Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά ο Δήμος για την οριστική παραχώρηση των παραλιακών χώρων του ιστορικού κέντρου

Πάτρα: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά...

Επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά

To  ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου της τρίτης πόλης της χώρας, για μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να του παρουσιαστεί το αίτημα της Πάτρας  για την οριστική παραχώρηση στο Δήμο των παραλιακών χώρων του ιστορικού κέντρου της, ζητά με επιστολή του προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά ο Δήμαρχος της Πάτρας κ.  Γιάννης Δημαράς.

Η επιστολή εστάλη μετά τη σύσκεψη φορέων που συνεκάλεσε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκας, και την αποχώρηση  της Περιφέρειας, του Δήμου και του Τ.Ε.Ε.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω για τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα σε σύσκεψη φορέων ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι οποίες προκάλεσαν  την αντίδραση και αποχώρηση  της Περιφέρειας, του Δήμου και του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας.

Γνωστοποιήθηκε ως απόφαση της κυβέρνησης ότι θεωρεί άκυρα, τα πρωτόκολλα συνεργασίας, τη σύμβαση παραχώρησης, και τα λοιπά ντοκουμέντα που τα συνοδεύουν, με βάση τα οποία ο Δήμος από διετίας διαχειρίζεται 3.500 μέτρα του παραλιακού χώρου του ιστορικού κέντρου της πόλης και μελλοντικά θα διαχειριστεί τα υπόλοιπα δύο τμήματα του παλιού λιμανιού.

Τα ντοκουμέντα αυτά φέρουν την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού κ Γ. Παπανδρέου, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, του σημερινού Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου, του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδη και του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και σήμερα υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη.

Με αυτή την ανακοίνωση εμφανίζεται η κυβέρνηση να αναιρεί μια κατάκτηση της πόλης που επιτεύχθηκε μετά από αγώνες μισού περίπου αιώνα όλων των δημοτικών αρχών, των φορέων και των κατοίκων της πόλης που απαιτούν την ελεύθερη πρόσβαση των Πατρινών στη θάλασσά τους, για την οποία όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί των κομμάτων δεσμεύονταν διαχρονικά,  ότι θα εξασφαλίσουν.

Αναιρεί δε και τη δική σας προσωπική δέσμευση κατά την τελευταία επίσκεψή σας  στην πόλη μας.

Αγνοεί προφανώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι η Πάτρα, μετά προσπάθεια πολλών ετών και με την αρωγή αρκετών κυβερνήσεων, επιδίωξε και τελικά πέτυχε με κοινοτικά χρήματα την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου λιμανιού, ακριβώς για να μεταφέρει την οχλούσα λιμενική κίνηση εκτός του ιστορικού της κέντρου, και να απελευθερώσει εκτάσεις που θα της επέτρεπαν να ξαναγίνει η πόλη μας παραλιακή.

Αγνοεί προφανώς ότι μετά την έναρξη της λειτουργίας του νέου λιμανιού, κατ’ εντολή του τότε Πρωθυπουργού και στη συνέχεια του τότε αλλά και σημερινού Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών και Δ.Σ.  φορέων, παρουσία όλων των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της, υπογράφτηκαν και παραδόθηκαν τα ντοκουμέντα που έδιδαν άμεσα στο Δήμο τη διαχείριση 3.500 μέτρων του παραλιακού χώρου του ιστορικού κέντρου και τα υπόλοιπα τμήματα του παλιού λιμανιού, μετά την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού τμήματος του νέου λιμανιού.

Επίσης αγνοεί ότι ο Δήμος εδώ και δυο χρόνια έχει μεταφέρει αρκετές λειτουργίες της πόλης  στο χώρο που του παραδόθηκε και καθημερινά χρησιμοποιείται από χιλιάδες κατοίκους, ενώ με το δικό του προσωπικό αλλά και σημαντικές δαπάνες των δημοτών, παρά τους πενιχρούς πόρους που διαθέτει, διαχειρίζεται, καθαρίζει, συντηρεί και αναπλάθει τον παραλιακό χώρο των 3.500 μέτρων.

Κυρίως όμως  αγνοεί σε ποια άθλια κατάσταση παραδόθηκαν στο Δήμο από τον ΟΛΠΑ τα 3.500 μέτρα παραλιακών χώρων της πόλης, ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές όπως αυτή του ναού του πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα και του Φάρου, πρώην συμβόλου της πόλης,  προσβάλλοντας επί χρόνια την ιερότητα του χώρου και την ιστορική μνήμη των Πατρινών και πως σήμερα έχουν αναπλαστεί από το Δήμο και έχουν  περιέλθει στην καθημερινή χρήση χιλιάδων δημοτών και επισκεπτών.

Δεν μπορεί όμως να αγνοεί ότι ο Δήμος απέκτησε αναθεωρημένο πολεοδομικό σχέδιο που καθορίζει τις χρήσεις του παραλιακού χώρου του και oτι ανάθεσε ειδική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας έναντι 100.000 ευρώ, και διαθέτει ήδη τα αποτελέσματά της για την αξιοποίηση του. Αναμένει δε από την κυβέρνηση την οριστική παραχώρηση του χώρου για να προχωρήσει σε αξιοποιήσεις μεγαλύτερης κλίμακας που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης σε συνδυασμό όμως με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και με τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι πολίτες της το τελευταίο που αυτοί μπορούν να αντέξουν είναι η αναξιοπιστία των εκπροσώπων τους, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία τους, ιδίως όταν αυτό γίνεται ανιστόρητα, πρόχειρα και τελείως ανεύθυνα.

Πόσο μάλλον όταν αφορά, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το κεντρικό, ιστορικό και ζωτικό χώρο της τρίτης πόλης της χώρας, τον οποίο η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να τον πάρει από το Δήμο, που το διαχειρίζεται δυο χρόνια, για να τον παραχωρήσει, για τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια, σε κάποιο ιδιώτη και γι’ αυτό το λόγο εμφανίζει ως αναξιόπιστους όσους είχαν αποφασίσει διαφορετικά και ας ήσαν πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και υπουργοί, μάλιστα μερικοί εξ’ αυτών εν ενεργεία ανώτατα στελέχη και της σημερινής κυβέρνησης.

Πως μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστη η οποιαδήποτε ανακοίνωση και πρόταση του εδώ εκπροσώπου της κυβέρνησης όταν αυτή παρουσιάζει ως αναξιόπιστους, εκτός από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και υπουργούς της προηγούμενης, αλλά και τον αντιπρόεδρο και ένα υπουργό της σημερινής κυβέρνησης.

Πως μπορεί αλήθεια να γίνει πιστευτή, η οποιαδήποτε πρόταση του σημερινού υπουργού Ναυτιλίας όταν αυτή εμφανίζει αναξιόπιστους τους δύο προκατόχους του, ο ένας εκ των οποίων είναι και εν ενεργεία συνάδελφός του και μάλιστα του κόμματός σας.

Πως μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή, η οποιαδήποτε πρόταση του προέδρου του ΟΛΠΑ όταν το ίδιο πρόσωπο, που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κρίνει ως ανεπιθύμητο, άφησε επί χρόνια σε άθλια κατάσταση τον παραλιακό χώρο της πόλης που διαχειριζόταν. Όταν ούτε τις γραπτές συμφωνίες και συμβάσεις που ο ίδιος υπέγραψε με το Δήμο, τον Οκτώβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2012,  ούτε τις τηρεί, αλλά ούτε και τις καταγγέλλει στα αρμόδια δικαστήρια, όπως ενυπόγραφα έχει δεσμευτεί να γίνεται όταν υπάρχουν διαφωνίες.

Γι’ αυτούς τους λόγους αδυνατώ να πιστέψω ότι τα όσα ανακοινώθηκαν, ως απόφαση της κυβέρνησης, έχουν την έγκρισή σας.

Υποβάλω το ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου της τρίτης πόλης της χώρας, για μία συνάντηση μαζί σας όπου θα σας παρουσιαστεί το αίτημα της Πάτρας  για την οριστική παραχώρηση στο Δήμο των παραλιακών χώρων του ιστορικού κέντρου της, για την άμεση αξιοποίησή του.»

Παρόμοια επιστολή απέστειλε ο κ. Δημαράς και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίο υπογραμμίζει ότι αυτό που τίθεται σε αμφισβήτηση είναι η υπογραφή του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις