Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Διάγγελμα Καραμανλή και διαφοροποίηση βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ.: σύμπτωση ή προάγγελος πολιτικών εξελίξεων;

Διάγγελμα Καραμανλή και διαφοροποίηση βο...
Νασόπουλος Νάσος

Σενάρια για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» αν επικρατήσει το «ΝΑΙ»

Η ταυτόχρονη εμφάνιση Καραμανλή (και μάλιστα μέσω διαγγέλματος) και η διαφοροποίηση των τεσσάρων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. (ήδη ο ένας διαγράφηκε), μόνον τυχαία δεν είναι.  Αποτελούν δε, τον προάγγελο γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, εξ αφορμής ( ή εξ αιτίας) του δημοψηφίσματος.

Όσο πλησιάζει ο χρόνος προς την Κυριακή και οι ασκούμενες πιέσεις για ακύρωση του δημοψηφίσματος δεν εισακούγονται, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Δευτέρα και ειδικώς στην περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ».

Σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει πολιτικές εξελίξεις με τη δήλωσή του «δεν είμαι Πρωθυπουργός  παντός καιρού». Άλλωστε, τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων αν επικρατήσει το «ΝΑΙ», επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη το πρωί και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κορωνάκης.

Προφανώς, και ο κ. Τσίπρας, και ο κ. Κορωνάκης, εννοούν ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και θα βαδίσουμε σε εκλογές καθώς η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. δεν δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή τους.

Εκτός και αν, υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ, ή (και)τον ΣΥΡΙΖΑ που θα εμφανιστούν πρόθυμοι να στηρίξουν μια άλλη κυβέρνηση («εθνικής σωτηρίας») με το επιχείρημα διάσωσης της χώρας. Οι τέσσερις σημερινές διαφοροποιήσεις από τους ΑΝ.ΕΛ. έδωσαν την καλύτερη τροφή σε αυτά τα σενάρια.

Τυχόν προκήρυξη εκλογών, είναι φανερό ότι οδηγεί σε παράταση της σημερινής κατάστασης τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα. Είναι, όμως, δυνατόν να αντέξουν η κοινωνία και η οικονομία, έναν επιπλέον μήνα;  Η αρνητική απάντηση (ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει;) στο ερώτημα αυτό, οδηγεί στην ανάγκη ύπαρξης μιας κυβέρνησης τη Δευτέρα, αν επικρατήσει το «ΝΑΙ», που θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για νέα συμφωνία.

Ήδη λοιπόν συντελούνται διεργασίες που σκοπό έχουν το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» με επικεφαλής ένα μη πολιτικό πρόσωπο (π.χ. ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας), ή με ένα πολιτικό πρόσωπο που την τελευταία πενταετία της κρίσης έχει σιωπήσει αν και πολλέ2ς φορές έχει δεχθεί πυρά για δικές του ευθύνες, δηλαδή ο κ. Καραμανλής.

Ωστόσο, οι πολιτικές κινήσεις που γίνονται δεν έχουν χρονικό ορίζοντα μόνον στη Δευτέρα, αλλά και την αυριανή, Παρασκευή, καθώς αποσκοπούν στην απόσυρση του δημοψηφίσματος, αν και το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητας, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.

Πάντως την απόσυρση του δημοψηφίσματος, φαίνεται να μην επιθυμεί ούτε η Μέρκελ, που βλέπει στο δημοψήφισμα, μέσω ενός «ΝΑΙ», να τελειώσει κει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, Έλληνες πολιτικοί, που δεν ευθυγραμμίζονται με την Μέρκελ, αλλά είναι υπέρ του «ΝΑΙ», θα εύχονταν την απόσυρση και φαίνεται να την επιδιώκουν.

Όλες αυτές τις διεργασίες, το Μαξίμου, τις θεωρεί «πραξικοπηματικού τύπου». Και η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Άμυνας,  δεν πρέπει να ερμηνευτεί μόνον ως στήριξη στον Πάνο Καμμένο και διάψευση των χθεσινών σεναρίων που ήθελαν τον πρόεδρο της ΑΝ.ΕΛ. να διαφοροποιείται από τη γραμμή Τσίπρα, αλλά επιχειρεί να περάσει και το συμβολισμό (δεδομένου ότι στην Ελλάδα, ο όρος «πραξικόπημα» είχε συνδεθεί με το στρατό) ότι «πραξικοπήματα δεν χωράνε».

Κώστας Καραμανλής: Την Κυριακή λέμε ναι στην Ευρώπη - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ρήγμα στους ΑΝΕΛ – Τέσσερις βουλευτές παίρνουν αποστάσεις

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις