Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο ιερός πόλεμος για την καύση των νεκρών-Αντιδράσεις κατοίκων και Μητρόπολης και μια αναγκαιότητα που ακόμα δεν έχει καλυφθεί

Πάτρα: Ο ιερός πόλεμος για την καύση των...

Το αποτεφρωτήριο της Πάτρας θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα

Θέμα συζήτησης σε πανελλήνιο επίπεδο αποτελεί πλέον η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Πάτρα, απόφαση που έλαβε με ευρεία πλειοψηφία εν μέσω αντιδράσεων από κατοίκους και την τοπική εκκλησία, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ΚΑΝ θα δημιουργηθεί στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Παρών και η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναζήτηση χρηματοδότησης, μόλις το έργο πάρει το "πράσινο φως" και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος Πατρέων με την εισαγωγή του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, εκφράζει τη θέλησή του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

Για την υλοποίηση και λειτουργία του ΚΑΝ ο δήμος Πατρέων έχει ξεκαθαρίσει πως είναι ανοικτός σε συνεργασίες και με άλλους δήμους.

(Πάτρα: Στα 2,2εκ. ευρώ το κόστος του αποτεφρωτήρα νεκρών- Πόσο θα πληρώνουν οι συγγενείς- «Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι»)

Σύμφωνα με σχέδια της διοίκησης του δήμου, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί το ΚΑΝ παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δέντρων πλάτους 12 ή 15 μέτρων έναντι των 5 μέτρων που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις.

Ακόμα, ο χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό, τηλεπικοινωνίες).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην εγκατάσταση θα πρέπει να συμπεριληφθούν δύο κλίβανοι αποτέφρωσης, ψυκτικός χώρος για την παραμονή των σορών, χώρος τελετών, χώροι γραφείων και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Πότε θα είναι έτοιμο το αποτεφρωτήριο και πόσο θα κοστίζει η καύση;

Το κόστος σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα είναι μικρότερο σε σχέση με το πόσο στοιχίζει η καύση νεκρού στη γειτονική Βουλγαρία στην οποία μεταβαίνουν όσοι θέλουν να αποτεφρώσουν τον οικείο τους (4.000 νεκροί μεταφέρθηκαν μέσα στο 2015 στη Βουλγαρία). Εκτιμάται οτι το κόστος θα είναι χαμηλότερο από τη γείτονα. (Μαζί με τα έξοδα μεταφοράς στη Σόφια το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 1.900 ευρώ περίπου). Το έργο θα είναι έτοιμο σε ενάμιση με δύο χρόνια. Αν υλοποιηθεί, η Πάτρα θα είναι η πρώτη που θα έχει αποτεφρωτήριο μιας και η Αθήνα ακόμα αναζητά τον χώρο. Ο Δήμος Πατρέων έχει βρει τον χώρο χωρίς να έχει προβλήματα  σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και τα διατάγματα ως προς το αν είναι σε εντός σχεδίου, περιοχή. Πρόκειται για χώρο εντός σχεδίου που ανήκει στον δήμο.

Η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στο βιοτεχνικό πάρκο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατοίκων που θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η περιοχή.

(Πάτρα: Συνθήματα και λογομαχίες για τον αποτεφρωτήρα νεκρών - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι - "Όλα στο Νότιο διαμέρισμα;" - ΒΙΝΤΕΟ)

Αντιδράσεις υπάρχουν φυσικά και από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

(Ο Μητροπολίτης Πατρών ζητά από τον Κώστα Πελετίδη να μην προχωρήσει σε αποτεφρωτήριο)

(Η απάντηση Πελετίδη στον Μητροπολίτη για την καύση των νεκρών: Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα διαθέσει το σώμα του)

Η Μητρόπολη της Πάτρας ευθυγραμμίζεται με την Ιερά Σύνοδο η οποία είναι αντίθετη με την καύση νεκρών.

(Αρχιεπίσκοπος Κερνίτσης: Οι ιερείς δεν θα ψέλνουν τους νεκρούς που δεν θα ενταφιάζονται...)

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου που διεξήχθη για το θέμα: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του", προσθέτοντας ότι "η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας και δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο".

Στη συνεδρίαση παρέστησαν κάτοικοι των νότιων συνοικιών, οι οποίοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι "η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και στο τέλος θα μας μετατρέψουν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας". Ακόμη, πρόσθεσαν ότι το κέντρο αποτέφρωσης θα κατασκευαστεί σε απόσταση 200 μέτρων από νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και κατοικίες.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος τονίζει ότι "είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου, διότι είναι αίτημα πολλών πολιτών οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται".

Όπως αναφέρει το news247.gr, στη χώρα μας η δυνατότητα στους ΟΤΑ να δημιουργούν και να λειτουργούν ΚΑΝ παρέχεται με νόμο από το 2006. Με τη θεσμοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση - λειτουργία και χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών δίνεται πλέον η δυνατότητα εναλλακτικής χωροθέτησης εκτός των υφιστάμενων κοιμητηρίων και σε άλλη θέση στην περιαστική ζώνη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις