολιβαδικής κυρίως έκτασης. To ανακριτικό έφτασε στον τόπο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή το οποίο κάνει την προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ξεσπάσει φωτιές στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Διοικητή νομού της ΠΥ Νίκο Ρουμελιώτη, οι πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες οδηγούν στην κατεύθυνση του εμπρησμού από πρόθεση.

Η φωτιά όπως εξηγεί ο κ. Ρουμελιώτης ξεκίνησε από μία εστία αλλά η εξάπλωση ήταν πολύ γρήγορη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, που δημιουργούσαν νέα μέτωπα.

Ωστόσο το πυροσβεστικό σώμα για μια ακόμα φορά απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια αλλά στάμάτησαν στον περιβάλλοντα χώρο. Στη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες από την ένταση της φωτιάς και του καπνού".

Πάτρα: Φωτορεπορτάζ από το μέτωπο της φωτιάς στα Συχαινά

 

Πάτρα: Ο τελικός απολογισμός της φωτιάς στα Συχαινά - Τι εκτάσεις έκαψε

Πάτρα: Κάηκαν 9 στύλοι της ΔΕΗ από τη φωτιά στα Συχαινά - Κόπηκε ακόμη και το ρεύμα στα τούνελ της περιμετρικής - ΦΩΤΟ


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις