Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Παλαιοκώστας, ο Μαζιώτης και η Πάτρα... Τα στοιχεία που συνδέουν τους δυο άνδρες με την περιοχή

Ο Παλαιοκώστας, ο Μαζιώτης και η Πάτρα.....

Τα ταξίδια του Παλαιοκώστα στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ταξίδια σε Βουλγαρία αλλά και Νότια Αμερική όπως και η τακτική του «γαλαντόμου» Βασίλη Παλαιοκώστα προκειμένου να εξαφανίζει τα ίχνη του και να βρίσκει πρόθυμους συνεργούς απασχολεί εκ νέου την ΕΛ.ΑΣ.

Η διαπίστωση ότι ο δημιουργός του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκος Μαζιώτηςπλαισιωνόταν την τελευταία διετία από πρώην συνεργούς του άφαντου Παλαιοκώστα επαναφέρει το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο δράσης, τις μεθόδους και τις εξαφανίσεις του 48χρονου καταζητουμένου.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας την τελευταία 20ετία διατηρεί επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και ποινικούς. Κλειδί για την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είναι το σύστημα «επαφών» του 48χρονου στις φυλακές Κορυδαλλού την περίοδο 2004-2006 - πριν από την πρώτη απόδρασή του με ελικόπτερο (το καλοκαίρι του 2006) από το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.

Τότε ο Παλαιοκώστας φέρεται ότι γνώρισε και τον 35χρονο ποινικό Γιώργο Πετρακάκο,για τον οποίο διαπιστώνεται ότι συμμετείχε, μαζί με 4-5 ακόμη άτομα, σε ληστείες στα Μέθανα και στην Ακράτα την περίοδο 2012-2013 με τον 53χρονο συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη.

Το τι ακριβώς συνέβαινε εκείνες τις ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού περιγράφεται στις απολογίες συνεργών του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του επιχειρηματία κ.Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Στις απολογίες αυτές σχηματίζεται μια σαφής εικόνα των προσωπικών επιλογών και αναζητήσεων του 48χρονου καταζητουμένου. Οπως ανέφερε λοιπόν ο συγκατηγορούμενός του «προφυλακίστηκα στις φυλακές Κορυδαλλού και εκεί πέρα γνώρισα τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Με προσέγγισε και μου είπε: "Ελα στο κελί". Εγώ εντυπωσιάστηκα κατ' αρχήν από τη βιβλιοθήκη του. Με το που μπήκα στο κελί του, είδα μια βιβλιοθήκη με Νίτσε, με διάφορα. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι ένας άνθρωπος που έβγαλε το Δημοτικό, αλλά αυτομορφώθηκε. Από εκεί και πέρα κάναμε κάποιες συζητήσεις. Θυμάμαι ότι μου έλεγε για τον Ντοστογέφσκι, για τον Νίτσε. Στις αρχές του 2007 (σ.σ.: μετά την πρώτη απόδραση με το ελικόπτερο) μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε. Βρεθήκαμε κάπου και μου λέει "αν μπορείς να με βοηθήσεις γιατί σκέφτομαι να εγκατασταθώ στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν έχει πολλή αστυνομία". Μου ζήτησε να του νοικιάσω ένα σπίτι: "Θα σου βγάλω μια πλαστή ταυτότητα που να μπορείς να νοικιάσεις χωρίς να έχεις πρόβλημα εσύ"».

Επιπλέον ένας άλλος συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα ανέφερε: «Πηγαίναμε σε συγκεκριμένο σουπερμάρκετ για ψώνια, γιατί μόνο εκεί βρίσκαμε βιολογικά προϊόντα που έτρωγε ο Βασίλης».

Αλλοι συγκατηγορούμενοί του ανέφεραν ότι εντάχθηκαν στον «κύκλο» των συνεργών του Βασίλη Παλαιοκώστα γιατί βοηθούσε τους ίδιους και τους συγγενείς τους οικονομικά και του είχαν «μεγάλη υποχρέωση».

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, η «υποχρέωση» που είχαν στον συγκρατούμενό τους Βασίλη Παλαιοκώστα είχε φτάσει στο σημείο να αναλάβουν την ευθύνη για μια απόπειρα απόδρασης στις φυλακές - με κοπή των κάγκελων σε κελί - ενώ αυτό ήταν αποκλειστικά έργο του 48χρονου «χρηματοδότη» τους.

Σε εκείνες λοιπόν τις επαφές στον Κορυδαλλό σχηματίστηκε ο κύκλος των μετέπειτα συνεργών του στην απαγωγή Μυλωνά, κάποιοι από τους οποίους πλαισίωσαν - την τελευταία διετία - και τον Νίκο Μαζιώτη και την «αναβίωση» του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Ο Παλαιοκώστας το καλοκαίρι του 2008 είχε συλληφθεί στη Σουρωτή Χαλκιδικής από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2009, απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ακολούθησε συμπλοκή του καταζητουμένου τον Απρίλιο του 2010 με αστυνομικούς στο Αλεποχώρι, η αποστολή το καλοκαίρι του 2010 του φονικού δέματος-βόμβα στον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών τον Φεβρουάριο του 2011 στη Βοιωτία.

Από τότε τα ίχνη του 48χρονου έχουν εξαφανισθεί και εμφανίζονται πάλι στο σύστημα ενίσχυσης του αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη.

Ενα ζητούμενο για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι πού βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια ο Β. Παλαιοκώστας και πώς προχώρησε σε αυτή την εντυπωσιακή μεταμόρφωση, όπως φάνηκε σε κάμερα εστιατορίου της Εθνικής οδού λίγη ώρα πριν από τη συμπλοκή στη Βοιωτία.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι στο παρελθόν είχε ανακύψει σειρά ενδείξεων για ταξίδια του Βασίλη Παλαιοκώστα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, αλλά και στη Νότια Αμερική. Μάλιστα σε βιβλίο που είχε εκδώσει ένας άλλος ποινικός, σχετικά με τα ταξίδια του με τον Βασίλη Παλαιοκώστα τη δεκαετία του '90 αναφέρεται: «Για κανένα μήνα πήραμε σβάρνα με τον Βασίλη τις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για ενημέρωση και διασκέδαση χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια».

Την τελευταία τριετία υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας διέμενε στη Βουλγαρία, όπου φαίνεται να διατηρούσε προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς ο αδελφός του Νίκος, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2006 και είναι κρατούμενος στις φυλακές της Πάτρας.

Παλιότερα είχε αναπτυχθεί το σενάριο ότι τα αδέλφια Παλαιοκώστα είχαν «τυροκομείο» στη γειτονική χώρα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί.

Για το ζήτημα της εντυπωσιακής μεταμόρφωσης του Βασίλη Παλαιοκώστα έχουν αναπτυχθεί δύο σενάρια: πρώτον, ότι έκανε πλαστική επέμβαση στην Ελλάδα, από το ίδιο σύστημα εξυπηρέτησης που είχε καταγραφεί και στην υπόθεση της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο. Τότε από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες είχε προκύψει ότι ομάδα ιδιωτών που διέμεναν στην Κορινθία είχε οργανώσει στην Αθήνα πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο του αλβανού κακοποιού Αλκέτ Ριζάι, που είχε επιβιβασθεί και αυτός στο ίδιο ελικόπτερο με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι τότε δεν είχε βρεθεί ποιος γιατρός θα έκανε την πλαστική επέμβαση και δεν απέκλειαν την «πρόσφατη ενεργοποίηση του ίδιου άγνωστου γιατρού» για την αλλαγή των χαρακτηριστικών του 48χρονου καταζητουμένου.

Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μεταμόρφωσης του Παλαιοκώστα από άλλον γιατρό ή σε νέο ταξίδι του στη Νότια Αμερική.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις