Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Σάββατο στο Πολύεδρο παρουσιάζονται τα βιβλία των Τάσου Γουδέλη και Νίκου Κουφάκη

Το Σάββατο στο Πολύεδρο παρουσιάζονται τ...

Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 13.00 μ.μ., συνεχίζεται ο νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”. Θα παρουσιαστεί ο συγγραφέας Τάσος Γουδέλης και το βιβλίο του «Το ωραίο ατύχημα» που κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Κέδρος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Σπύρος Λ. Βρεττός, ποιητής, Δήμητρα Τζουραμάνη, φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Παρασκευή Φωτοπούλου, φιλόλογος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

"...Τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Γουδέλη στην καθιερωμένη εκφραστική  (κλασική  ή μοντέρνα); Προφανώς τίποτε  άλλο από τη σύμβαση της κυριολεξίας, όπου  η οποιαδήποτε φράση υπογράφει συμβόλαια πιστότητας  με το πραγματικό. Έχουμε, δηλαδή, μια γενναία πνευματική άρνηση που απωθεί τα δεδομένα για να ελευθερώσει μια διαφορετική (και -γιατί όχι;-την αληθινή) αίσθηση ζωής.

Ωστόσο ο Γουδέλης δεν καταφεύγει, όπως θα περίμενε  κάποιος, σε αφηρημένες πρόζες  στις οποίες δεν υπάρχουν: υπόθεση, δραματικότητα κι αφήγηση. Απεναντίας προτιμά τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ παραστάσεως και  εσωτερίκευσης, όπου κατά κάποιον τρόπο μεσολαβεί  ένας μετεωρισμός που παρευθύς  βρίσκει καταφύγιο στη γνωστή μας αφηγηματική ροή.  Με άλλα λόγιο είμαστε πολύ κοντά και συνάμα πολύ μακριά από το νόημα..."  ΚΩΣΤΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

*Οι 2 επόμενες εκδηλώσεις του θεματικού κύκλου θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου, με την Βασιλική Πέτσα και το βιβλίο “ Μόνο το αρνί” και στις 23 Ιουλίου 2016, με τον Ηλία Παπαμόσχο και το βιβλίο “Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες”.

Ο κύκλος θα έχει διάρκεια 15 μήνες, φθάνοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Θα συμμετάσχουν 38 συγγραφείς –παλαιότεροι και νεότεροι- που έγραψαν σε μικρή φόρμα πεζά κείμενα, από το μπονζάι μέχρι το διήγημα.

Ο Τάσος Γουδέλης (Αθήνα, 1949)  είναι πεζογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Από το 1982 συνεργάζεται με τον Κώστα Μαυρουδή στην διεύθυνση του λογοτεχνικού περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.

Έχει γράψει επτά συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Η συλλογή του "Η γυναίκα που μιλά" (2003) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.

Παρουσίασε  ξένη λογοτεχνία στο ένθετο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και έχει διδάξει ιστορία κινηματογράφου σε ανώτατες και ανώτερες σχολές.

*Στο μεταξύ το  Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 13.00, στο πλαίσιο του νέου θεματικού κύκλου εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”, θα παρουσιαστεί και ο συγγραφέας Νίκος Κουφάκης και το βιβλίο του «Οικογενειακή πορσελάνη», που κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Κέδρος.

Θα μιλήσουν οι: Τάσος Γουδέλης, συγγραφέας και Μιχάλης Καραγεωργίου, φιλόλογος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Εκείνο που κυριαρχεί στις σελίδες των διηγημάτων του Νίκου  Κουφάκη είναι η μνήμη των παιδικών χρόνων. [...] Ο συγγραφέας σκιτσάρει με λεπτές γραμμές τους χαρακτήρες του και έχει την ικανότητα να αποδεσμεύει την εσωτερική τους ένταση χωρίς να πρέπει ως εκ τούτου να καταφύγει σε παρατραβηγμένες καταστάσεις.

Το άλλο χάρισμα του Κουφάκη είναι πως βασίζει την ανάδυση της παιδικής μνήμης όχι σε μιαν εγκεφαλική αναδρομή, αλλά στη δύναμη των αισθήσεων: το παρελθόν θα έρθει στην επιφάνεια με τις γεύσεις και τα αγγίγματα που σημάδεψαν την είσοδο στον κόσμο, αλλά τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να ωραιοποιηθεί. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, περιοδικό "Ο αναγνώστης"».

Ο Νίκος Κουφάκης (βασική φωτ.) έχει γεννηθεί το 1972 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας και Επιστημολογίας στο Μ.Ι.Θ.Ε..

Έχει εργαστεί ως μεταφραστής και δημοσιογράφος. Δοκίμια, βιβλιοκρισίες, ταξιδιωτικά κείμενα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο (Το Δέντρο, (δε)κατα, Νέα Εστία, Η Αυγή, Έθνος, Ποιείν, Ιστορίες Μπονζάι, Νέα Ευθύνη). Η Οικογενειακή πορσελάνη είναι το πρώτο του βιβλίο.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: O Γιώργος Περαντωνάκης στο νέο θεματικό κύκλο εκδηλώσεων του "Πολύεδρο"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture