Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εντείνει τις προσπάθειες του ο σύλλογος "Ο Μαρσύας" - Ζητά την ανάδειξη των σιντριβανιών της πλ. Γεωργίου κ πλ. Όλγας σε προστατευόμενα μνημεία

Εντείνει τις προσπάθειες του ο σύλλογος ...

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση, στο Δημοτικό συμβούλιο και μετά στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Εδώ και περίπου τρία χρόνια με αλλεπάλληλες, τεκμηριωμένες και αναλυτικές επιστολές, τόσο στις δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές, όσο και προς την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο σύλλογος με την επωνυμία «Ο Μαρσύας» όπου πρόεδρος είναι ο Νίκος Τζανάκος, επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη» και γραμματέας ο Γιάννης Πανταζόπουλος προσπαθεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του να τεθεί σαν θέμα συζήτησης, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η ανάδειξη σε μνημείων, των τριών σιντριβανιών της πλατείας Γεωργίου Α΄ και της πλατείας Όλγας.

Επίσης η προσπάθεια περιλαμβάνει και τους διασωζόμενους φωτιστικούς στύλους, ενώ στόχος είναι να συντηρηθούν σωστά και να αναδειχθούν.

Πρόκειται για τα πασίγνωστα Γαλλικής προέλευσης σιντριβάνια και φωτιστικά, που έχουν τοποθετηθεί στην Πάτρα, από το 1874, αγορασμένα από το Παρίσι και συμβολίζουν μύθους της ελληνικής αρχαιότητας, οι οποίοι έχουν διαδοθεί μέσω και των προϊόντων του χυτοσίδηρου, σε όλο τον κόσμο.

Ήδη, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του συλλόγου «Ο Μαρσύας», μετά και την τελευταία προσπάθεια που κάναμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού, στάλθηκε στο Δήμο Πατρέων έγγραφο, με το οποίο ερωτάται η Δημοτική Αρχή, για τις απόψεις της και αν συμφωνεί, με το αίτημα το οποίο έχουμε υποβάλει.

Μετά την απάντηση του Δήμου, το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση, στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου και ελπίζουμε η απόφαση να είναι θετική.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, για την έστω και με σημαντική καθυστέρηση, ανταπόκριση Υπουργείου και Δήμου. Αρκεί να επισημάνουμε, πως τα προϊόντα του χυτοσίδηρου του 19ου αιώνα, κύρια αφορούν ελληνικούς μύθους και διασώζονται σε πενήντα τουλάχιστον χώρες του κόσμου και στις πέντε ηπείρους. Σε όλες σχεδόν, έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα μνημεία. Παραδόξως, η μόνη χώρα που δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια, είναι η πατρίδα των μύθων. Η Ελλάδα!

Ένα έλλειμμα, το οποίο οφείλουμε να το διορθώσουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, διότι στα σώματα των μνημείων, είναι φανερή η από το χρόνο διάβρωση ενώ συχνά γίνονται στόχος βανδαλισμών. Συγχρόνως βέβαια να αντιληφθούμε, πως πρέπει να γνωρίσουμε και να διαδώσουμε, την πολιτιστική μας κληρονομιά!

Πιστεύοντας πως ο Δήμος Πατρέων θα επισπεύσει τη διαδικασία της απάντησης του και το Υπουργείο θα το θέσει άμεσα σαν θέμα, ο σύλλογος «Ο Μαρσύας» αναμένει την πρόσκληση στη συνεδρίαση του Κ.Σ.Ν.Μ. (Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων), όπου και οι επικεφαλής του συλλόγου θα παραστούν για να υποστηρίξουν το αίτημα τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture