Ολονύχτια η μάχη και στα δυτικά του νομού- Τεράστιες οι καταστροφές
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η φωτιά που έγινε εφιάλτης για τη Δυτική Αχαΐα, αφήνοντας πίσω καμμένα σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτεμάχια και καμένα ζώα.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν τώρα μόνο τις αναζωπυρώσεις που γίνονται σε διάφορες εστίες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος και στο οποίο έχει δοθεί προτεραιότητα, είναι η έλλειψη νερού και ρεύματος σε πολλές από τις περιοχές του. Έχουν καταστραφεί τόσο μεγάλο μέρος του δημοτικού δικτύου ύδρευσης όσο και γεωτρήσεις.
Κρανιου τόπος το Θεριανό στη Δυτική Αχαϊα. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται
11.58πμ αναζωπύρωση και στην περιοχή του Θεριανού συγκεκριμένα στο χώρο κοντά στο κτήμα Ελαιώνα
11.33πμ Στην Δυτική Αχαΐα η φωτιά επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστική να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Συνολικά επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα και 51 οχήματα.
Κάηκαν ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο και μια αποθήκη με λιπάσματα στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών
Στις παρακάτω εικόνες αποτυπώνονται τα θερμά σημεία που ανίχνευσε το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) των δορυφόρων πολικής τροχιάς SUOMI, NOAA-20 και NOAA-21 στις 03:00 τοπική ώρα Ελλάδας της 13ης Αυγούστου 2025.
Με βάση την χωρική κατανομή των θερμών σημείων εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που έχουν επηρεαστεί στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Μοιραίικα Αχαΐας είναι 20.000 στρέμματα

10.20πμ Αναζωπύρωση πριν λίγα λεπτά στην περιοχή του Αλισσού
Σε εξέλιξη παραμένει μεγάλη πυρκαγιά στην Δυτική Αχαΐα, με δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – που εξακολουθούν να απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Η εικόνα της φωτιάς στην Κάτω Αχαΐα είναι καλύτερη.
«Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Δυτική Αχαΐα», ανέφερε, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, προσθέτοντας ότι «κατά την διάρκεια της νύχτας δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που συνέβαλε στο να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα».
Όμως, όπως σημείωσε, «μας προκαλεί ανησυχία η πιθανότητα να αυξηθεί η ένταση των ανέμων μέσα στην ημέρα, διότι μπορεί να προκληθούν αναζωπυρώσεις και η φωτιά να κατευθυνθεί σε περιοχές, όπου δεν έχουν πάει μέχρι τώρα οι φλόγες».
Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την φωτιά, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος είπε ότι «οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες».
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Πατρών Πυργου από κόμβο Κάτω Αχαΐας μέχρι κόμβο Εγλυκάδας Πατρών και στην Παλαιά Εθνική οδό Πατρών Πυργου από κόμβο Κάτω Αχαΐας μέχρι Οβρυά Πατρών. Κατά την κίνησή σας να δίνεται προτεραιότητα στα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πύρινος εφιάλτης άνω των 20 χλμ στη Δυτική Αχαΐα- 'Εφτασαν στη Θέα οι φλόγες- Μαρτυρική νύκτα για τους κατοίκους-ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Πύρινος εφιάλτης άνω των 20 χλμ στη Δυτική Αχαΐα- 'Εφτασαν στη Θέα οι φλόγες- Μαρτυρική νύκτα για τους κατοίκους-ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δραματική έκκληση της ΕΛ.ΑΣ. για άμεση αποχώρηση από Βραχνέικα, Τσουκαλέικα και Καμίνια - Σε ετοιμότητα και το λιμενικό για εκκενώσεις δια θαλάσσης- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Δραματική έκκληση της ΕΛ.ΑΣ. για άμεση αποχώρηση από Βραχνέικα, Τσουκαλέικα και Καμίνια - Σε ετοιμότητα και το λιμενικό για εκκενώσεις δια θαλάσσης- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν πάντως ισχυρές δυνάμεις: 140 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 41 οχήματα, καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες που έχουν διατεθεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αίτηση για διαμονή των πυρόπληκτων σε προσωρινά καταλύματα
Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προσωρινή διαμονή πληγέντων, από την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2025 στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άφωνι Γεωργιάδη, τα Κέντρα Υγείας Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδας και Κάτω Αχαΐας επαναλειτουργούν, παρά τα προβλήματα σε ρεύμα και νερό, ενώ δεκάδες πολίτες και πυροσβέστες δέχθηκαν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας λόγω της μεγάλης φωτιάς.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










