Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: O Γιώργος Περαντωνάκης στο νέο θεματικό κύκλο εκδηλώσεων του "Πολύεδρο"

Πάτρα: O Γιώργος Περαντωνάκης στο νέο θε...

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., συνεχίζεται ο νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”.Θα μιλήσει ο Γιώργος Περαντωνάκης, διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, με θέμα:

«Η μικρή φόρμα αντιστέκεται … στην επικράτεια του μυθιστορήματος -νέοι συγγραφείς αναμετριούνται με το διήγημα.». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στη μικρή αφηγηματική φόρμα, ο συγγραφέας –σε σύντομη έκταση-   επιχειρεί να συνθέσει  μια  ιστορία και να σκιαγραφήσει τη διάσταση των χαρακτήρων μέσα στο χρόνο, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν… “χάρτινοι”.  Προοικονομώντας ενίοτε την συνέχεια και το τέλος της ιστορίας, χωρίς ρητή διατύπωση -αφήνοντας την γοητεία του υπαινιγμού να λειτουργήσει στη φαντασία του αναγνώστη- τον καθιστά με αυτό τον τρόπο ενεργό, ίσως και συνένοχο.

Ο απόηχος ενός κειμένου είναι εξ ίσου σημαντικός όσο και η ανάγνωσή του και το διήγημα είναι περισσότερο εύστοχο, όταν μέσα από την θραυσματική αφήγηση, αφήνει την εκπυρσοκρότηση να συμβεί, όχι στο χαρτί, αλλά στο νου του αναγνώστη και έτσι το πιο σημαντικό - μιλώντας τουλάχιστον για την μικρή φόρμα- συχνά μένει άγραφο.

Ηρώ Νικοπούλου

Η  μικρή φόρμα στον πεζό λόγο μπορεί να κινείται ανάλογα με την εποχή και την ιδιοσυγκρασία του δημιουργού, ανάμεσα στο ατομικό και το κοινωνικό, ανάμεσα στην ενεργή αφήγηση και τη στάσιμη εξομολόγηση, ανάμεσα στη λιλιπούτεια έκταση και στο εκτενές διήγημα.

Το διήγημα, λόγω της έκτασής του, είναι η πεζογραφία της μιας ανάγνωσης και της μιας εντύπωσης. Το άμεσο χτύπημά του μπορεί να προκαλέσει είτε μια πρόσκαιρη αναπήδηση - από την έξυπνη στροφή που θα πάρει η αφήγηση - είτε έναν οξύ συναισθηματικό νυγμό που δεν θα επικεντρωθεί κατευθείαν στον στόχο.

Γ.Ν. Περαντωνάκης

Οι δύο επόμενες εκδηλώσεις του θεματικού κύκλου θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου, με τον Γιάννη Τσίρμπα και το βιβλίο “ Η Βικτώρια δεν υπάρχει” και στις 25 Ιουνίου, με τον Τάσο Γουδέλη και το βιβλίο “ Το ωραίο ατύχημα ”

Ο κύκλος θα έχει διάρκεια 15 μήνες, φθάνοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Θα συμμετάσχουν 38 συγγραφείς –παλαιότεροι και νεότεροι- που έγραψαν σε μικρή φόρμα πεζά κείμενα, από το μπονζάι μέχρι το διήγημα.

Γιώργος Περαντωνάκης

Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Από την τεχνική του μοντάζ στην τεχνική του κολλάζ (στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία)". Έχει συνεργαστεί ως κριτικός λογοτεχνίας σε ποικίλα έντυπα, όπως το Διαβάζω, η Ελευθεροτυπία, η www.bookpress.gr, η Εφημερίδα των Συντακτών κ.ά

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture