Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ίνκας: Ένα ιδιόμορφο αγγείο πόσεως της μπύρας

Ίνκας: Ένα ιδιόμορφο αγγείο πόσεως της μπύρας

Με συμβολικές σκηνές

Πρόκειται για ένα ξύλινο αγγείο πόσεως της μπύρας! Εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκει στον πολιτισμό των Ίνκας και βρέθηκε στο Περού. Τέλος, χρονολογείται περί τα τέλη του 17ου 18ου αι. πΧ..

Ονομάζεται Paccha και είναι έξυπνα σχεδιασμένο προκειμένου κυκλοφορεί «ζωογόνο υγρό» στο εσωτερικό του. Δημιουργεί μια τελετουργία πόσεως της μπύρας, πιθανόν συλλογική. Το κύπελλο αποτελείται από δυο στοιχεία ένα πούμα, στην πλάτη, του οποίου είναι τοποθετημένο ένα σκεύος και ένας άνδρας καθιστός, που συγκρατεί το ζώο.

Στο πρώτο τμήμα με το πούμα γίνεται ζύμωση μπύρας και αραβοσίτου. Στη συνέχεια, με μια κλίση προς τα κάτω η μπύρα περνάει σε ένα κρυφό εσωτερικό άνοιγμα, αυτό του καθιστού άνδρα.

Έπειτα, βγαίνει ανάμεσα από τα πόδια του καθήμενου άνδρα για να τρέξει στο διάδρομο σχήματος «ζιγκ-ζαγκ» της λαβής. Τα ζωγραφισμένα στοιχεία πάνω στη λαβή, οι πεταλούδες και οι βάτραχοι, πιθανόν συμβολίζουν το « Paititi» μια μυθική γη της αιώνιας αφθονίας.

Η τελετουργία πόσεως αυτή θεωρείται παρέχει μια γεύση από αυτό τον παράδεισο έξω από τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής.

Διαβάστε επίσης:

7 ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου- Πού βρίσκεται η Πάτρα;

Η NASA ανακάλυψε έναν μεγαλύτερο, παρόμοιο με τη Γη πλανήτη

Πηγή: britishmuseum.org

Επιμέλεια Παπαϊωάννου Γεωργία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις