Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Χωρίς δουλειά 21 άτομα και κατάργηση των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, επειδή ο Δήμος διαφωνεί με την ιδέα των ΜΚΟ

Πάτρα: Χωρίς δουλειά 21 άτομα και κατάργ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Δομές όπως το συσσίτιο στην Αγίας Σοφίας, στο οποίο γινόταν καθημερινά διανομή φαγητού σε 250 περίπου άτομα

Η ιδεολογική διαφωνία της νέας δημοτικής αρχής με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οδηγεί στο δρόμο 21 εργαζόμενους και τινάζει στο αέρα όλες τις κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους πολίτες που μέσα από αυτές τις δομές έβρισκαν έστω ένα πιάτο φαγητό.

Δομές όπως το συσσίτιο στην Αγίας Σοφίας, στο οποίο γινόταν  καθημερινά διανομή φαγητού σε 250 περίπου άτομα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Τράπεζα χρόνου κ.α. διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά, επειδή η νέα δημοτική αρχή εκτιμά ότι οι ΜΚΟ, εν προκειμένω η ΑΜΚΕ, η οποία κάλυπτε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων και κάποια από τα λειτουργικά έξοδα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν είναι ιδεολογικώς αποδεκτή και το κράτος είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να καλύπτει τις κοινωνικές δομές.

Και μέχρι να τις καλύψει, απλώς διεκδικούμε το δικαίωμα στο να τις καλύψει.

Όπως πληροφορείται το thebest.gr o Δήμος της Πάτρας, όπως και άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα, έπρεπε να έχει υποβάλλει αίτηση παράτασης του προγράμματος έως τον Ιούνιο, κάτι που έκαναν οι περισσότεροι Δήμοι στην χώρα. Στην συνέχεια, θα γινόταν ανανέωση για άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Τι συμβαίνει τώρα; Με την απομάκρυνση των 21 εργαζομένων, η Τράπεζα Τροφίμων η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες άπορους συμπολίτες μας, θα μείνει να λειτουργεί με δύο άτομα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία της.

Το συσσίτιο και οι άλλες δομές καταπολέμησης της φτώχειας καταργούνται διότι δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει και οι πληροφορίες λένε ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για να τα λειτουργήσει μόνος του.

Και βεβαίως σε αυτή την εποχή της κρίσης 21 άτομα θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

"Είναι απαράδεκτο μέσα σε έξι μήνες η δημοτική αρχή να έχει καταφέρει να διαλύσει τις μισές δομές ιδίως αυτές που αφορούν συνανθρώπους μας που δεν έχουν οικονομική άνεση και δεν μπορούν να επιβιώσουν και να έχει δώσει χτυπήματα δυνατά εναντίον των άλλων μισών δομών που υπολειτουργούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εθελοντές  του Δήμου τους οποίους έχει κυριολεκτικά απομονώσει. Όλα αυτά μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς η πόλη αντί να κάνει βήματα μπροστά κάνει βήματα προς τα πίσω" λέει στο thebest.gr η πρώην αντιδήμαρχος εθελοντισμού Μαρία Ανδρικοπούλου Ρούβαλη.

Όπως μαθαίνουμε το θέμα θα φέρει προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη Δημαρά ενώ σήμερα για τις απολύσεις των 21 εργαζομένων παρενέβη και η παράταξη Χριστόπουλου.

Εκνευρισμός επικρατεί με τη στάση του Δήμου και στην Μητρόπολη, ενώ ερωτηματικά ανακύπτουν για το μέλλον του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ2014

 

Η ΣΤΗΡΙΞΗ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ως συντονιστής και δικαιούχος της Πράξης «Λειτουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πατρέων» η οποία συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δίνει τα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» στο Δήμο Πατρέων  που αφορούν αποκλειστικά την εξυπηρέτηση και την κάλυψη βασικών και βιοποριστικών αναγκών απόρων συνδημοτών μας που διαβιούν στα όρια της φτώχειας ή κάτω και από τα όρια της φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα ο απολογισμός κατά το περασμένο έτος δηλαδή από 1-1-2014 έως και 31-12-2014 της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πατρέων έχει ως εξής:

α) ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ.

Η Δομή Παροχής δύο χρόνια πλέον λειτουργίας της εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Πάτρας ατόμων άστεγων, άνεργων που διαβιούν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά. Η δομή παρέχει υπηρεσίες σίτισης  και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλα τα άτομα που ωφελούνται. Η διανομή γευμάτων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αλλά και του έτους και τις Κυριακές όπως και τις ημέρες των Εορτών και των επίσημων αργιών.

Κατά το περασμένο έτος λειτουργίας η Δομή Συσσιτίου (δηλ. έως την 31-12-2013) προσέφερε συνολικά (27.979) μεσημεριανά γεύματα σε απόρους συμπολίτες μας και δέχτηκε ως προσφορές και χορηγίες το συνολικό αριθμό των (14.165,20 kg) τροφίμων. Τέλος, παρείχε επίσης υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης σε ωφελούμενους της και ο αριθμός των συνεδρίων που δέχτηκαν τις υπηρεσίες αυτές ανέρχεται στο συνολικό αριθμό των (460) συνεδριών.

Κατά το 2014, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν κατά κόρον και έχουν διαμορφωθείς ως εξής: ο συνολικός των μεσημεριανών γευμάτων που διανεμήθηκαν είναι (66.000) μεσημεριανά γεύματα, ο συνολικός αριθμός των τροφίμων  είναι (116,819 κιλά και 1,163 λίτρα ), και τέλος οι ωφελούμενοι που δέχτηκαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανέρχονται στις  (615) συνεδρίες.  Ακόμη, η δομή πραγματοποίησε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, προσέλκυσε εθελοντές αλλά και χορηγίες – προσφορές τροφίμων.

β) ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ.

Η Δομή της Τράπεζας Χρόνου, ξεκίνησε την λειτουργία της τον Μάρτιο του 2013 και απασχολεί (4) τέσσερις εργαζόμενους.

Η δομή της Τράπεζας Χρόνου παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ανταλλαγής προϊόντων και αγαθών μεταξύ συμπολιτών μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης.

Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η δομή δηλ. έως την 31-12-2013 στην επίσημη ιστοσελίδα της δομής Τράπεζας Χρόνου www.trapezahronou.gr αναρτήθηκαν συνολικά (135) αγγελίες και εκτελέσθηκαν συνολικά (207) συναλλαγές και ανταλλαγές προϊόντων και αγαθών .

Η Δομή της Τράπεζας χρόνου πραγματοποίησε αξιοσημείωτες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξωστρέφεια των υπηρεσιών της αλλά και του συνόλου της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πατρέων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τους (2) τελευταίους μήνες του έτους οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, παρουσίασαν σημαντικές αυξητικές τάσεις και ευελπιστούμε ότι θα καθιερωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπισης του φαινόμενου της φτώχειας και της έλλειψης χρημάτων συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας .

Επιπλέον, από 1/1/2014 έως και 31/12/2014 αναρτήθηκαν συνολικά 230 αγγελίες και εκτελέστηκαν 502 συναλλαγές, ενώ ο συνολικός αριθμός των χρηστών έφτασε στους 149.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους η Τράπεζα Χρόνου κατάφερε να αναπτύξει την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της και να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας που λόγω της ανεργίας και της ύφεσης έχουν αδρανοποιηθεί.

γ) ΔΟΜΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ.

Η Δομή του Γραφείου Διαμεσολάβησης, ξεκίνησε την λειτουργία της τον Μάρτιο του 2013 και απασχολεί (2) δύο εργαζόμενους.

Η δομή του Γραφείου Διαμεσολάβησης, παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες διαμεσολάβησης αλλά και δικτύωσης για τους συνδημότες μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης.

Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, από 20-3-2013 έως την 31-12-2013 το γραφείο διαμεσολάβησης έχει εξυπηρετήσει το συνολικό αριθμό των (1026) συμπολιτών μας και έχει παράσχει υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης με ατομικές συνεδρίες σε (153) συμπολίτες μας.

Aπό την 1-1-2014 έως και την 31-12-2014 το Γραφείο Διαμεσολάβησης εξυπηρέτησε με συνολικό αριθμό ατομικών συνεδριών σε 160.

Το γραφείο Διαμεσολάβησης είναι υπεύθυνο ουσιαστικά για το συντονισμό όλων των ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης

συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξωστρέφεια των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων αλλά και του συνόλου της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Οι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Γραφείου Διαμεσολάβησης ενισχύθηκαν με τη βοήθεια (509) εθελοντών της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Πατρέων που βοήθησαν όπου τους ζητήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ για το 2014 ο αριθμός των εθελοντών έφτασαν τους 525

δ) ΔΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ – ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Η Δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποτελεί επί της ουσίας την ήδη υφιστάμενη δομή της Τράπεζας Τροφίμων, η οποία ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό (5) πέντε εργαζομένων.

Η δομή όπως ήδη γνωρίζετε παρέχει υπηρεσίες διανομής αγαθών πρώτης ανάγκης σε απόρους συμπολίτες μας.

Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της δομής με την ανωτέρω συγκρότηση, δηλ από 20-03-2013 έως την 31-12-2013 η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Τράπεζας Τροφίμων, προσέφερε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης στον μέσο όρο των (1.140) απόρων συμπολιτών μας σε διμηνιαία βάση και σε ετήσια βάση στον συνολικό αριθμό των (4.054) απόρων συμπολιτών μας ενώ συνολικά προσέφερε τον συνολικό αριθμό των (129.006) τεμαχίων, ειδών αλλά και βιοποριστικών αγαθών.

Κατά το 2014, οι αριθμοί  έχουν διαμορφωθείς ως εξής: ο συνολικός των ωφελούμενων που εξυπηρετήθηκαν είναι (5.544), ο συνολικός αριθμός των τροφίμων που προσήλθαν στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου  είναι (30.965 τεμάχια) ειδών αλλά και βιοποριστικών αγαθών , και τέλος οι ωφελούμενοι που δέχτηκαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανέρχονται στις  (907) συνεδρίες.  Ακόμη, η δομή πραγματοποίησε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, προσέλκυσε εθελοντές αλλά και χορηγίες – προσφορές τροφίμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Νέα Πόλη": Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 21 εργαζομένων στις κοινωνικές δομές;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις