Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου και Όλγας, ως μνημείων

Πάτρα: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη...

Ήταν θετική η απάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Εδώ και τέσσερα χρόνια με αλλεπάλληλες, τεκμηριωμένες και αναλυτικές επιστολές, τόσο στις δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές, όσο και προς την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού,  ο σύλλογος «Ο Μαρσύας» όπου πρόεδρος είναι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος και γραμματέας ο Γιάννης Πανταζόπουλος, προσπάθησε να τεθεί ως  θέμα συζήτησης, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η ανάδειξη των 3 συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου Α’ και της πλατείας Όλγας σε μνημεία.

Η όλη προσπάθεια γίνεται προκειμένου τα 3 ιστορικά συντριβάνια να συντηρηθούν σωστά και να αναδειχθούν, όπως και οι διασωζόμενοι φωτιστικοί στύλοι. Όπως αναφέρουν σε κείμενο τους οι κ.κ. Τζανάκος και Πανταζόπουλος, πρόκειται για τα πασίγνωστα Γαλλικής προέλευσης σιντριβάνια και φωτιστικά, που έχουν τοποθετηθεί στην Πάτρα, από το 1874, αγορασμένα από το Παρίσι και συμβολίζουν μύθους της ελληνικής αρχαιότητας, οι οποίοι έχουν διαδοθεί μέσω και των προϊόντων του χυτοσίδηρου, σε όλο τον κόσμο.

Μετά λοιπόν από την παρέμβαση και ανακίνηση του θέματος που έκανε ο σύλλογος «Ο Μαρσύας», τα νέα είναι θετικά με την απόφαση του αρμοδίου Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού να είναι θετική.

Όπως θυμίζουν οι κ.κ. Τζανάκος και Πανταζόπουλος,  έπειτα από την παρέμβαση τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού, είχε σταλεί πριν από μήνες στο Δήμο Πατρέων έγγραφο, με το οποίο ερωτάτο η Δημοτική Αρχή, για τις απόψεις της και αν συμφωνεί, με το αίτημα το οποίο έχουμε υποβάλει.

Μετά την απάντηση του Δήμου, το θέμα εισήχθη  προς συζήτηση, στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου και η απόφαση ήταν θετική.

Στη συνέχεια ακολούθησε αντίστοιχα θετική υπουργική απόφαση με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Αρ. Μπαλτά, η οποία και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. (Φύλλο Εφημερίδας της κυβερνήσεως).

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, για την αποδοχή και υλοποίηση του αιτήματός μας. Αρκεί να επισημάνουμε, πως τα προϊόντα του χυτοσίδηρου του 19ου αιώνα, κύρια αφορούν ελληνικούς μύθους και διασώζονται σε πενήντα τουλάχιστον χώρες του κόσμου και στις πέντε ηπείρους. Σε όλες σχεδόν, έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα μνημεία. Παραδόξως, η μόνη χώρα που δεν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια, είναι η πατρίδα των μύθων, η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου «Ο Μαρσύας».

Επίσης όπως προσθέτουν οι κ.κ. Τζανάκος και Πανταζόπουλος, επρόκειτο για ένα έλλειμμα, το οποίο οφείλαμε να το διορθώσουμε, διότι εκτός των άλλων, στα σώματα των μνημείων, είναι φανερή η από το χρόνο διάβρωση, ενώ συχνά γίνονται στόχος βανδαλισμών. Συγχρόνως βέβαια να αντιληφθούμε, πως πρέπει να γνωρίσουμε και να διαδώσουμε, την πολιτιστική μας κληρονομιά!

Πιστεύοντας πως ο Δήμος, οι Εκπαιδευτικές κοινότητες, οι φορείς της πόλης, θα αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, τόσο για να γνωρίσουμε την ιστορία μας σαν πολίτες, όσο και για να την αξιοποιήσουμε σαν σημαντικό ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό και τουριστικό αξιοθέατο της πόλης μας.

Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει την προσπάθειά του ώστε να αναδειχτούν, συντηρηθούν, επαναπατριστούν, σημαντικά μνημεία της περιοχής μας, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, των οποίων η θέση είναι στο νέο αρχαιολογικό μουσείο  της Πάτρας.

Ευπρόσδεκτη η όποια βοήθεια και συμμετοχή σε αυτή μας την προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμα:

Πάτρα: Τι συμβολίζουν τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου;Ποιούς μύθους λένε μεταξύ τους;

Εντείνει τις προσπάθειες του ο σύλλογος "Ο Μαρσύας" - Ζητά την ανάδειξη των σιντριβανιών της πλ. Γεωργίου κ πλ. Όλγας σε προστατευόμενα μνημεία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις